Писна ми да гледам как хората проспиват нередни неща

37922 | 10 юли 2012 | 15:30

Едно интервю на Жулиета ЦВЕТКОВА с аристократа на Варна Иван СТАНЧОВИван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в София. Семейството му е близко с двора на Кобургите, но заради антифашистката си ориентация е принудено да емигрира през  1943 г. Завършва университета Джорджтаун във Вашингтон, служи в българската рота на НАТО в Германия. Говори осем езика. Заема мениджърски постове в световната търговска корпорация Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и „Сторидж текнолъджи“ в Лондон. Основател е на компанията „Креста маркетинг“, която се занимава с информационни технологии. През 1990 г. се връща в родината и година по-късно е назначен за посланик на България във Великобритания и Ирландия. Бе външен министър в правителството на Ренета Инджова и съветник по външнополитическите въпроси на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. През 1995 г. се върна към бизнеса, който съчетава с обществена и благотворителна дейност. Основател и председател е на фондацията „Карин дом“, работеща с деца с увреждания в семейната му вила в Морската градина на Варна.  Кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция, Ордена на Големия кръст на Рио Бранко (Бразилия), медала „За добра служба“ от армията на САЩ.


- Г-н Станчов, през последните дни станахте лице на протестите в защита на Морската градина на Варна. Без малко не пострадахте, когато полицай ви изблъска грубо. Защо участвате в това?

- Получих писмо от областния управител Данчо Симеонов, което започва с „Нареждам сеч на всички дървета по ската над крайбрежната алея“. Това е безобразие. Тези дървета са тук от стотици години, много са красиви и крепят ската. Местни видове са, а те искат да ги изсекат, за да сложат Гинко билоба и други екзотични дръвчета. Аз имам в моята градина Гинко билоба, преди 10 години ги посадих, те са ей толкова тънки и ще им трябват поне сто години да заприличат на изсечените.

- Сечта е във ваш наследствен имот. Какво притежавате в парка?

- 14 декара оттук (живее във фамилната си къща зад „Пикадили парк“, там и разговаряме - б.а.) до морето. Това е наша семейна собственост от 1901 г., имам акт, дядо ми Димитър Станчов е купил имота. Той е бил посланик във Великобритания  1908 и 1922-1924 г., министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.). На негово име варненци са нарекли и Станчовата алея, когато трябвало да мине през имота му, докато се строял паркът. Когато се върнах в България, тогавашният кмет Христо Кирчев направи жест и сложи табела с името й. Те започнаха да секат без предупреждение, аз се оплаках на кмета, той каза: „Това е престъпление!“ След това получих отговор на жалбата си от г-н Бакалов (Стойчо Бакалов е шеф на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ - б.а.), който уверява, че са секли храсти. Това не е вярно, дънерите още стоят, а дърветата са ги взели, което е кражба. Много обичам този скат, той ми напомня детството, когато трябваше да работим - да съберем малко грозде, домати, за да ни позволят да отидем до морето и да скочим.

- Вярно ли е, че „Холдинг Варна“, на който държавата преди три години продаде 118 дка от Морската градина, се е опитал да купи и вашата земя?

- Да, поискаха, но реших да не приема офертата. Не съм инженер, но мисля, че няма нужда от укрепване, и го казах на хората от „Холдинг Варна“. Този скат се свлича, срути се и част от Станчовата алея, защото в момента имаме много неконтролирани подземни води. Но ако отдолу изхвърляш пръст, глина, камъни, това създава много по-голяма опасност. Долу някога нямаше никаква крайбрежна алея - имаше море, камъни, водорасли и за нас беше рай.

- Как според вас трябва да изглежда Морската градина?

- Първо, трябва да е чиста. Аз подкрепям протестите на варненци, защото гражданите трябва да се събудят и да реагират. Но боклукът е в градината, защото същите тези граждани го сеят навсякъде. Ами аз, когато излизам да си разходя кучето, няма нужда да нося найлонов чувал - веднага го намирам сред боклуците, до новите сгради.

- Твърди се, че тази част на Морската градина, известна вече като Салтанат, е толкова застроена заради реституцията на терени и продажбата им след това. Вашият имот също е реституиран. Чувствате ли вина?

- Аз нищо не съм строил. Израснал съм тук, в тази къща, на тази тераса. Много съм благодарен, че ми върнаха това, което дядо ми остави. Стегнах разрушеното и възстанових голямата градина. Моите братя, сестри, деца, внуци - те са пръснати по цял свят, я обожават. Събираме се понякога през лятото, съпругата ми идва от Шотландия. Синът на сестра ми идва от Мексико и нарича това място Mi Casa (Моята къща).  Кметът много пъти е казвал, че не позволява строежи. Но те продължават. Защо, не знам. Преди време известен бизнесмен доведе инвеститор тук да разгледа, защото искал да прави мол. Казах му: „В градината не може да се строи!“ А той ме изгледа изненадано и каза: „Оставете това на мен!“

- Когато се завърнахте в България, подкрепяхте СДС. Разочарова ли ви политиката?

- Аз се върнах, за да работя за СДС, и съжалявам, че загина. Първите години дойдох, за да се опитам да правя политика, но имах и друга работа в София, в една немска фирма. Работя и с фондацията „Карин дом“ и се гордея с това, което постигнахме с децата. След това станах дипломат, бях и съветник на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, но ми писна да гледам как хората спят и стават нередни неща. Ако мога да помогна с нещо, искам да го направя.

- Къде бъркаме ние, българите, че толкова се лутаме?

- А, много сме сбъркани. За жалост не сме имали добри държавници. Познавах Буров - той живееше наблизо, познавах и Мушанов - един голям политик. Но те са в миналото. Не им е било лесно, защото ние не обичаме някой да ни казва какво да правим, да се опитва да ни организира. Вече няма като тях - хора прями, които работят за България и я обичат. Слуги на народа, казват в Англия. Дали си секретарка или министър, ти служиш на държавата, платен си от народа. Това го забравяме и има много хора, които са на определена позиция, за да си пълнят джобовете. Ако няма единство, трудно се постига нещо. Правим много грешки. Избрахме Хитлер, после Сталин, а  те бяха идентични. Дали си комунист или нацист, имаш една тоталитарна философия, която елиминира човека, мачка всички. Бях извън България 47 години и се върнах с голямо желание нещата тук да се подобрят. Страната ни е невероятно красива и богата - с природа, култура, история. Бях много горд да съм шестият дипломат в семейството си, който има честта да я представлява в странство.

- За 80-годишнината си катерихте планини с благотворителна цел. Какъв бе резултатът?

- Заедно с едни млади момчета, които тръгнаха с мен, събрахме малко пари за „Карин дом“. Вярно, паднах по едно стълбище в хижа на 2/3 от пътя за Олимп и си счупих таза. Сигурно някоя богиня ме е бутнала. Върнаха ме с гръцки хеликоптер и линейка. Но след три седмици все пак изкачих този връх. Беше невероятно. А нашите планини са прекрасни, обичам ги и често ги посещавам. Сега говорих с едни младежи, искам да започна да се занимавам и с велотуризъм. Мисля, че една страна като България трябва да се види от велосипед, а не от самолет или кола.

- Семейството ви е интернационално. Има ли място българският език в него?

- Големият ми син Никола говори, той е работил в Европейската банка в София и има бизнес тук. Голямата ми дъщеря Тереза е в Канада, тя не знае езика. Малката Феодора е във Франция, но в Лондон изучаваше руски и покрай него бързо навлезе в българския. Тя идва всяко лято в „Карин дом“ да учи моите хора на системата „Монтесори“. Най-малкият ми син, за жалост, почти не е бил тук и не се научи. Съпругата ми разбира езика, изучаваше го. Брат ми, който е три години по-възрастен от мен, говори перфектен български, макар че когато емигрирахме, беше на 16 години. Кака ми го владее още по-добре, тя е във Франция. По-малката ми сестра, която почина, също говореше. А Петър, Надежда и Андрей не знаят езика, те бяха много малки, когато напуснахме България.

- Преди 16 години основахте фондация „Карин дом“, която сега се сочи като европейски образец за работа с увредени деца. Доволен ли сте?

- Много се гордея с това, което правим. Дневно имаме между 35 и 50 деца. Вземаме ги от домовете им и ги возим обратно, повечето са в колички. Колко родители идват, не мога да кажа, но винаги се радвам, когато видя баща или майка, седнали на пода в стаята за физиотерапия, за да се научат да правят и вкъщи това, което правим тук. За тези 16 години са ни посещавали 1600 деца. Фантастично е да видиш как болни близнаци, които лежат отпуснати и безпомощни, като влязат в басейна, стават съвсем други, движат ръце, крака, пляскат. А всичко започна заради наша първа братовчедка - Карин, която се роди парализирана. Научи четири езика, макар че трудно говореше. Когато бях уморен, и аз не я разбирах. Но имаше невероятен характер и винаги се опитваше да помага на другите. И „Карин дом“ ще остане тук не само защото природата е невероятна, климатът е много добър, а и защото това е домът на дядото на Карин.


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16