Филип Рийкър и Зоран Заев след края на Преспанския форум

Премиерът на РСМ подчерта, че спорът се решава чрез диалог, дипломация, чрез разговори

Зоран Заев: Македонският език и идентичност са извън преговорите с България

7650 | 2 юли 2021 | 19:40

Помощник-държавният секретар на САЩ Филип Рийкър отбеляза, че "смелата дипломация, постигната от Северна Македония, е помогнала да се оформи траекторията на региона на Западните Балкани към ЕС и НАТО, което е важно и за вас и за нас“


Македонският език и македонската идентичност са извън преговорите с България. Това е ясно и на по-слабо информираните по въпроса, на всички държави-членки на ЕС, на целия регион и на целия демократичен свят, воден от САЩ. Това заяви в Охрид премиерът Зоран Заев на съвместната пресконференция с помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър след края на Преспанския форум за диалог, цитиран от скопския телевизионен “Канал 5“ и Агенция "Фокус".

Това заяви Заев в отговор на журналистически въпрос за Македонската информационна агенция (МИА) относно проекторезолюцията за определяне и защита на македонските позиции в преговорите с България, която лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че ще представи следващата седмица и призова правителството да я приеме, в противен случай, както каза той, че ще се потвърди, че правителството е преговаряло за идентичността.

Заев подчерта, че обвиненията на Мицкоски срещу него, че той е отговорен за българското вето, че е предал македонския език и македонската идентичност са извън здравия разум.

„Винаги сме били приобщаващи, прозрачни в процеса и така ще продължим. Нямаме дилеми да говорим за всичко с опозицията и искаме да видим какъвто и да е документ или подобен, но преди всичко ще защитим държавните интереси от всички възможни аспекти, от гледна точка на това, което правим до момента, защитавайки нашето достойнство, нашата идентичност, нашия македонски език и нашата уникалност като македонски народ, но също така и защита на държавните позиции с цел постигане на решение, на което няма да му липсва нищо, нито ще се ангажираме с каквито да било разговори или преговори за това, което е нашата святост, а това е македонският език и македонската идентичност,“ така Заев отговори относно това дали има интерес към резолюцията и дали ще я вземе предвид.

Той подчерта, че спорът се решава чрез диалог, дипломация, чрез разговори, които са правилно поставени за постигане на македонските стратегически цели.

„Влязохме в НАТО, втората стратегическа цел е да продължим към главите в преговорите за присъединяване към ЕС. При такива обстоятелства мога още веднъж да потвърдя, че в България не сме говорили за македонския език и македонската идентичност,“каза Заев.

Той добави, че РСМ очаква Европа да защити идентичността на всички, включително и македонската.

„Всъщност Република България казва, че приема реалността на македонския език и македонския народ, говорихме за пътната карта, според която дефинирахме области, задължихме институциите и поставихме срокове за повишаване на ефективността на сътрудничеството между двете държави. Например интензивността на срещите на историческата и образователна комисия, колко често се срещат, за да ги насърчим да намерят решения, които ще ни направят приятели, а не решения, които ще ни разделят,“ каза Заев.

Премиерът подчерта, че всичко, което касае езика, е формулировката, която той вече каза, и това е, че става въпрос за подобни, но различни и международно признати езици.

Започването на преговорите за присъединяване към Европейския съюз остава нашият най-висок стратегически приоритет, двустранните въпроси нямат място на масата за преговори, това е позицията, с която недвусмислено се съгласиха Заев и Рийкър.

Заев повтори, че Северна Македония няма да се откаже от намирането на взаимно приемливо решение с Република България, основано на европейските ценности и стандарти.

„Поели сме ангажимент да работим добросъвестно по прилагането на Договора за приятелство и добросъседство във всички области от общ интерес, включително комисията по исторически въпроси, но има някои въпроси, за които не може да се преговаря. Брюксел трябва честно да се изправи пред ситуацията, в която е поставен стратегическият ангажимент за по-нататъшно разширяване на Съюза със страните от Западните Балкани, и да може да обяви това решение от срещата на върха на ЕС за Западните Балкани, която ще се проведе тази есен, каза Заев.

Премиерът се позова и на съобщението за засилване на, както той каза, отличните двустранни политически, икономически и културни отношения със САЩ, като посочи, че има огромен потенциал за инвестиции на американски компании в Северна Македония.

„Това се потвърждава от цели десет американски компании, които са инвестирали няколкостотин милиона долара у нас“, добави Заев.

Според него през първата година от членството в НАТО страната е доказала, че е активен член на Алианса и споделя общите ценности на всички съюзници.

„Беше потвърдено, че сме надежден съюзник със значителен дял в усилията на НАТО за мир и сигурност в региона и в световен мащаб,“ каза премиерът Заев.

Помощник-държавният секретар Рийкър отбеляза, че смелата дипломация, постигната от Северна Македония - "Преспанското споразумение в комбинация с ангажимента за добросъседски отношения, е помогнала да се оформи траекторията на региона на Западните Балкани към ЕС и НАТО, което е важно и за вас и за нас“.

Администрацията на Байдън, каза той, е фокусирана върху съживяването на целия регион и повишаването на нивото на преход в трансатлантическите отношения.

„Визията на САЩ за Западните Балкани е последователна от няколко десетилетия. Идеята е да се постигне регион с мирни отношения вътре и със съседите си и напълно интегриран в евроатлантическата мрежа. Факт е, че Северна Македония е Европа. Това е европейска държава, когато кацнах тук, това е в Европа. Това се корени не само във вашата история, но и във вашата география", каза Рийкър.

Процесът на присъединяване към ЕС, каза той, ще помогне да се положат основите за по-проспериращи и мирни времена, основани на основни ценности и демократични принципи. Съединените щати, подчерта той, подкрепят страните членки на ЕС да проведат първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания и да изпълнят своите ангажименти и обещания незабавно.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20