Партийните органи ще разгледат искането на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори

Зоран Заев: След името, наред е икономиката

881 | 12 ян. 2019 | 15:37

"Да приемем това споразумение означава да оставим горчивината в миналото и с гордост да погледнем в бъдещето, ние написахме история и отворихме страниците на бъдещето", каза премиерът


След името, наред е икономиката, заяви премиерът на Македония на пресконференция, цитиран от македонската редакция на радио “Свободна Европа“ и Агенция "Фокус".

Премиерът Зоран Заев, един ден след гласуването на конституционните промени, каза, че в този историческият момент благодари на депутатите за голямото и отговорно решение. Той казва, че знае колко е трудно да се вземе подобно решение и казва, че разбира горчивината и гордостта.

"Да приемем това споразумение означава да оставим горчивината в миналото и с гордост да погледнем в бъдещето, ние написахме история и отворихме страниците на бъдещето", каза Заев.

Той каза, че споразумението ще означава, че Северна Македония ще се присъедини към НАТО и ЕС като пълноправен члене. И като техен член ще бъде гарантирана сигурността и стабилността на страната и тя ще получи икономическа сила.

"Решението в парламента е решение срещу изолацията, несигурността и бедността, решение, което дава на младите хора силата да бъдат рамо до рамо с европейските връстници", казва той.

Той очаква споразумението да бъде ратифицирано от гръцкия парламент, а след това Гърция да подпише Протокола за присъединяване към НАТО, за да стане Македония 30-тата членка на Алианса. Заев казва, че с разрешаването на спора с Гърция страната му вече няма открити въпроси със съседите си.

"Създадохме модел за разрешаване на спорове, който спечели симпатиите на международните партньори", каза министър-председателят Заев.

"Подготвили сме почвата и засадихме семена, но всеки знае, че това е само стъпка към плодотворна реколта и резултати", каза Заев.

Той казва, че сега те ще започнат нова кампания за икономически реформи, за да си осигурят обещаното - по-добър живот, по-добри възможности и справедливо общество.

Заев очаква министрите да работят по-усилено и по-целенасочено, за да направят живота по-добър, защото както казват гражданите, те няма да приемат закъснения и той няма да го приеме.

Министър-председателят се обърна към опозицията, поиска от тях постоянно да напомнят на властите за техните отговорности, но и опозицията не трябва да пречи неоснователно и да бъде отговорна, според премиера.

Що се отнася до призива на лидера на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори, Заев каза, че въпросът ще бъде разгледан от партийните органи.

 


От категорията

Тръмп тръгва към нов мандат: "Цял свят завижда на икономиката ни!" (ВИДЕО)

Кадър: Фокс нюз, Туитър-1560929437.jpg

Над 20 000 души скандираха неистово "USA! USA!" на първия му ...

19 юни 2019 | 10:27

ООН: Броят на бежанците по света достигна рекордните 70,8 милиона души

-1554619235.jpg

Това е най-високо равнище от създаването през 1950 година на Върховния ...

19 юни 2019 | 10:53

В САЩ заловиха кораб с 16,5 тона кокаин на стойност над 1 милиарда долара

В САЩ заловиха кораб с 16,5 тона кокаин на стойност над 1 милиарда долара-1560922416.jpg

Дрогата била открита в седем контейнера в транспортен кораб, закотвен в ...

19 юни 2019 | 08:32

Полярна мечка се появи в руски индустриален град (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1560930258.jpg

Кадрите с видимо изтощеното животно обиколят социалните мрежи в Русия

19 юни 2019 | 10:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.