Витоша като еманация на злото у нас

9136 | 7 март 2013 | 06:27

твърди Иван Попйорданов, сценарист на филма "Витоша", с който се открива днес София филм фест

Автор:Витоша всъщност е еманация на всичко недобро, което се случва през последните 20 години по отношение опазването на нашите природни красоти, които ние не дооценяваме като едно огромно богатство за България, заявява в интервю за БГНЕС Иван Попйорданов.

"Ако кажеш "Ще правим филм за Витоша", това е все едно французин да каже "Ще правим филм за Айфеловата кула". Тоест нещо, което е до теб, което е толкова много познато, се струваше, че не може да бъде тема за един документален филм", казва той. Колкото за протестите, които бяха по време на снимките, сценаристът казва: "Това беше допълнителната сценарна намеса на гражданското общество и аз се надявам, когато излезе този филм хората да оценят, че това е филм, който показва колко голяма е силата на гражданското общество. И най-вече на младите хора, които осъзнават, че в края на краищата от тук нататък носят отговорност за случващото се в България.

Аз искам да подчертая едно нещо – присъствието на тези протести като хронология в последните 4 години – от 2009 г. до Орлов мост през лятото на 2012 г.- бяха всъщност протести, които реализираха исканията си. След като беше направена тази скандална поправка на Закона за горите, след това президентът наложи вето и всички тези скандални поправки отпаднаха. Тоест в някаква степен този протест граждански се реализира в добрия смисъл на думата – беше извоювано това, което искаха младите хора.

Трудно ми е да направя аналогия със сегашните искания, тъй като те преди всичко започнаха икономически, но прераснаха в категорични политически искания. Дано, както завърши този протест, който фокусира проблема Витоша, сегашният, който е много по-мащабен и в други измерения – икономически и политически - дано приключи с едно много сериозно преосмисляне на всичко, което се е случвало в България и повече не трябва да се случва", казва Иван Попйорданов.

"Целият разказ за Витоша и проблемите на Витоша е през хора, различни хора, които са наши съвременници. Главно млади, но не само млади хора и всъщност по някакъв начин Витоша се превърна във фокуса, около който могат да бъдат експонирани всички тези проблеми, случили се през последните 20 години. Това, че политиците и българският управленски елит не намери златното сечение между инвестиционни амбиции и проекти и отговорността за природата. Бих искал да бъда оптимист, че тези национални протести накрая ще демонстрират съществуването на гражданско общество, а това е едно от условията за развитието за демократичните процеси, в която и да е страна. В нашия случай в този филм това е култивирането на планинарската култура, отношението към природата като част от отговорностите и мисля, че това послание ще бъде разчетено от хората, които ще гледат филма.Ние се постарахме, макар и в съвсем кратка форма, да припомним, че всъщност именно гражданското общество се е зараждало и в планините. Така са изградени двете метеостанции на Мусала и Черни връх, така се е обособил първият природен парк на Балканите – природният парк "Витоша". Изграждането на цялата инфраструктура в планините – хижите са изграждани, както се казва тухла по тухла от хората, които с доброволния си труд са изграждали и са оставяли нещо за поколенията. И като отношение, и като култивиране на една обществена отговорност", казва Попйорданов.

"Мисля, че трябва да се намери един разумен компромис, имам предвид амбицията със ски зоните. Тъй като обикалям планините от 6-годишна възраст и макар че вече съм на преклонна възраст не е имало година в която не съм бил по десетина дни из Пирин, Рила, Витоша. Много е важно да разберем едно нещо, което за мен е необяснимо: например Витоша е откровено запусната в момента. И тук отговорността трябва да се търси от общинските власти, защото част от Витоша е в пернишката общинска мера, другата е в София. Защо много изградени неща, в това число пътища, лифтове, над 100 хижи и почивни домове, всъщност останаха така – някой да ги вземе? Някой ги взима, след това ги изоставя и всъщност при наличие на един не малък сграден фонд Витоша прави впечатление на запусната. И пак казвам – да, трябва да се инвестира, но да се инвестира с мярката, в която да не нарушаваме части от планината, които са резервати и зони, в които не трябва да се допуска грубо инвестиционно присъствие".

Колкото до разрушаването на дюните по морето или презастрояването на планинските курорти като Банско, например Попйорданов отбелязва: "Там вече направихме много бели, но планината, ще припомня една много хубава фаза на Райнхолд Меснер, най-великият може би алпинист на ХХ век, покорил всички Осемхилядници на Хималаите, който е и голям природозащитник. Той има едно лого, казва : "Никой няма право да осакатява планината". Затова аз се надявам, че ще се намери един разумен баланс между грижа за една съвременна инфраструктура, която е необходима на планината, но същевременно да запазим природата". 


 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21