Ангел Семерджиев: Цената на тока замръзва за година

19122 | 6 юли 2012 | 15:31

Интервю на Леонора Лекова с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за цените на тока и прегряването на пазараАнгел Семерджиев е роден през 1956 г. Завършил е физика в СУ „Св. Климент Охридски“. Завършил е физика в СУ "Климент Охридски". През 1996 г. е бил началник на отдел „Преструктуриране и концесии“ в Министерството на икономиката и енергийните ресурси. След това е директор на дирекция „Разрешения и лицензии“ в Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕВР). От януари 2007 г. е изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД. От септември 2009 г. е избран за председател на ДКЕВР.


 

- Г-н Семерджиев, готов ли сте да подадете оставка, за да туширате социалното напрежение? ВМРО и „Атака“ поискаха да освободите поста заради голямото повишение на тока, а КТ„Подкрепа“ настоява в комисията да влезе ДАНС.

- Държавната комисия за енергийно и водно регулиране стриктно спазва законовите норми при определянето на цените на електроенергията, а контролът върху нас се осъществява от Върховния административен съд. С други думи решенията на комисията може да се оспорят в съда. Той ще прецени дали са спазени процедурите. Освен това досега смислени аргументи за моята оставка не съм чул.

- Шоковото поскъпване на електроенергията не е ли достатъчен аргумент?

- Разбирам недоволството на хората. Аз също съм потребител. На никого не му е приятно да му повишават цените, но дори да си дам оставката заедно с цялата комисия, ситуацията няма да се промени. Въпросът е дали сме си изпълнили задълженията по закон. Аз считам, че сме си ги изпълнили. Все пак у нас по отношение на цените на електроенергията нещата не са толкова драматични, колкото в други страни.

- Казвате, че „не са толкова драматични“. Но представете си, че сте собственик на малък хотел, който в горещините има големи разходи за ток заради климатиците. Имате вече договори с туроператори? Какво правите в тази ситуация? Къде отива предвидимостта, която е толкова важна за бизнеса?

- В развитите страни, където пазарът е нерегулиран, собствениците на хотели знаят, че са изложени на движенията на пазара, т.е. токът днес може да има една цена, утре друга. Така ще стане и у нас.

- Да, но сега все още не е така. В същото време се казва, че цената на тока ще се промени с 10%, а после се увеличава с още 3-4% отгоре.

- Такава несигурност в кавички, която е в размер на около 3%, е характерна за всички свободни пазари. Така че всеки от нас, дори битовите потребители, трябва да знае, че в бъдеще ще има регулирана цена за мрежовите услуги, а енергията ще се купува на свободния пазар и тя ще зависи от търсенето и предлагането.

- Нека да не говорим за бъдещето, а за сегашната ситуация и да не омаловажавеме удара върху хората и фирмите.

- Не го омаловажаваме, но големите индустриални потребители могат да излязат на свободния пазар и да си купят и по-евтина енергия.

- Те обаче също са недоволни и казват, че ще оспорват решението ви за новите цени в съда, защото сте се договорили с тях за едно повишение, а после се прави друго. Къде остава лоялността към бизнеса?

- Проектът на решение не е обещание. Той бе основан на данните към края на март. Междувременно само компанията ЕВН присъедини 250 мегавата нови фотоволтаици (слънчеви централи). Това го нямаше през март в техните заявления. Така че корекцията в цените, която направихме, е на базата на всичко случващо се между първоначалния ни доклад и крайното решение. Не мисля, че за индустрията е било тайна, че се въвеждат ускорено много нови мощности, защото на пазара се появи недостиг на кабели и трафопостове. Това индустрията трябваше да го знае. От какво е изненадана? Ясно е, че  въвеждането в експлоатация на толкова много нови мощности не можеше да не се отрази на т.нар. зелена добавка към цената на тока и тя бе увеличена с 3%.

- Сега се говори непрекъснато за пагубното влияние на зелената енергия върху джоба ни. Защо по-рано не взехте решение за едногодишен мораториум върху строителството на  зелени централи? Защо по-рано не казахте „стоп“?

- Миналата година нямахме законово основание. Решението ни бе взето след измененията в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) през 2011 г. И резултатът е вече факт. Много инвеститори във вятърни паркове вече се отказват от своите проекти, защото считат, че новите цени няма да покрият разходите им.
 

- Какво можехте да направите по-рано? Вие не сте регистратор на някакви процеси, а регулатор.

- Да, но регулатор, който действа по закона. Това, което направихме, е да предложим промени в закона. Още януари т.г. поискахме да ни се даде възможност повече от веднъж годишно да коригираме цените на зелената енергия. Но това стана факт едва сега с промените в Закона за енергетиката. Така че оттук нататък ще можем да реагираме във всеки един момент, ако установим, че някой от видовете ВЕИ има изменение, по-голямо от 10% в ценообразуващите елементи. Такава гъвкавост ще даде възможност да защитаваме интересите на потребителите.

- Факт ли е вече прегряването на енергетиката?

- Може да се каже, че по отношение на фотоволтаиците сме близко до прегряване. И ако м.г. не бяха направени промени в закона за ВЕИ и не бе спряно подписването на нови договори от НЕК, щяхме да увеличим цената с поне 30%.

- А защо законовите промени не бяха направени по-рано? Кой не си е свършил работата - предишният енергиен министър Трайчо Трайков, сегашният, който е бил депутат, или някой друг?

- Трудно ми е да кажа, но може би, с една по-ранна и радикална промяна можеше да се спре този процес. Ние като регулатор трябваше да изпълняваме законовите норми. Истината е, че откакто аз съм в комисията, не е приет нито един закон, в който да се дават някакви преференции.

- Докога цената на тока за промишлеността ще е по-висока? Все едно да имаме две различни цени на бензина и дизела - една за обикновените хората, една за фирмите. В момента увеличението за бита е 13,5%, а за индустрията - около и над 14%.

- Има голяма разлика между битовия потребител и индустриалния. Битовият е на регулирания пазар и ще купува електроенергията на тази цена през цялата година, докато индустрията има право да излезе и на свободния пазар, където очаквам да си купи по-евтин ток. Затова ние защитаваме битовия потребител, който няма алтернатива.

- Досега говорим само за зелената енергия като причина за голямото увеличение на цените. Защо се изкупува толкова скъпо токът на някои малки тецове? Например на ТЕЦ „Бобов дол“ ще плащаме по 10,452 ст. за киловатчас без ДДС, което е с 28,5% повече от преди.

- Всяка централа има специфични разходи. При ТЕЦ „Бобов дол“ например са отчетени разходите за въвеждане на сероочистващи инсталации, без които централата не може да работи. Така че тези инвестиционни разходи се отчитат в цената.

- Висока е изкупната цена на тока и от ТЕЦ „Марица 3“, и на ТЕЦ „Брикел“. Не се ли притеснявате, че могат да ви обвинят в лобизъм за централите на бизнесмена Христо Ковачки?

- Електроенергийната система се състои от централи, които имат своите особености. Фактът, че те са присъединени към мрежата, означава, че са необходими. Дори скъпите централи трябва да ги има, защото потреблението се колебае. Винаги първо се изкупува токът от най-евтините мощности, но той не стига. Така че ние имаме нужда от всяка централа, защото тя дава своя дял, за да има сигурност на системата. А за сигурността се плаща.

- Вие наскоро казахте, че централите трябва да станат по-ефективни.

- Да, това е важен въпрос. Непрекъснато натискаме производителите да намаляват своите разходи и това вече дава резултати. Цената от АЕЦ „Козлодуй“ се запазва, а през 2011 г. я намалихме в сравнение с 2010 г. Имаме намаление на цените на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, независимо от въвеждането на нови инсталации.

- Трябва да натискате и малките частни централи. Очевидно те печелят добре.

- Може би са печелили добре. Няма малък производител на ток, който да е доволен от тарифите, които сме одобрили. Ако удовлетворим исканията на всички, цифрата, с която трябва да вдигнем тока, е стряскаща. Разбира се, всяка корпоративна структура се стреми да прави максимални печалби. Но още до края на тази година всички потребители средно напрежение ще излязат на свободния пазар и тогава всичко ще си дойде на мястото.

- Няма ли да се повтори Лукановата зима, когато бяха освободени цените на всички стоки?

- Смятам, че няма да има сътресения. Имаме и регионален пазар. Връзките ни със съседите са достатъчно добри. Така, ако някой наш производител се опита да вдигне цената, тя може да бъде коригирана чрез внос. По-скоро опасенията ми са свързани с възможностите на някои от централите да оцелеят. Ще има закриване на нискоефективни мощности.

- Какво оттук нататък? Ще има ли ново повишаване на тока?

- По действащото законодателство, ако нищо не се промени, следващото увеличение на тока за потребителите на регулирания пазар ще е към 1 юли 2013 г.

- Бяхте казали, че заради квотите парникови газови, които ТЕЦ-овете ще купуват, се чака ново увеличение.

- Ние вече сме отчели всички предстоящи разходи на централите за закупуване на квотите за емитиране на въглеродни емисии от началото на 2013 г.

- Има ли някакъв шанс да се променят дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двете американски централи - ТЕЦ „Ей И Ес“ и ТЕЦ „Контур Глобал“, които са сключени още от правителството на Иван Костов?

- Вече има опит в други страни, като Полша и Унгария, където се предоговарят дългосрочни договори при определени условия. Те гарантират, както интересите на инвеститорите, така и на потребителите. Така че има основание да започнат преговори и да се защити интересът на обществото, тъй като някои обстоятелства, които са включени в тях, не са се случили.

- А старите договори за зелена енергия? Могат ли да се коригират?

- И там има какво да се направи, но сега не искам да кажа какви са идеите ни. Там също има възможност да се правят корекции, без да се наруши основното правило за сигурност на инвестициите. 

- Какви изводи си направихте от това, което се случи?

- Основният извод е, че като се дават преференции чрез закон, възможностите да се изпусне контролът са големи. Нека се остави на пазара и на регулатора при пълна прозрачност да регулира цените и новите инвестиции, за да няма изкривявания.


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16