Тодор Тагарев

Доц. Тодор Тагарев: Протягам ръка на легия "Раковски"

13487 | 20 март 2013 | 12:23

Военната експертиза трябва да се чува


 

 

Служебният министър на отбраната - доц. Тодор Тагарев, е роден на 18 април 1960 г. в гр. Стамболийски. Завършва  математическа  гимназия в  Пловдив и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва, а през 1994 г. - в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.  Служил е в бойно поделение на ВВС и е бил преподавател във военновъздушното училище. Работил е в различни институти на БАН, в МО и във Военната академия. Бил е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО, както и съветник на военния министър. Владее английски и руски. Негови научни  публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски.

 


- Кой ви покани за служебен министър на отбраната, г-н Тагарев?
- Официално президентът. Преди това имах разговори с други представители на администрацията. Но това е разбираемо, защото, когато президентът реши да  покани някой, изборът в известна степен се счита за окончателен.

- А изненадахте ли се?
- Наистина се изненадах. Не съм очаквал, че мога да бъда поканен за министър на отбраната и се колебаех.

- Защо?
- Това е твърде отговорен пост. Малко хора знаят, че според чл. 28 от Закона за отбраната военният министър взема решение, ако в страната има ситуация „ренегат“. Тоест, ако и у нас има събития като 11 септември в САЩ  във въздушен, морски или сухопътен вариант. Министърът на отбраната е длъжностното лице в държавата, което трябва да реши дали да бъде свален свален самолетът, или потопен корабът. Това е изключителна отговорност и всеки здравомислещ човек би се притеснил. Освен това служебният кабинет е с ограничени правомощия и разполага с твърде кратко време, а очакванията към нас са големи. Реших да приема, защото много хора ме знаят като експерт по въпросите на управление на отбраната. С тази проблематика се занимавам повече от 15 г.  Прецених, че един експерт, ако иска да е такъв, не бива да отказва предложение в своята област от толкова високо място.

- Запознахте ли се със състоянието на армията и отбраната, след като чухте докладите на генералите и шефовете на подчинените ви служби?
- С основните параметри - да. Но детайлно - едва ли. Все пак съм от два дни и половина в този кабинет, даже не през цялото време съм бил в него (интервюто с министър Тагарев бе в понеделник следобед).

- Заявихте, че няма да давате оценка на наследството, което заварвате от предишния министър. Защо?
-  За да се даде такава оценка, трябва да разполагам с много по-детайлна информация. Така че това ще се случи във времето. Много от генералите и цивилните директори заявиха готовност да докладват обстойно, но аз отложих това за известно време, докато сформирам екипа си, за да могат и заместниците ми  да присъстват и да слушат тези доклади. Не искам да губя времето на хората и да ги викам два пъти.

- След това, което чухте като първоначална информация, има ли проблем, който ви тревожи?
- Финансовото състояние на ВМА. Оказа се, че към края на януари държавата има задължения към нея от 66 млн. лв. Иначе общо задълженията на МО с тези на ВМА са 68 млн. лв.  Министерството има неизчистени дребни дългове от 2 млн. лв., което е в рамките на нормалната практика. Започваме да търсим изход как да решим проблема на ВМА.

- В неделя посрещнахте ротата, която се върна от Кандахар. Заявихте, че мисиите са финансово осигурени. Колко харчим за тях?
- Миналата година общо парите  за всички мисии са били близо 62 млн. лв. Тази година средствата се редуцират  с около 10 млн. лв., защото се изтеглихме окончателно от Кабул. Парите, които ще икономисаме от редуциране на участието с в Афганистан, ще бъдат пренасочени за армията ни у дома. С тях ще се помъчим да компенсираме по-високите цени на водата, горивата и тока. Така е -  армията си плаща всичко, което ползва. Войската е като всеки гражданин в държавата, който се бори с ежедневните битови проблеми.
Средствата в бюджета за отбрана не достигат за бойна подготовка на формированията у нас и за инвестиционния план за купуване на техника и въоръжение до 2020 г. Всичко това оказва влияние за  постигане на 100% оперативни способности, заявени по Целите на Въоръжените сили НАТО и за Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Парите в бюджета стигат само за издръжка на армията, а за всичко останало - не.

- Казаха ли ви, че заради липса на средства има доста неизправна техника във ВВС, която чака ремонт и обслужване?
- Доложиха ми. Но какво мога да направя, проблемът е сложен. Нашето правителство не може да печата пари, образно казано. Не може да прави друг бюджет в рамките на закона, включително и на Закона за бюджета. Няма парламент, нямаме законодателна инициатива, за да променим нещо. Трябва да работим стриктно и да спазваме тези законови параметри, които сме заварили.

- Във Военната академия, когато ми преподавахте мениджмънт на отбраната, си спомням, че бяхте особено стриктен и обичахте точните доклади. Сега такъв ли ще сте и към тези служители в министерството, които отговарят за този ресор?
- Да. С тази разлика, че тук не мога да пиша двойки.

- Защо уволнихте о.р. ген. Атанас Запрянов, който бе съветник в политическия кабинет на бившия министър Аню Ангелов? Дни преди да сдаде поста, Ангелов го назначи за шеф на дирекция „Отбранителна политика“.
- Въпросът е принципен и постъпих именно от такива съображения. Ние имаме смесена система и назначаването на един служител от политически кабинет за директор на дирекция, и то когато е приета оставка на политическо ниво, нарушава определени принципи. Затова се разделихме. Нормално и човешки си изяснихме тези неща с ген. Запрянов. Нали разбирате, че подобно назначение дава изключително лош сигнал към тези момчета и момичета, към младите хора, които идват в МО. Те работят усърдно, учат се, стараят се да се  докажат и когато видят, че по високите позиции назначенията не зависят от това как се трудиш, а са резултат на някаква друга конюнктура, това оказва деморализиращо влияние върху тях. Докато съм министър, няма да допусна такова нещо.

- Ще възобновите ли диалога с офицерска легия „Раковски“ по социалните проблеми на войската?
- Да. И не само с легия „Раковски“, а с всички организации, които проявяват активност и се отзоват на поканата ни за разговор по всички аспекти на отбранителната политика, включително и социалната.

- Значи ще извикате на разговор председателя на легията о.р. майор Иван Милов, така ли?
- В кабинета ми ще има и двама съветници, чиято основна задача ще бъде да подготвят и организират  диалога с обществените организации. Те ще подготвят конкретния механизъм как това да се случи. Легията ще бъде поканена в диалога по въпросите на социалната политика на МО.

- Склонен ли сте да се вслушате в мнението на генералите и въобще на военната експертиза, защото това е сериозен проблем в МО?
- Абсолютно. МО включва и българската  армия и затова военната експертиза е неотменима. Освен това имаме и цивилна, и политическа. Настройката и взаимодействието между тези три професионални групи е много фина дейност и изисква внимателен подход и уважение един към друг. Има граници, които не бива да се прекрачват в този диалог. Всеки от професионалистите в тези групи е незаменим и не трябва да има опити да се изземват функции. Щом влязох в МО, още първия ден се срещнах с ген. Симеон Симеонов и му казах, че трябва да има повече видимост, повече чуваемост на военната експертиза, включително и публична.

- Какво правите в свободното време? Имате ли хоби?
- Почти нямам свободно време. От години графикът ми е много интензивен. Все пак, ако се появи, обичам да ходя в планината.  Нямам претенции да съм истински планинар. 


 

(в. Преса, печатно издание, брой 78 (429) от 20 март 2013)


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37