Последният епизод на „Игра на тронове“ събра пред тв екраните 8,1 млн. зрители.

Зрителски хитове превземат наградите „Еми“

6054 | 22 юли 2015 | 09:51

„Игра на тронове“ води с 24 номинации

Последният епизод на „Игра на тронове“ събра пред тв екраните 8,1 млн. зрители.-1437548009.jpgВ новия сериал „По-добре извикай Соул“ Боб
Оденкърк влиза отново в кожата на познатия ни
от „В обувките на Сатаната“ адвокат Соул Гудман.-1437548105.jpgТандемът Робин Райт и Кевин Спейси отново се бори за главните актьорски призове.-1437548084.jpgКомедията „Несломимата Кими Шмит“ е сред дебютантите на наградите „Еми“.-1437548053.jpgЗа всеки сезон на „Вътрешна сигурност“ Клеър
Дейнс попада в елитната компания на номинираните-1437548031.jpg

Автор:


Каквото се харесва на зрителите, се харесва и на специалистите - това стана ясно от поредните номинации за наградите „Еми“, които ще се връчат на 20 септември. Сред избраните от тв академиците кандидати тази година са както „обичайните заподозрени“, така и абсолютни ефирни новаци - а това, което ги свързва, е, че заковават милиони пред екраните. Старите познати, разбира се, все пак преобладават в елитната компания, а повечето от тях са любимци и на родната публика. Сред седемте драми, номинирани за приза, попадна само една нова поредица - „По-добре извикай Соул“. В комедийните сериали са


две дебютиращи поредици


- „Трансродител“ и Несломимата Кими Шмид“.


За първия си сезон „По-добре извикай Соул“ - сериал, роден от хита „В обувките на Сатаната“, се бори за три статуетки. Зад проекта стои отново Винс Гилиган, който реши да разкаже предисторията на хитовите си герои. В центъра този път е адвокатът Соул Гудман, а за ролята Боб Оденкърк се сдоби с номинация за „Еми“. Той успя да излезе от сянката на Брайън Кранстън и Арън Пол, а тях най-вероятно ще видим във втория сезон на поредицата. За приз от екипа на „По-добре извикай Соул“ се бори още един участник от „В обувките на Сатаната“ - Джонатан Банкс, който вече има статуетка за поддържащата си роля.


Абсолютният зрителски рекордьор „Игра на тронове“ е и абсолютен първенец по номинации. Фантастичният свят на Седемте кралства тази година се сдоби с цели 24 заявки за призове в категорията драма, включително за най-добър сериал, а разделът „поддържаща актриса“ (макар че е чудно как са изчислили кои от героите са второстепенни) дори сблъска две от участничките в сагата - Емилия Кларк и Лина Хейди). За отличие се борят и режисьорите Дейвид Нътър и Джеръми Подесуа, а също и сценарис­тите Дейвид Беньоф и Ди Би Уайс.


Единственият актьор от „Игра на тронове“, отличаван досега с „Еми“ за ролята си - Питър Динклидж, отново е въвлечен в битката за тв наградите. Миналата година поредицата, вдъхновена от хитовите книги на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“, получи номинации в 19 категории. Този път с толкова тръгва „Зловеща семейна история: Шоу за изроди“, който е с най-много шансове за приз при минисериалите.


Все още неизлъчван у нас е „Оранжевото е новото черно“, влязъл в надпреварата през 2014 г. с 12 номинации. Сериалът спечели тогава три приза, а сега очаква отличия в четири категории.


В компанията на драмите е и ветеранът „Момчетата от Медисън авеню“, който с 10-те нови номинации направи общо 116 за цялата си история. Най-важните категории за сериала тази година са главните актьорски призове, за които ще се борят Елизабет Мос и Джон Хам. За поредна година имат шанса да спечелят „Еми“ и Кевин Спейси и Робин Райт - и двамата оценени със „Златни глобуси“ за изпълненията си в политическия трилър „Къща от карти“. Конкуренцията и за двете двойки обаче е доста сериозна. В категорията си Райт и Мос ще се състезават с Клеър Дейнс, която вече има по две награди „Еми“ и „Златен глобус“ за ролята си на агентката от ЦРУ във „Вътрешна сигурност“). Нищо чудно обаче академиците да се спрат на Виола Дейвис (като спец по наказателно право с втория сезон на „Как да ни се размине за убийство“), а защо не и Тараджи П. Хенсън (дебютираща с музикалния „Империя“) или Татяна Маслани, която бе


в надпреварата
и за „Златен глобус“


с изпълнението си в „Черният сирак“.


Съперниците на Хам и Спейси също не изглеждат лесни за прескачане. Ако някой от тях ще печели приз, ще трябва да се пребори с Джеф Даниълс (отличаван вече с „Еми“ за „Нюзрум“), Кайл Чандлър, оценен високо от зрители и критици за новата поредица „По кръвна линия“, и Лив Шрайбър, който за поредна година е номиниран като Рей Донован от едноименния сериал.


„Вътрешна сигурност“ и „Къща от карти“ освен това ще си съперничат в категорията най-добър драматичен сериал, а там е още и „Имението Даунтън“.


От по-леките комедийни сюжети за награда кандидатстват „Модерно семейство“ - с 21 приза от 2010 г. насам, и връстникът му „Луи“ - с 3 отличия. Сред старите познайници е и „Вице“ - с абонираната за титлата най-добра актриса Джулия Луис Драйфус, и „Паркове и отдих“ - поредица, неизменно присъстваща през последните години в надпреварата за „Еми“ и донесла „Златен глобус“ на Ейми Полър. „Силициевата долина“ се бори за призове и в категориите режисура и сценарий, а дебютантите, от които се очакват изненади, са „Трансродител“ и „Несломимата Кими Шмид“ - с 11 и 5 номинации.


От категорията

Васко Василев свири по върховете на Пирин за Световната купа по ски и Световното младежко първенство
(Видео)

Снимки: Иван Обрейков

-1614337575.jpg

Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин, под връх Тодорка, когато малко след ...

26 февр. 2021 | 13:05

"Като за последно" с Мария Бакалова е част от „София Филм Фест“ (Видео)
(Видео)

"Като за последно" с Мария Бакалова е част от „София Филм Фест“ (Видео)-1614262004.png

Режсьорът Ивайло Пенчев споделя, че работата ѝ по продукцията е преди да ...

25 февр. 2021 | 16:04

Васко Василев става професор в Полша
(Видео)

Васко Василев става професор в Полша-1614334572.jpg

Майсторът на тънката струна ще свири за почитателите си в зала 1 на НДК на 20 ...

26 февр. 2021 | 11:26

Тошев: Разговорът за успеха на Бакалова е най-тъжният в българското изкуство за времето на прехода
(Видео)

Георги Тошев-1614070232.jpg

Не съм допускал, че един театрален режисьор със статута на проф. Иван Добчев ...

23 февр. 2021 | 10:49