Емил Димитров, ГЕРБ

Емил Димитров, ГЕРБ: Искра Фидосова създаваше интриги

28244 | 13 март 2013 | 10:08

Интервю на Наделина АНЕВА за кухнята на парламентарната група на мнозинствотоЕмил Димитров е роден на 11 януари 1964 г. в София. Завършва висше икономическо образование, специалност „Финанси“ в Стопанската академия в Свищов.
Народен представител от ГЕРБ. Зам.-председател на земеделската парламентарна комисия. Преди дни той обяви, че е разочарован от политиката и не желае да го номинират отново за депутат.


 

- Г-н Димитров, защо решихте да напуснете политиката и да станете свободен ловец? Защото сте разочарован или защото ловът много повече ви привлича?
- Тук не става въпрос за лова. Миналата сряда събрах актива на структурите на ГЕРБ в София-област, обявих им, че няма да се кандидатирам за нов мандат, и ги помолих да не ме номинират. Не мисля, че е нужно някой да стои някъде и да пуска корени. Колегите бяха доста изненадани. Опитаха се да ме разубеждават. Благодарих за добрата работа и обещах да помагам, доколкото мога.

- Тези избори се очертават много тежки и сложни, а следващият парламент да бъде много шарен. Това не предполага ли ГЕРБ да използва всичките си ресурси, а не да ги пилее?
- Не смятам, че съм някакъв специален ресурс. Наистина изборите ще бъдат тежки и всеки от участниците в тях много добре трябва да прецени какви лица ще покаже. Моето лично мнение е, че наистина партиите трябва да дадат граждански квоти, но не само на думи, а като бройки и като проценти. И второ - трябва да се заложи на младите хора. Те имат хъс и желание за развитие и себедоказване. Разбира се, не можеш да смениш всички с млади. Във всяка група трябва да има добри и опитни експерти.

- Споделихте ли тези виждания с премиера и казахте ли му за вашето намерение да се оттеглите?
- Какво съм споделял като виждания, не бих искал да коментирам. На обед, преди да обявя това решение, му се обадих и му съобщих за моето намерение. Прие го съвсем нормално.

- Смятате ли че има чуваемост за по-голям процент гражданска квота в листите на ГЕРБ и повече младежи?
- Далеч съм да давам съвети на когото и да е, но мисля, че който не се съобрази с това, ще бъде изненадан на изборите.

- Ще правите ли ГЕРБ-2? Възможно ли е да се обединят хората, които не са доволни от подреждането на листите и от начина, по който се инсталират познати лица, които не са добре приемани в обществото?
- ГЕРБ-2 няма да правя. Нито съм разговарял с някого от колегите, нито някой друг е коментирал с мен, какво ще прави след това, ако не е в листите. Смятам, че такава формация само от недоволни няма шанс. Видяхте, че гражданите не искат да чуят за партии и политици. Защо се е получило така? Явно е имало натрупване от целия преход. Не казвам, че в ГЕРБ са безгрешни. Така че дошъл е моментът, когато трябва да се даде шанс на тези хора. Което не значи анархия.

- ГЕРБ целият беше съставен от нови лица, само Лъчезар Иванов беше познат от предишния парламент като царист? Защо не проработи формулата с новите лица?
- Наистина не проработи, както можеше. Това е тема на много дълъг анализ. Не мисля, че проблемът дойде от реденето на предишните листи. По-скоро имаше опит да се направи цедка в комуникацията между премиера Борисов и групата.

- Защо?
- Някои си помислиха, че трябва да бъдат един вид посредници. Оттам идваше изкривена информация в двете посоки. Няколко пъти съм го установявал лично.

- Дайте пример.
- Ще дам най-елементарен пример. Имах предложение в Закона за устройство на територията, по предложение на хотелиерската и ресторантьорската асоциация. То беше за премахване на временните сергии. Засягаше само тези с гащи и потници. Освен че загрозяват курортите, те задръстват и крайбрежните алеи, които са пешеходни. Това убиваше всички останали законни собственици на магазини и заведения, които в крайна сметка са инвестирали в техника. Още в началото на мандата, когато премиерът мина през Несебър, каза: „Тия гащи не искам да ги виждам.“ Тогава отиде Искра Фидосова при него и му обясни как съм внесъл предложение да се забранят всички сергии в България. Изрично беше записано, че това засяга само курортите с национално значение. Това означава „Златни пясъци“, „Албена“, „Слънчев бряг“, „Боровец“ и „Пампорово“. И съответно моето предложение не се прие, а по сергиите и до днес има гащи.

- Има много недоволни в групата на ГЕРБ от Искра Фидосова, защото не им е позволявала да се изявяват. Съгласен ли сте?
- Нея пък изобщо няма да я коментирам... Питайте си колегите. Но при всички случаи тя създаваше напрежение и интриги.

- Защо, кой печелеше от това в тази група да има напрежение и интриги?
- Кой е печелил. Това тепърва ще се види. Но винаги съм казвал, че в такава голяма група е като в едно семейство. Не може винаги всички да са на едно мнение. Понякога се случва да се скарат. Винаги съм казвал, че каквото и да правим, трябва да седнем и да вземем общо решение и като излезем навън, да не си вадим „кирливите ризи“.

- Вие доволен ли сте от начина, по който минаха тези три години и половина от вашия живот?
- В личен план това бяха три много тежки години за мен, защото по причини, част от които знам, а друга - не, бях оплюван. Имам претенции, че съм помогнал доста с благотворителност. Не съм искал да го афиширам. Но няма случай, в който да е дошъл болен човек или дете при мен и да не е получил помощ. А случаите са много. И след всичко това в един вестник написаха как аз режа пръсти в Етрополе. Точно там пък няма човек, на когото да не съм помогнал. Това вече ми дойде в повече. И моята дъщеря, която е на 15 години, казва: „Абе, тате, ти не си такъв човек, ти помагаш на всички. Защо е така?“ Хайде, кажете ми какво да му отговоря на това дете.

- За вас се говореше, че през цялото време сте прокарвали лобистки закони в своя полза? Откъде се появи тази нагласа, може би и от хора от ГЕРБ?
- Със сигурност имаше „приятелски огън“. Но това не бяха само хора от ГЕРБ. Бяха хора от ГЕРБ, които обединиха усилията си с хора отвън.

- Хората от ГЕРБ какъв интерес имаха да ви очернят? Защото бяхте силен и приятел на премиера, или защото ви завиждаха за ловното стопанство?
- Никога не съм имал претенции да бъда силен. Просто има неща, които отстоявам, след като съм убеден в тях. Никога не съм искал да бъда влиятелен, въпреки че ми приписват такова нещо. Още в началото имах тежки пререкания с Трайчо Трайков по принципни въпроси. Оттам ме започнаха някои вестници. Примерно по закона за възобновяемите източници. Трайчо внесе един закон. Предупредих го на една комисия, че ако продължава да се съпротивлява срещу екологичното, ще го кръстя „закон за доброто храносмилане на инвеститорите във фотоволтаици и във вятърни централи“. Законът беше написан така, че вътре бяха защитени и преференциите, и високите цени на тези централи, а за биомасата нямаше нито една дума.

- Да се върнем към групата на ГЕРБ. Като вътрешен човек виждахте ли конфликт между двамата вицепремиери?
- Според мен имаше такъв конфликт. Може би всичко идваше от прословутото желание да се състезават кой е по-близко до премиера. Но не искам да коментирам отношения между трети лица. Така или иначе групата ни остана монолитна.

- Вие сте от малкото хора, които се познават с премиера добре и говорят свободно с него. Той усети ли този тътен на народното недоволство?
- С премиера се познаваха всички. Не съм чул някой от нашите депутати да му е звъннал и той не е вдигнал или да не е върнал обаждане. Относно тътена на недоволството силно се опасявам, че тези, които са най-близо до него, са го заблуждавали в много отношения. Най-вече, че всичко е наред. Смятам, че до него е идвала много изкривена информация.

- Цветан Цветанов добре ли се справяше като вицепремиер?
- Не ми задавайте този въпрос. Не е тайна, че не бяхме в блестящи отношения.

- Защо хората обедняха толкова много по време на управлението на ГЕРБ?
- Имал съм много тежки разговори, включително със Симеон Дянков. Може би съм единствен от нашите депутати, който пред 116 души му каза доста истини, които му бяха неприятни. Това беше преди две години. Но още преди три години и половина, когато отряза парите на студентките майки, се изказах изключително остро. Тогава директно отидох при премиера, той разбра и го спря. Втори път, преди две години, му обясних пред групата, че България е парламентарна, а не министерска република. И след като тези хора са ни повярвали и ние не сме си сменили телефоните, и получаваме обаждания, той и неговите колеги са длъжни да ни изслушат и да вземат адекватни мерки. Обясних му, че той ще си тръгне, а ние оставаме при същите хора. И нямам намерение да ме псуват и да ме замерват с камъни. Тогава Дянков отиде да се оплаче на премиера от мен, което не му помогна много. Но явно не си взе нужните поуки. Не казвам, че той имаше само отрицателни качества. Наистина финансовата стабилност беше нужна. Но никой не може да ме убеди, че както на гърците се наляха милиарди и им се опростиха дългове, че такта не е могло да се помогне и на нас. Можеше да отиде Дянков и да каже - не ни давайте 200 млрд. евро като на гърците, дайте ни 2 млрд. евро. Какво пречеше, щеше да му падне реномето в международните финансови среди ли?

- Казват, че по време на лов се прави най-добрата политика. Така ли е?
- Не съм съгласен и не е това формулата. Ловът е място, на което хората се отпускат и някои разговори вървят по-лесно.

- Били ли сте в дружинка, в която ловуват депутати от различни партии?
- Бил съм в група, в която е имало депутати ловци поне от 4 партии. Но мога да кажа, че ловът сближава. Имаме си неписано правило - за политика не се говори, а само за лов. И ви уверявам, че е много по-приятно, отколкото когато се срещаме в парламента.

- Нормално ли е в неделята да ловувате, а на следващия ден да се нападате в парламента?
- Нормално е. Ловът затова е велик спорт, защото играят други правила, различни от парламента. Там всички са равни и няма значение кой какъв е. Обединява ги любовта към природата, а не ги разединяват политически различия.


 

(в. Преса, печатно издание, брой 71 (422) от 13 март 2013)


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47