Кадър: Фейсбук

От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно, обяви той (ВИДЕО)

Заев: С Ципрас имаме решение за името на Македония, но трябва да го обсъдим в страните си!

3234 | 17 май 2018 | 14:39

"Разговаряхме съществено и разгледахме няколко опции. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни", обяви македонският премиер


С Алексис Ципрас се обединихме около една възможност за име на Македония, но трябва да я обсъдим в страните си. Това каза на пресконференция министър-председателят на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Важно беше да потвърдим всички успехи, които министрите постигнаха, а те са от голямо значение. Разговаряхме съществено и разгледахме няколко опции. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни. Продължаваме с консултациите в страните си, за да видим дали е възможно това решение. Ако е така, вероятно ще имаме такова. Това, което беше постигнато, го констатирахме и потвърдихме“, заяви Заев.


От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно, надявам се до края на председателството да имаме решение на спора за името на страната, каза още Зоран Заев.

„На днешната среща с министър-председателя на Гърция, приятел на Македония, Алексис Ципрас, се съгласихме за прогреса, който имаме по отношение на намиране на решение за името на страната ни. Заедно с Алексис Ципрас търсим възможности за креативни решения, които от македонската страна са представили в последната фаза на преговорите“, заяви Заев. По думите му консултациите между двете страни ще продължат.

„От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, но това зависи и от двете страни“, каза още той.

 

Днешното единство на всички лидери от ЕС и Западните Балкани показва, че сме още по-силно свързани и вратите на ЕС са отворени за нас, добави Зоран Заев.

„След 15 години пауза от първата среща на високо равнище такъв формат, провела се в Солун, днес, организирана и със сериозното ангажиране на българското председателство в Съвета на ЕС, Западните Балкани и Македония отново имат място на Европейската сцена. Днешното единство на всички лидери от ЕС и Западните Балкани показва, че ние още по-силно сме свързани и че вратите на ЕС са отворени за нас. Приветстваме призива на ЕС към нашия регион за демонстриране, че членството в Съюза е избор от страна на поколенията и стратегическа ориентация. В същото време очакваме същото отношение от страните от ЕС към нас“, заяви македонският премиер.

По думите му във вътрешен план 25-годишният спор за името бе един от най-трудните проблеми в този период, които държеше Македония назад.

„Днес сме изправени пред него и ще успеем да го решим. Днес Македония и гражданите ѝ вървят напред. Заедно отбелязахме, че 2018 г. е годината на силни реформи и че приемането на Македония в ЕС ще бъде внасяне на Европа в Македония. Миналата година, със същата енергия, се посветихме на отворените въпроси с нашите съседи. Подписването на Споразумението с България и задълбочаването на отношенията с Гърция промениха и възприемането на Република Македония като съсед. На днешната среща с премиера на Гърция, с приятеля на Македония Алексис Ципрас, се споразумяхме взаимно за напредъка, постигнат досега в процеса на намиране на решение по спора за името на нашата страна. Заедно с него разгледахме възможните варианти решения, които македонската страна представи в последната фаза на преговорите. Следват консултациите със съответните политически фактори в двете страни“, каза още Заев. По думите му днес приятелството между Република Македония и Република Гърция е още по-силно.

„Аз също обсъдих тези теми с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Ангела Меркел. Те признават ръководството, което Македония демонстрира и оказват подкрепа за укрепването на отношенията между нас и ЕС. Всички наши приятели, включително премиерът на Холандия Марк Рюте, министър-председателите на Швеция и Естония, Стефан Льовен и Юри Ратас, с които имах двустранни срещи, демонстрират безусловната си подкрепа, признават нашите постижения и ни насърчават да останем фокусирани върху нашата европейска програма.

Техните послания са потвърждение за нашите перспективи. Това означава, че членството на Македония в ЕС гарантира силни институции и правова държава. За Македония членството в европейското семейство означава също ускорен икономически растеж, повишена мобилност, свързване и равни възможности за македонската младеж с техните европейски връстници“, заяви Зоран Заев.

 

"С Гърция изградихме приятелство, което е необратимо и то ще расте", обяви още Заев.

Попитан дали е възможно спорът за името да бъде отложен за наесен, Заев отговори, че ако няма решение, ще бъде отложено.

„Ние изградихме приятелство, което е неповратно, това приятелство ще расте. Би било хубаво това решение, което са искали двете страни, да бъде прието още сега“, каза Заев и отчете, че в края на юни предстои заседание на Европейския съвет и уточни, че ако не се постигне съгласие по спора за името, преговорите ще продължат.

 Зоран Заев: Надявам се до края на българското председателство да имаме решение на спора за името

"Разговаряхме съществено и разгледахме няколко опции. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни", обяви македонският премиер

От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.