Петър Диков: ''Витошка'' грейва чисто нова на 11 май

20166 | 11 март 2013 | 09:39

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА за това в стил „боза“ ли е центърът на столицата


Петър Диков е роден на 19 септември 1953 г. През 1978 г. завършва архитектура в Университета за архитектура, строителство и геодезия. До 2006 г. е изпълнителен директор на Националния център по териториално развитие. Вече шест години е главен архитект на София.

-Г-н Диков, преди да си тръгне, се срещнахте със световноизвестния архитект и автор на проекта за Кота нула в Ню Йорк Даниел Либескинд. Какво ви каза той, че изглеждате толкова въодушевен и окуражен?

- Съгласи се да председателства журито на международния конкурс за площад „Света Неделя“. Това е фантастично. Легендарно име като него ще привлече за участие в конкурса и светила в архитектурата от други страни. Ще стане истинска битка на идеи как да преобразим „Света Неделя“ така, че да го превърнем в прощад от световна величина.

- Този, който ще възстанови един от големите символи на Ню Йорк, ще избере кой да възроди най-знаменателното и заредено с хилядолетна история място в София. С какво го спечелихте за тази кауза?

- Привлече го уникалната ни история и богатата култура на града. Призна, че вижда в София огромен потенциал да се превърне в един от най-значимите европейски градове. Запознах го много подробно и с историческия факт, че България е единствената страна в Европа, която е успяла да спаси всичките си евреи от нацисткия геноцид. Това го впечатли дълбоко, още повече че той е полски евреин и приема нещата лично. Каза, че това, което страната ни е направила преди 70 години, е със световна значимост и трябва да бъде много повече популяризирано.

- А ще има ли друго знаменито име в състава на журито?

- Много се надявам това да е един прочут италиански архитект, с когото вече съм говорил. Няма да издам обаче името му, преди да получа окончателното му съгласие.

- Какво ще се случи, докато чакаме „да“-то на италианеца?

- Срокът за купуване на документи за участие беше до 12 април. Досега имаме закупени 25 програми. Веднага след като Даниел Либескинд се съгласи да журира конкурса, решихме да удължим срока му до 7 май и това ще го съобщим официално в понеделник. Което означава, че офертите ще бъдат разгледани от 15 до 20 май и към 21-во число ще знаем кой е победителят. И това, което най-вече ни вълнува - как ще се преобрази площадът, в каква степен ще се разкрие археологията отдолу и прочутият дворец на Константин.

- В петък и събота с над стотина наши специалисти от Института по горите, еколози и урбанисти дебатирахте съдбата на природния парк „Витоша“. Който и столичанин да попитате, ще ви каже, че Витоша е най-голямото богатство на София, до чиито прелести обаче трудно се стига.

- Въпреки сериозния проблем с транспорта Витоша генерира пет милиона посещения на година. Няма друг обект в страната, който да действа така като магнит за хората. Затова проведохме и социологическо проучване, за да разберем претенциите им. Резултатите са изключително интересни и ги връчих на кмета Фандъкова.

- Какво основно мъчи столичани?

- Повечето са категорични, че искат с лифтовете, а не с личните си коли да се качват нагоре. За съжаление проблемът с тях и тази зима бе частично решен. Освен това софиянци помнят и си искат отново прословутия лифт до Копитото, който повече от 30 години не работи. Едно време той беше легенда и основният туристически подход към тази най-атрактивна за пеши туризъм част на Витоша - Златните мостове и местността Офелиите.

- Когато стана големият пожар на Витоша миналата година, се видя, че там има и много болни дървета.

- Лично с очите си ги видях, когато се качих до резервата „Бистришко бранище“, откъдето тръгна огънят. Невероятно зловеща и грозна гледка. Навсякъде имаше мъртви дървета, които стърчаха като черни свещи и създаваха потресаващото усещане за някаква призрачна гора. Тъй нареченият корояд е унищожил около 300-400 ха от Витоша. Разгоря се бурна дискусия дали изобщо да се намесим в този природен процес, каквото
е развитието на корояда, или да не пречим на природата сама да се движи по нейните закони. Създадохме и работна група, която ще трябва да ни предложи конкретни решения на проблема как да съхраним горите на Витоша.

- От планината Витоша да се върнем на прословутия булевард със същото име. „Софийска вода“ не изпусна ли обещания срок за ремонта на канализацията?

- Малко го удължиха, но на 10 март напускат. От понеделник на обекта ще действа фирма „Трейс“. Тя трябва да преобрази булеварда до „Солунска“ с
красиво оформени зелени участъци, кашпи, настилки, ретро осветление, ефектен фонтан и чешма.

- Този път ще поставят ли плочките така, че да не се отлепят, както стана в отсечката от „Патриарх Евтимий“ до „Хан Аспарух“?

- Когато приключиха с метрото в този район, турската фирма „Доуш“ и „Трейс“ със собствени средства и наши идеи благоустроиха отсечката отгоре. Как да им придиряш след това за качеството? Сега обаче изпълнението е под наш контрол и с наши средства. Ще бъдем безкомпромисни. Целта ни е „ Витошка“ да стане елегантната и красива дневна на София.

- Ще се случи ли това до изборите на 12 май?

- По тръжна документация „Трейс“ даде срок за изпълнение 62 календарни дни. Пресметнато от 11 март, това означава, че трябва да финализират работата си точно на 11 май. Ремонта пък на последната отсечка - от „Солунска“ до „Алабин“, ще го започнем през октомври с идеята да свърши до Нова година. А ремонта на канализацията „Софийска вода“ ще го извърши през април и май.

- Наскоро млади архитекти от група „Град“ ви хвърлиха ръкавицата, като наредиха предизвикателно по „Витошка“ бутилки боза. Посланието бе недвусмислено - визията на булеварда, както и на знакови обекти в центъра на София, е в стил „боза“, т.е. евтино, сладникаво и без класа.

- За нас казват: трима архитекти, четири мнения. За мен е важна оценката на хората. Идете сега на булеварда и ще видите, че е пълно с народ, макар
че още е зима. Улични музиканти и танцьори създават специфична атмосфера, а к аф е н е т а т а са препълнени. „Витошка“ живее на пълни обороти. Каня тези, които имат претенции към визията и, да участват сега в конкурса за „Света Неделя“. Нека да покажат стил и класа пред светило като Даниел Либескинд, да го очароват с проектите си и площадът ще е техен.

- 25 хиляди лева чакат победителя...

- Наградата не е голяма, но пък честта е огромна - името ти влиза със златни букви в историята на града. До края на март ще обявим и конкурсите за реконструкцията на важни градски пространства като „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“ и „Александър Първи“, Градската градина, ул. „Шести септември“. Осигурихме вече 2,5 млн. лв. само за изготвянето на проектите. С най-добрите от тях ще кандидатстваме другата година за европейско финансиране. След две години центърът на София ще е неузнаваем.

- Монументът пред НДК също продължава да пали страстите на столичани. Съюзът на художниците застана като Матросов пред скулптора Валентин Старчев и заяви гневно, че той се е почувствал унизен и обиден, че близо 1500 души, участвали в общественото допитване за съдбата на паметника, искат той да се махне.

- Паметникът беше в ужасно състояние през последните 15 години. Аз поех риска и почнах да го чистя, защото беше и много опасен - падаха плочи направо в дупката на наркоманите и клошарите. Изхвърлихме десетки тонове боклуци. Сега ще обявим конкурс за мястото и това е окончателното ни
решение. Всички участници в него ще бъдат равнопоставени, включително и оригиналният автор. И нека софиянци изберат най-добрия проект. След което ще го реализираме заедно с ремонта на градината около НДК. Няма място за сръдни.

- Сега е времето на протестите.

- Това е друго. За мен недоволството на хората от монополите е абсолютно обяснимо и напълно справедливо.

- БСП обвини общинската власт, че е „клекнала“ на протестиращите по отношение на „Топлофикация“, за да не се чуят и на „Московска“ 33 виковете „Оставка“, както в други големи градове.

- Нищо подобно. Проектите за санирането на панелните сгради ги подготвяме още от миналата година. Ще бъдат готови в края на март. В тях специално сме разработили възможността за промяна на схемата на топлоподаване от вертикална в хоризонтална. По този начин ще има топломер на
входа на всяко жилище, който ще измерва реално изразходваната енергия. Така абонатите ще могат да сключват индивидуални договори с „Топлофикация“, за което настояват и протестиращите. Тези проекти ще ги дадем безплатно на хората.

- След няколко дни идва служебното правителство. Притеснява ли ви това по някакъв начин?

- Опасявам се новите ръководства на културното и на екоминистерството да не забавят проектите за подземния музей на Ларгото и за градината около НДК. Там има железни срокове, в рамките на които трябва да се усвоят европарите. Ако ги изпуснем, София губи шанса си да стане европейска столица на културата.

- В тези бурни времена кое ви дава сили да вървите напред?

- Срещи като тази с архитект Даниел Либескинд. Страхотно е да чуеш от човек, който е видял най-доброто в архитектурата по света, че София като град много му е харесала. Беше очарован и от студентите в НБУ, където води майсторски клас. Бъдещите архитекти притежавали безценната симбиоза от много качества и заразителен ентусиазъм. Ето такива хора, с хъс, ще променят града ни.

(в. Преса, печатно издание, брой 68 (420) от 11 март 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47