Очаквам България да продължи да бъде искрен приятел на Македония и в бъдеще, подчерта той

Зоран Заев: Вярвам, че въпросът за Гоце Делчев ще го решим в духа на общата история

980 | 7 май 2020 | 21:20

На въпрос дали е имал разговор с Борисов след изказването му вчера, той отговори, че в момента не зависи от него да обсъжда, разговаря и да се обажда, а от външните министри, които са в постоянна комуникация и сътрудничество


Лидерът на СДСМ и бивш премиер на Македония Зоран Заев смята, че тонът между Македония и България е „провокиран“ от македонската опозиция и че е създадено напрежение, което, както каза той, трябва да преодолеем с разум, отговорност и приятелство в духа на подписаното споразумение за добросъседство, цитират думите му македонското електронно издание “Плюс Инфо“ и Агенция "Фокус".

Очаквам България да продължи да бъде искрен приятел на Македония и в бъдеще. Вярвам, че въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен в духа на общата история, където и двата народа, и македонският, и българският, ще останат горди народи. Тук също не трябва да има дилема, каза председателят на СДСМ Зоран Заев.

Той добави, че сегашното правителство е показало, че е дружелюбно, за разлика от предишното, което, според него, нямало капацитет, освен за кавги и проблеми със съседите.

„Намерихме решения за отваряне на въпроси, които ни направиха приятели със съседите ни“ - каза Заев, когато е попитан как коментира вчерашното изявление на българския премиер Бойко Борисов, който след видео срещата ЕС-Западни Балкани каза: „Казахме какви са нашите условия Република Северна Македония да бъде приета е в Европейския съюз “и„ да не си поставят невъзможни условия “.

Заев смята, че тонът е „провокиран“ от македонската опозиция и че е създадено напрежение, което, както каза той, трябва да преодолеем с разум, отговорност и приятелство в духа на подписаното споразумение за добросъседство.

„Също така очаквам българската страна да продължи да изгражда приятелски отношения с нашата страна, нашите народи са близки и приятелски настроени, правителствата са близки, всички политически субекти работят в тясно сътрудничество и вярвам, че в бъдеще ще продължим да си сътрудничим. Ясно ми е, че стоим върху историческите глави, четири от които сме затворили - цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум. Това е съобразено в духа на общата история на миналото. Вярвам, че въпросът за Гоце Делчев ще бъде решен в духа на общата история, където и двата народа, и македонският, и българският, ще останат горди народи. И тук не трябва да има дилема - каза лидерът на СДСМ, отговаряйки на въпроси на пресконференция.

Подчертавайки, че Македония има приятелски отношения с източната съседка и ги подхранва, той добави, че се радва, че няма дилема относно македонския език и македонския народ.

„Това е нашата реалност днес, тя е призната и подписана и не започва с мен. През 1999 г. Любчо Георгиевски подписва споразумение на македонски език, в съответствие с Конституцията. Новостта е, че имаме подписани споразумения на македонската кирилица и стои подписът на Заев и Бойко Борисов. Те не го отричат. Модерно политическо образувание и модерно европейско правителство не могат да отрекат идентичността. Нашата идентичност е в нашата лична карта в Организацията на обединените нации и призната от целия свят“, каза Заев.

На въпрос дали е имал разговор с Борисов след изказването му вчера, той отговори, че в момента не зависи от него да обсъжда, разговаря и да се обажда, а от външните министри, които, според него, са в постоянна комуникация и сътрудничество.

 


От категорията

РИА Новости: Тръмп поиска ядрен пакт с Русия, Москва е съгласна

-1591035545.jpg

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че министрите на външните ...

3 юни 2020 | 18:21

Шефът на Пентагона е против използването на Закона за бунтовете, за да се вкара армията в градовете

Шефът на Пентагона Марк Еспър е против използването на армията срещу бунтовете в САЩ-1588659715.jpg

Жозеп Борел, началникът на дипломацията на Европейския съюз, бе по-премерен, ...

3 юни 2020 | 17:32

САЩ спират полетите на Китайските авиолинии от 16 юни

-1535015641.jpg

Заповедта влиза в сила на 16 юни, но може да бъде приложена по-рано, ако ...

3 юни 2020 | 18:29

Мнозинството в САЩ подкрепя протестите, Байдън изпревари Тръмп с 10% (ВИДЕО)

Бадън изпревари Тръмп с 10%  -1591181347.jpg

Повечето от републиканците и от демократите заявяват, че подкрепят мирни ...

3 юни 2020 | 10:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


8 май 2020 | 00:01Разбира се, българоубийците затриват и подаряват българската история.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.