Плевнелиев: Правителството на Марио Монти беше моят модел

12834 | 12 март 2013 | 07:32

И Барозу искаше да знае кой ще е премиер

Автор:


Пред австрийския вестник „Дер Щандарт“ държавният глава Росен Плевнелиев съобщи, че в 16 ч. днес ще обяви състава на служебното правителство. Новината бе подета веднага и от чуждите информационни агенции.  „Българският президент иска да състави правителство от експерти по подобие на технократския кабинет в Италия, който бе управляван от Марио Монти“, отбелязва АФП. „Преса“ ви предлага интервюто на Плевнелиев пред австрийското издание.

- Подкрепяте ли протестите във вашата страна?

- Инициативата на гражданите е много важна, приветствам я. Аз също съм за либерализиране на пазара, аз също съм за по-голям контрол и прозрачност. Затова се опитах да реагирам на настоящата ситуация със създаването на т.нар. граждански комитети във всички министерства.

- Гражданско участие, защото политиката не работи вече?

- Парламентът, такъв, какъвто ние го имаме днес, вече не е в състояние да продължи да работи. Всички партии искат предсрочни избори, в това няма съмнение, това показаха много разговори. Виждам развитие, но положително - имаме протести, имаме въпроси, с които трябва да се справят партиите, които ще се изправят на изборите. Сега те трябва да покажат, че са реално ангажирани и да намерят решения.
Всички те трябва да сторят нещо по въпроса с прозрачността, корупцията и мафията.

- Как се държат медиите в тази ситуация?

- Имаме някои проблеми. Зад голяма част от медиите, разбира се, стоят търговски интереси. Поради това е положителен фактът, че сега хората сами станаха активни на улицата и в интернет.

- Искате преходно правителство без политици и без икономически експерти. Кой остава?

- Сега ще трябва да имаме няколко икономисти. Новото правителство ще бъде представено във вторник в 16 ч., а в сряда ще започне да функционира. В същото време според нашата конституция парламентът ще се разпусне. Правителството ще се състои от мъже и жени, чието общо мото ще бъде „За Европа, за демокрацията, за икономическото развитие“. Те всички ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения.

- Кой ще бъде министър-председател на този кабинет?

- Е, това искаше да узнае и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу онзи ден. Този човек ще бъде представен едва във вторник.

- Временното правителство в Италия под ръководството на Марио Монти беше ли модел при съставянето на българския преходен кабинет?

- Да, точно така. Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти. Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потиснем частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет.

(в. Преса, печатно издание, брой 69 (421) от 12 март 2013)


 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21