Не преговаряме за македонския език и идентичност, категоричен е премиерът на РС Македония

Зоран Заев: Следващата възможност за вдигане на българското вето е през декември

3018 | 28 юни 2021 | 16:10

По отношение на македонското малцинство той посочи, че принципът на ЕС и всяка страна кандидатка е да не се намесва във вътрешните работи, включително въпросите на малцинствата, защото те се решават пред Съда в Страсбург


Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев смята, че няма нужда от предсрочни избори заради потвърденото вето от страна на България за започване на преговори между Скопие и ЕС. Според него следващата реална възможност за вдигане на блокадата се очаква през декември, в края на словенското председателство, според практиката на ЕС, въпреки че на 6 октомври ще се състои среща на върха за Западните Балкани и разширяването на ЕС, предава скопската „Нова ТВ“, цитирана от "Фокус".

„Знаете, при такива предизвикателства, когато се случиха конституционните промени, направихме всички реформи у дома и това бе потвърдено на 100%, но заради новата методология по предложение на френския президент се случи отлагането. След това подадох оставка и призовах за избори и отидохме до урните с основната идея, че гражданите трябва да решат - оставаме на европейския път или ще разработим други варианти. Гражданите решиха, те ни подкрепиха въпреки толкова трудните процеси и аз получих честта и отговорността да ръководя отново македонското правителство. Сега мисля, че няма нужда, защото е погрешно – ЕС решава всяка година и не е рационално да се излиза на урните всяка година“, каза Заев след откриването на нова фитнес зала в началното училище „Йоаким Кърчоски“ в с. Волково.

По отношение на преговорите със София за деблокиране на европейската интеграция на РСМ, той се съгласи с коментарите на министъра на външните работи Буяр Османи и подчерта, че е важно да се потвърди, че за македонския език и македонската идентичност не се преговаря и че продължават усилията за оттегляне на българското вето.

„Това го съобщи и българската страна, защото е предвидено в преговорната рамка и там пише „преводът ще бъде на македонски език“. Точка. Това е важен въпрос. Това беше най-важното за нас. Разбира се, важно е България да вдигне блокадата. Не бих чакал октомври, защото всяка година в края на председателството се вземат решения. Виждате сега през юни, следващият е през декември. Според мен декември е следващото решение, въпреки че срещата на върха за Западните Балкани и разширяването на ЕС е насрочена за 6 октомври. Но ние и нашия народ сме се парили няколко пъти и не бих искал да повдигам надежди за 6 октомври, защото няма логика, като се има предвид, че такива решения се вземат от Европейския съвет и Съвета по общи въпроси в края на полугодието, когато завършва председателството на определена държава. Сега е Словения от 1 юли и вярвам, че Словения също ще покаже сериозен фокус върху този въпрос. Казах, че продължаваме. Продължаваме с усилия, с опити, за да разберем докъде можем да стигнем и какво е допустимо за разговори, надявайки се, че европеизацията чрез европейски механизми ще продължи скоро и това са главите, защото европеизацията се случва всеки ден у нас и нямаме друга алтернатива. Убеден съм, че чрез главите това е истинското нещо, което трябва да се случи и затова ще продължим да полагаме допълнителни усилия, но очакванията ми са декември тази година“, казва Заев.

По отношение на пътната карта премиерът на югозападната ни съседка посочи, че тя съдържа 18 страници на практика всички аспекти на сътрудничеството - инфраструктура, икономика, спорт, култура, образование, отбрана. Той подчерта, че такова предложение за сътрудничество под формата на пътна карта е предложено по португалската инициатива и България го приема.

„Няма нищо проблематично в самите точки, разбира се задължението е и от двете страни, не само от нас, за по-бързо и по-ефективно прилагане на Договора за сътрудничество, приятелство и добросъседство. Това всъщност е потвърждение на ангажиментите. Този документ е даден в случай на „зелена светлина“, така че този път наистина искаме да знаем колко сериозни сме ние и България“, каза Заев.

Премиерът обяви, че координацията и контактите на ниво работни групи ще продължат, и пожела на България и българския народ успешни избори, които да доведат до парламент и правителство, така че, както той подчерта, политическите контакти да продължат.

„Изборите в България са на 11 юли. Конституционният им срок е по-кратък от нашия и наистина очакваме до края на юли поне да сме сигурни кое ще бъде правителството. Контактите ще продължат на ниво работна група. Ние ги поддържаме непрекъснато и чрез тези работни групи се мотивират институциите, които подписват договори много често. Националните информационни агенции подписаха договор, подписахме за пътища, железопътни линии и много други институции. Трябва да направим това с България и всички наши съседи, но определено за да продължат политическите контакти, трябва да изчакаме изборите, тъй като според Конституцията президентът има същите правомощия като нашия президент, правителството е това, което решава, така че вярвам, че в края на юли или началото на август ще можем да възобновим политическите контакти“, заяви Заев.

По отношение на македонското малцинство Заев посочи, че принципът на ЕС и всяка страна кандидатка е да не се намесва във вътрешните работи, включително въпросите на малцинствата, защото те се решават пред Съда в Страсбург и в рамките на международни споразумения и „очаква и България да постъпи реципрочно, защото така е по европейски“.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20