Петьо Пeтров: Цели кръгове в съдебната власт са в симбиоза с престъпността

21257 | 11 март 2013 | 10:39

Те ми измислиха прякора Пепи Еврото


Новият началник на отдел „Следствен“ към Софийската градска прокуратура Петьо Петров е завършил право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа като прокурор през 1998 г. От 2004 до 2009 г. е заместник-директор на Столичната следствена служба. През 2010 г. е командирован в Националната следствена служба. Той е основен свидетел по делото за подкуп срещу бившия министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов. Свидетелствал е и срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев.
 

- Следовател Петров, преди дни оглавихте столичното следствие и отново около вас гръмна скандал. А в медиите пак се завъртя прякора ви Пепи Еврото. Защо толкова често около вас възникват съмнения?

- Да, четох заглавията: „Скандалният следовател Пепи Еврото оглави столичното следствие“. От което вярното е единствено, че съм следовател. Пепи не знам кой ми вика, защото никой пред мен не ме е наричал така. Скандалното какво е, че не взех 50 000 евро от Николай Цонев. Имам чувството, че ако ги бях взел, всички щяха да са по-доволни. Питал съм дансаджиите - „Добре де, ако ги бях взел тези пари, щяхте ли да разберете?“. „Не, нямаше“, са ми казвали.

- Добре, разбихме на пунктове заглавието. Но все пак, откъде идва този прякор?

- Прякорът се появи след случая с Цонев. Дотогава не съзнавах, че някой въобще ме нарича така. Относно прякорите, лепнат ли ти го, няма връщане назад. Вярно или невярно. Не че ме засяга, аз съм над тези неща. С прякора ми се цели да се налагат определени внушения.

- Какви?

- В случая - че съм корумпиран. Ясно е, че Еврото не е подтекст, че съм евроинтегриран или съм голям фен на евротурнирите. Та в този ред на мисли аз открито призовавам хората, които твърдят, че съм корумпиран, да излязат и да го кажат. Но да го подкрепят с факти и с доказателства, защото за всеки може да се каже всичко. Да излезе някой и да каже: „Петров ми поиска пари.“

- Изненадващо за мнозина оглавихте столичното следствие. Как стана така?

- Внушава се, че това е било наградата ми за арестите на бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Но ареста на Цонев беше преди три години, значи късно са се сетили да ме награждават. Ако е било нещо срещу нещо, то е трябвало да се случи в един разумно бърз срок.

- Говори се, че това е наградата ви за по-скорошно събитие, за прекратяването на делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов. Все пак прекратяването стана в същия ден, в който вие бяхте назначен на по-висок пост.

- Да, времето съвпада. Но аз съм дал становището си за прекратяване на делото преди месец. Защо не се отчита, че е прекратено едно дело, а срещу тях има и други обвинения (за данъчни престъпления при сделката със „Софарма“ - бел.ред.). Защо не се отчита, че мнението на следователя с нищо не ангажира прокурора? Финалната поанта на един процес е винаги актът на прокурора. Кой и как ще ме помоли да го прекратя и ще ме награди после? Павлов и Донев ли? Те не кадруват в прокуратурата. Ако към тях имаше благосклонно и неформално отношение от правораздавателните институции, то щяха да се прекратят всички дела срещу тях. Разследваме ги от две години. В един момент се промени фактическата обстановка. И ние преценихме, че нямаме категорични доказателства, а не че няма престъпление. Тук не трябва да се бъркат нещата. Нашето мнение е, че не можем по безспорен и категоричен начин да докажем, че има престъпление, защото се получи преплитане на наказателноправни с гражданскоправни отношения.

- Какво натежа до такава степен, че делото за пране на пари срещу тях да бъде прекратено?

- Нямам право да навлизам в подробности, но, най-общо казано, страните са сключили спогодба в началото на годината. Така на практика отпада предикатното престъпление, което в случая беше измама. Без предикатно престъпление няма пране на пари. Иначе ставаше дума за класическа схема за пране на пари, неслучайно миналата година всички инстанции потвърдиха правилността на повдигнатите обвинения. Но нещата се промениха. Прекратихме делото с огромно съжаление, защото положихме много труд. Но такъв е законът.

- Кога ви предложиха да оглавите столичното следствие?

- Никой не ми предлагал. Не съм влизал в преговори и уговорки. Нито пък съм искал от някого да ме прави завеждащ отдел. Това е преценка на градския прокурор на София Николай Кокинов.

- Кога разбрахте, че сте повишен?

- На 6 март. Получих заповед, подписана от Кокинов. Ако е имало някакви уговорки да ме повишават, на 8 февруари нямаше да получа заповед, с която за още една година съм командирован в Националната следствена служба. Изобщо всичко около мен се преекспонира.

- Добре де, като тръгнем от Пепи Еврото, минем през намеците че сте корумпиран, и завършим с твърденията, че ви награждават с висок пост за прекратени дела, кой и защо го прави?

- В съдебната система има кръгове, които са в симбиоза с престъпния свят. На тях не им отърва със следствените дела да се заеме човек, за когото е абсурдно да допусне корупция, да допусне забатачване на дела. Именно те организират тази кампания срещу мен. Знам кои са организаторите, занм кои са и изпълнителите. На тези хора не им отърва да свърши това безвремие, в което може да се купува правосъдие. След това, което се случи по делото „Цонев“, за въпросните кръгове от хора, които са и в съдебната система, аз съм един предател. Аз съм наясно с това, че съм нарушил един неписан закон на омертата. Би било наивно и цинично да отрека, че има такива кръгове.

- В този ред на мисли някой опитвал ли се е да ви съветва, как да водите разследването срещу Донев и Павлов?

- Не, никой. След случая с Цонев едва ли има толкова глупав човек. Преди време бившият районен прокурор на София Славчо Кържев се опита да ми оказва натиск. Е, осъдиха го. По мои показания. Това е единственият натиск, който някой някога се е опитвал да ми оказва. И присъдата му беше потвърдена от Върховния касационен съд (ВКС).

- Тук стигаме до въпроса за дежурния прокурорски свидетел.

- Искате да не свидетелства никой ли? Това е задължение на един магистрат. Пред мен се извършва престъпление и аз не сигнализирам? Това е една тенденция, която много вредно се наслагва в обществото. Кой ще отиде да свидетелства, след като видяхте какво се случи на делото „Цонев“?. В един момент аз реално се превърнах в подсъдим.

- Защо там се получи така?

- Нормална защитна теза - да омаскарим свидетеля. Адвокатите дори поискаха от инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП) справка за това какви сигнали за корупция са подавани срещу мен. Справката показа, че има една-единствена жалба срещу мен от бившата ми тъща.

- Има и други форми на натиск. Говори се, че вестниците „Труд“ и „24 часа“ ще бъдат купени от хора, свързани с премиера в оставка Бойко Борисов. Този факт може ли да повлияе на разследванията срещу Донев и Павлов?

- От вас чувам за тази градска легенда. Аз в тези разследвания към момента няма да участвам, защото вече не съм в Националната следствена служба, но познавайки колегите там, за мен е абсурд това да повлияе. Дори да е факт.

- Прави впечатление, че доста бързо се издигнахте в кариерата.

- В системата съм от 16 години, ако това е бързо издигане, не знам каква е мерната единица за бавно. Да не забравяме, че от 2004 до 2009 г. съм бил заместник-директор на Столичното следствие, когато то беше отделна институция извън прокуратурата.

- Имаше една катастрофа с вас през 2010 г. Беше съобщено, че сте били пиян зад волана, а после кръвната проба показа, че не сте, и делото беше смачкано. Какво се случи?

- Писаха, че съм обядвал дълго и тежко с адвокатка на бандит. Истината е, че катастрофирах, след като излязох от ДАНС. Това лесно може да се провери. Не аз предизвиках катастрофата, другата кола я предизвика. Нямам дори акт за катастрофата, другият шофьор обаче има. И да, действително дрегерът показа над 2 промила. Но дрегерът не може да се абсолютизира, затова и се взема кръвна проба. Действително мина доста време, преди да я дам. Но това не зависеше от мен, полицаите първо оформяха документи, после разтърваваха двама побойници, накрая заваля и дълго бяхме в задръстване. През цялото време бях с полицаите, не са ме крили в някоя землянка, не са ми преливали кръв. Съжалявам, че се забавихме. Ако бяхме стигнали по-бързо, резултатите щяха да са същите. След няколко отказа за образуване накрая образуваха дело срещу неизвестен извършител, по което се работи близо година.

- Заможен човек ли сте?

- Заплатите са ни много добри, да кажа, че не мога да живея с 3000 лв., ще излъжа. Чувствам се спокоен за месеца, не мога да спестявам, но грях би било да се оплача. Какво значи заможен?

- Идвате на работа със скъп джип, „Волво XC60“.

- Да, той е на лизинг. Още шест месеца са ми останали. Не е нов. Беше на една година, като го взех. Беше на половин цена, към 50 хил. лв. Плащам за него по 1000 лв. на месец. Имоти имам, 3-4 декара в Берковица, в село Борован съм горд наследник на срутена къща. Майка ми има апартамент в „Южния парк“. Той е около стотина квадрата. И е скъп. Но е купен през юни 2002 г. за общо 28 000 долара. Смешно е да се каже, че майка ми и баща ми за цял живот не са могли да съберат 50 000 лв. Това са имотите ми.

(в. Преса, печатно издание, брой 68 (420) от 11 март 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47