Зоран Заев напусна София, вече е във Виена на среща за Западните Балкани

Неочаквано беше прекратена визитата на македонския премиер у нас

Заев напусна София без подписан документ, вече е във Виена на среща за Западните Балкани

27632 | 18 юни 2021 | 12:30

Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за официалното признаване от страна на България, че документите между двете страни се подписват на "македонски език".

Зоран Заев напусна София, вече е във Виена на среща за Западните Балкани-1624008826.jpg-1623937686.jpg

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев ще участва днес в срещата на върха на Западните Балкани във Виена, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“, цитиран от Агенция Фокус".

Заев е напуснал изненадващо София рано сутринта, научи Епицентър.бг, въпреки че се очакваше днес да продължи визитата си у нас и да бъде подписан някакъв документ със служебното правителство на Радев за отношенията между двете страни.

Снощи Заев е имал втора среща с министър-председателя Стефан Янев, по чиито думи вчера стана известно, че македонският премиер е дошъл с конкретно предложение към София във връзка със започването на преговори за влизането на Скопие в ЕС.

Разговорите с българското правителство продължили до късно снощи. Конфликтната точка в преговорите е била настояването на Заев за  официалното признаване от страна на България, че документите между двете държави се подписват на "македонски език". 

 

София отхвърля тази формулировката и настоява на израза “официален език на РСМ”, както е записано в Договора от 2017 година.

 

Аргументите на Заев били, че щом македонският език е признат от ООН, то и България трябва да го признае. Заев подчертал, че до 1945 година наистина не е имало македонски език, но след това вече се е оформил и че двата народа говорят на различни езици, които са световно признати. 

 

Той настоял със служебното правителство да се подпише Декларация, че двата народа са братски и поел ангажимент в македонската конституция  българите да бъдат признати за държавотворен народ, подобно на македонци, албанци, сърби, роми и хървати.

 

Заев обещал и отваряне на досиетата от времето на Студената война, за да бъдат ясни репресиите, на които са били подложени българите в някогашната югорепублика Македония.

 

Спешното заминаване на Заев предполага, че разговорите му в София са останали без резултат и той сега се опитва да намери подкрепа в Европа за каузата на Скопие.

Във Виена Заев, придружен от вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, ще има двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц, който е инициатор и домакин на срещата.

 

Няма информация на тази среща да има представители на България.

 

"Македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел - единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще, заяви на 10 май Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

 

Очаквайте подробности

 


От категорията

Европейският институт EISA: ГЕРБ води, БСП е на втора позиция, ИТН губи 1/4 от поддържниците си

-1632771979.jpg

ДПС запазва традиционните си позиции, почти изравнени с ПП, ИБГНИ са под ...

27 септ. 2021 | 22:50

Радев: Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани

Инициативният комитет, който ще издигне кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на предстоящите избори на 14 ноември. Радев-1632775613.jpg

Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, а осъзнато обединение ...

27 септ. 2021 | 23:00

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветослава Гълъбова и Йордан Камджалов

ИК на Радев/Йотова с трима съпредседатели - Ана Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов
-1632755220.png

В него влизат Павел Попандов, ген. Михо Михов - бивш началник на ВВС и на ...

27 септ. 2021 | 17:55

Янев: Цените на тока и парното за битовите потребители – без промяна до края на 2021 г. (Видео)

Сн. Нова.тв-1632748581.png

Премиерът подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока ...

27 септ. 2021 | 16:16