Зорница Илиева: Какво говори и показва Москва?

Дали са изоставили руснаците Балканите?

Зорница Илиева: Какво говори и показва Москва?

11820 | 10 май 2018 | 22:11

А Нетаняху крачи до Путин в Москва в ден, когато в собствената му страна милион евреи носят във всички големи градове портретите на свои близки, участвали във Великата отечествена война.


Зорница Илиева

 

Наистина може да се съчувства на CNN. Та как да отразят по достойнство онова „Говорит и паказивает Москва“, с което започна Парадът на победата на 9 май? Уж световна информационна телевизия, но как да обърнат внимание на „обща победа“, „Русия за хората“ , „няма да позволим да подменят историята“, „да сведем глава пред подвига на ветераните и предадем вярата им на нашите деца“ и други такива слова, които единствено могат да обединят руснаците във времена на целеви разпад и растящи санкции?

 

„Явно не им е интересно“ пишат руски медии и с тази горчива ирония подчертават онова, което убягва на настръхналия по свои си причини срещу Москва Запад – единствено за Русия, за мать руснаците могат да умрат и то без да се замислят, то е в кръвта им. Доказано и от историята, и от „чипа“ на този велик народ.

 

Да покажеш в деня на обявяване на отказ от ядрената спогодба Нетаняху /който единствен, само с подкрепата на Саудитска Арабия е „за“ това решение/ как крачи сред полка на безсмъртните не е по силите на телевизия, която в коментар само казва, че показаната на парада техника „сигурно е била доставена на Иран“.

А Нетаняху крачи до Путин в Москва в ден, когато в собствената му страна милион евреи носят във всички големи градове портретите на свои близки, участвали във Великата отечествена война. Казват, че били 500 хил и 250 хил от тях са загинали в редиците на Червената армия в битките срещу нацистите и за онова „За мать, за Родину“.

 

Източните дела са „дело тонкое“ и вече столетия не се удава на целокупния Запад.

Друг въпрос е дали Европа ще надмогне зависимости, за да съхрани нормални търговско-икономически отношения и човешки симпатии към руснаците.

Все пак Европа бе разрушената в Голямата война и даде своите милиони жертви в името на „обща победа“ срещу идеология, която разделя и унищожава различните по вяра, етнос, убеждения и произход. Във времена на „мерене на силите“ няма място за „обичам Чехов, Толстой, Достоевски и слушам с удоволствие Чайковски, но мразя Путин“, защото точно този Путин строи черкви и възстановява манастири, открива паметници на Николай ІІ, не руши бюстовете на Ленин и Сталин, демонстрира руска мощ със собствено производство кортежен автомобил и говори само за грижа за хората на Русия, за младите, за почит към предците.

 

И всичко това в името на обединение, вдъхване на вяра в собствени възможности, за да се устои на натиск, който има неприкритата цел в крайна сметка да разпадне страната му.

 

На въпрос в 4-часов документален филм, посветен на поемането отново на поста президент, дали има обстоятелство, които да го накара да се откаже от Крим, той простичко отговаря „ВЬІ с ума сошли“. Няма, защото Крим е част от действия, които обединяват руснаците, карат ги да се чувстват горди и да отстояват интереси по начин, който дори част от руския елит не проумява.

 

Елит, създаден след разпада на СССР и обогатил се достатъчно, за да загърбва хорски неволи и тегоби, които са следствие на несправедливи практики в приватизации и „първоначално натрупване на капитала“. Но когато руснак, турист в Рим, споделя, че бърза да се върне в Иваново, за да гласува на изборите и то в полза на Путин, защото „той е първия, от който не ме е срам – не пие, не пуши, говори езици и разговаря „на равна нога с големите по света“, тогава може да се разбере защо повече от 76% подкрепиха на избори своя стар-нов президент.

 

А тези дни той им казва, че само хората на Русия го интересуват, че ще работи за тях без да прави Русия велика, защото той е убеден, че тя си е такава, няма защо да се хаби и за величие. Разбира се, че цял свят следи думите, сигналите и действията му, каквото и друго, по-често нелицеприятно, да се казва за него и Москва.

 

Че Нетаняху, израелският премиер, ще „обясни на руския народ защо бомбардира в Сирия“ и ще търси разбиране от страна на Кремъл е ясно. В същото време въздушните удари от страна на Израел не спират и се казва, че целта са силите на Иран и „Хизбула“ на сирийска територия.

 

Онази „Хизбула“, която спечели на изборите преди дни в Ливан и не отстъпва позиции в страната на Асад. Иран вече отговаря на тези удари и бомбардира цели на Голанските възвишения, присъединени към Израел.

Мирише на нова локална, дори регионална война. Какво ще реши Русия т.е. Путин? Той ще приеме и новия премиер на Армения, който ще направи първо посещение зад граница и то в Москва.

Сигналът е красноречив. Москва се е поучила от събитията в Киев преди години и реакцията й в случая с протестите в Ереван е повече от цивилизована. Армения е приятел, вековен, там има руска база и население, което обича Русия, говори руски и се крепи благодарение на връзките между двете страни. Във всяко едно отношение. Не е само обща религия и проверени чувства. Заплахата от ислямски вълни е обща. Осъзнава се. Та арменците в Сирия бяха едни от първите прокудени. Прозападно ориентирания, както се твърди, нов арменски премиер няма как да не си дава сметка за ситуацията в страната му и извън нея. Колкото е да има малък политически опит и то начело на малка партия.

 

Да беше само Армения! Ами Украйна и ситуацията в Донбас? Та там са руснаци, за които Путин казва, че са му първа грижа. Да, ама грижа е и световното по футбол да мине не само добре, а на световно ниво. Вече бяха показани готовите стадиони и кой казва, че Русия е изоставаща? Тя знае, че няма да се мине без провокации и манипулации.

 

В интервюто с Путин във вече излъчения 4-часов документален филм той споделя за ситуация в Сочи по време на откриването на зимните олимпийски игри и това също е сигнал за онези, които не могат да измислят нищо друго освен провокации.

 

Това, че канцлерът Меркел ще бъде на 18 май в Сочи е само част от пейзажа за ролята на Москва. А тази роля е не само отговорна, тя е олицетворение на нова визия на Кремъл за мястото на Русия в света и начините за оцеляване в разпадаща се международна среда. Санкционният диктат на Вашингтон по всички фронтове, отказът от ядреното споразумение с Иран усилва наистина мащабите и градусите на напрежение на световната сцена.

 

Някои казват, че така президентът Тръмп си прави меча услуга, защото собственоръчно засилва например антидоларови настроения.Търговските войни, които са в ход между Китай и САЩ или с Европа, както и позицията по ядрената сделка принуждават Русия, Китай и Иран да действат съгласувано.

 

Европа също има ход в това отношение. Търговията все пак има първостепенно значение, а Иран е голям пазар. Появиха се информации, че вече има отказ от нефтени контакти, в които разплащанията са в долари. Китай отскоро вече търгува нефт в юани, а Иран е изключил доларите от международни сделки. Турция заплашва със същото. И си търпи последиците.

 

В дългосрочна перспектива Москва също може да се замисли и да отвърже, както се казва, своя нефтено-газов експорт от американската валута. Въпрос на време и намиране на начин за равнопоставеност по ликвидност на резервна валута. И то като се прецени с какво да се замени долара при натрупани златни резерви в страната. Това в стратегически план, но е задача с реални послания.

 

С днешна дата обаче виси проблемът със Сирия и отстояването на постигнатото от Русия там. Да се чуди човек как успява президентът Путин да запази самообладание в натрупващите се, не без западна помощ, проблеми и да разговаря добронамерено със сръбския президент Александър Вучич, който си иска подкрепата за Косово и нови руски оръжия.

 

Обещава да не влиза в НАТО, но не дава дипломатически статут на руските специалисти в базата в Ниш. Цял свят знае, че тя е в отговор на американския „Бонстийл“ в Косово. Дори и да се казва „Хуманитарен център“.

Дали са изоставили руснаците Балканите? И то принудени от целокупния Запад? Предстои да се наблюдава, защото ние сме на Балканите. Да се правим на русофоби не е полезно и в наш интерес. Да твърдим, че сме русофили с нищо не помагаме на руснаците. Те си имат интереси, а народът ни питае повече от симпатия към тях.

 

Мислещите българи се питат каква всъщност ни е визията и за Балканите, и за Русия? Само приоритет определено не стига. Да сме „на верижка“ се мрази. Вижте и „говорит и паказивает Москва“, за да се разбере как се излиза от задънена улица.

Струва си усилието. Нали и ние имаме интереси? Или не?

 

Източник: Поглед.инфо


От категорията

Ето интервюто на ген. Румен Радев в "Преса", което Цветанов размаха от парламентарната трибуна

Интервюто на Румен Радев като зам.-командир на ВВС от 18 декември 2012 г., публикувано във в. "Преса".-1547738939.png

Най-добре е правителството да купи нов "Ф/А 18 Супер Хорнет“ или ...

17 ян. 2019 | 17:42

Как Цветанов предизвика буря във фейсбук с интервю във в. "Преса"

Снимка "Канал 3"-1547733531.jpg

Ако някой се чуди защо са ни вестници - ето за това - за да има памет, за да ...

17 ян. 2019 | 15:57

Велизар Енчев: Кога ще ги стигнем сърбите?

Велизар Енчев: Кога ще ги стигнем сърбите? -1547725933.jpg

Путин е в Белград. Посрещат го като като цар, а той ще направи царски подаръци ...

17 ян. 2019 | 13:51

Георги Йорданов Горбачов ни критикуваше, че сме искали да превърнем България в мини ФРГ, мини Япония

-1546853664.jpg

При конкретните обществено-политически условия у нас успешно се прилагаха ...

16 ян. 2019 | 19:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


11 май 2018 | 18:02Верен исторически анализ ,поздрави за автора! Трудно име да признаят накои медии и телевизии ,че СССР с най много жертви постигна победата във Втората световна война!Пазейки собствените си граници РФ се стреми да привлече и успява да върне в своята орбита държавите тръгнали по друг път!Видният политолог,историк ,политик,и писател Джордж Фридман твърди ,че този процес ще продължи през следващите години!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


11 май 2018 | 00:12Добър анализ! За Армения: Колкото и да се води за прозападен Пашинян, не може да не си дава сметка, че САМО и ЕДИНСТВЕНО благодарение на Русия, Азербайджан не са овладели Нагорни Карабах! А събитията в Армения от последните дни и седмици вече доведоха до съответното раздвижване в Баку! Четох наскоро изявлението на азерски политик, че при очакващата се гражданска война в Ереван, е дошъл момента да се реши карабахския въпрос веднъж за винаги!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


10 май 2018 | 23:37Кой го интересува какво казва Москва бе...държавата бензиностанция да си гледа курса на барела...и пияните рушнаци...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


11 май 2018 | 00:03Тъпанар!!!