КАК ХРАНЕХМЕ ИМПЕРИЯТА

55251 | 25 март 2013 | 09:54

В анкетата с Филип Димитров може да се прочете нещо забележително: „Аз го очаквах (да бъде избран за шеф на СДС) не поради някакви достойнстРазговарях тия дни с шефа на архивите Мартин Иванов. И между другото, два пъти го питах, какви са идейните му убеждения - но и двата пъти не получих ясен отговор, дори никакъв отговор. Даже ми се стори, че на него този въпрос му се стори безсмислен. А той не е никак излишен, напротив – от изключително значение е. Представете си, ако шеф на архивите е някой от старата школа на дървените комунисти – доколкото са оцелели - какво ще научим за времето преди 89-а, с какви лакърдии ще ни весели той. Разбира се, М. Иванов е модерен млад човек, напоследък той редовно предоставя на медиите любопитни свидетелства, придружени от негови тълкувания, някои от които са спорни, но това е неизбежно. 

Онзи, който издирва, съхранява и аранжира архивите, до голяма степен пише и Историята. Ако понякога си позволи да е разсеян, той би направил изключителна услуга на бъдещите мистификатори, които у нас винаги са безчет. Нямам никакви основания да се съмнявам в лоялността на г-н Иванов към Истината, макар че се озадачих от нежеланието му да отговори на въпроса ми. Пък и да беше казал, че е с „десни“ или пък с „леви“ убеждения, все едно – това отдавна вече нищо не означава у нас. Но все пак е някакъв отговор. В същото време г-н Иванов продължава да настоява в свои изявления, че България, нищо и никаква България, е хранила /“субсидирала“/ великия СССС, „империята на злото“. Това си е направо озадачаваща теза, но дори и в това не е въпросът. А в друго.

И то е, че сякаш вече няма никакъв шанс българската история да бъде четена обективно, нормално и справедливо. Никакъв шанс. Какво е 3 март? Според досегашната история - едно, според Плевнелиев – друго. И прочие. Добре, хранили сме империята. А какво нахранихме през 1991 г., когато ликвидираха ТКЗС-тата? Така ще се пише историята: българинът храни руснака, а пък сетне изведнъж неизвестно защо не успява да нахрани дори себе си. Но тази загадка няма да получи отговор, понеже вече е демодирано да се говори за престъпното ликвидиране на селското ни стопанство. Така едновременно с лъжата за

нашата мнима щедрост към руснаците

ще скрием важни истини, а някои хора – примерно Филип Димитров, авторът на идеята за ликвидацията, ще продължават да изглеждат като светци ненагледни. Наскоро в „Преса“ новият министър на земеделието Иван Станков спомена един-два факта от геноцида срещу селското стопанство. Но ние, като примерни християни, дори арменския геноцид не признаваме, че ще признаем, какви диваци сме били в унищожаването на труда поне на пет поколения български земеделци. Пак добре, че някой още не е казал, както навремето Паси се изрепчи за българското православие: „Майната му на българското земеделие!“ Но мълчанието и прикриването на тия неща е дори по-страшно от самата ликвидация.

Мартин Иванов е съавтор и на една впечатляваща анкета, наречена „Гласовете на прехода“. В тома, озаглавен „Десните“, има интервю и с Филип Димитров - цели 35 страници, от които само 9 реда са посветени на ликвидацията на българското земеделие. Защо е този свян?

А въпросните редове дори е неудобно да се цитират заради тяхната упорито глуповата самонадеяност. Ето ги: „Искам да повторя, че противно на широко разпространяваната и записана дори в енциклопедията теза, ние действахме правилно с връщането на земята… ние не унищожихме селското стопанство, а открихме възможността, макар и след време, унищоженото земеделие да се възземе.“ Както се вижда, човекът сам си е купил въжето, с което да бъде обесен: нищо не унищожил, просто открил възможност унищоженото земеделие да се извиси до небесата. Така говорят тия хора. Обаче засега, според архиварите, остава истината за щедрите българи – а истината за разсипниците на българската индустрия и земеделие трябва да почака. Изобщо към Миналото се държим като Фил Кенеди към земеделието: Разграбвайте го както си щете, заривайте го в някакъв общ гроб, неговата мама, не ни е нужно.

Фил има дори куража да се шегува. Един негов съратник се бил изказал така: „За какво се оплаквате от тези ликвидационни съвети? На тях им се каза да се извърши ликвидация на ТКЗС-тата, а не да се ограбят!“ Завидно остроумие, нали? Смайваща е не само бездарната лекота, с която ликвидират, а също и още по-голямото бездарие, с което се оправдават.  Има и друго. Добре, хранили сме СССР – което, разбира се, си е една тъпа шега. Обаче не искаме да се занимаваме с друго едно хранене: това на братските работнически и революционни партии и движения по света.

Преди евреите да направят паметник на Борис Трети, палестинците на Ясер Арафат трябваше да направят паметник на ЦК на БКП – понеже и при тях голямо лапане падна на български помощи, палестинците имаха и лагери у нас и пр. Ами другите помощи? Имаше дори специално дело за тях – Дело №3. В него има един забележителен куриоз: великият демократ Костов като финансов министър дал експертиза, че отпускането на тия помощи не е престъпление, понеже по онова време в държавния бюджет нямало дефицит!? (вестник „Сега“, 21.02.2000 г.). Да не забравяме също, че в даването на тия помощи - в това вече истинско и престъпно хрантутене, важна роля, ако не и първостепенна, е имал и бащата на Станишев. Така че може би е ясно защо тази тема не интересува никого от архиварите. По-добре да си говорим с Юруков за СДС в анкетата „Десните“.

А колко пари изхарчи пък БНТ - за да прави видният днешен демократ Асен Агов апологетичните си филми за революционните движения в Африка. И не е ясно кое е по-диво – да хрантутиш революционери или да ги прославяш с тъпи филмчета, - но няма да има лустрация на глупостта, и това си е. И тия неща ги зариха – пак в онзи гроб, дето изхвърлиха българското земеделие. Само че, докато от въпросните калташки филмчета не се чу дори един звук, понеже си бяха и мъртвородени, оттам и досега долитат воплите на хиляди и хиляди почтени българи, вградили живота си в разцвета на българското земеделие. Но на техните стенания никой няма да обърне внимание. Идва един адвокат, третостепенен, както се полага, който дотогава никога дори една думица не е обелвал срещу комунизма – дори и насън, и палва клечката и хвърля в пещта цяло едно национално земеделие. Направете му паметник – обезателно, за да докажете, че сте това, което сте.

Така безумните решения на практически неуки хора имат трагични последици за цяла една страна – и какво се оплаквате сега от Евросъюза и неговата аграрна политика, оплаквайте се и ругайте приумиците на екзалтираните демократи от началото на 90-те години. Но никога истински фаталните, чудовищно глупавите решения не се помнят от българина, нямаме и хора като Симеон Радев, които да поемат върху плещите си отговорността да ги осмислят. Филип е в забравата – заедно със земеделието, а пък

нахалниците отляво дори го изпратиха с аплодисменти

когато напусна Парламента - такива са днешните комунисти, бащите им са работили като волове за благото на ТКЗС-тата, а тия ръкопляскат на гробокопача им. В този смисъл стореното от Костов с „Кремиковци“ е само една дребна шега – макар че в една нормална държава след тази кражба нямаше да му позволят да стане дори портиер на някой завод, а ние го слушаме и досега да се дърви по всеки въпрос.

В крайна сметка всичко опира до това как се формират идеите на нашите политици, имат ли изобщо идеи или им подхвърлят по някой кокал като на бедно псе. Когато посягаш на нещо толкова фундаментално, каквото е националното земеделие, човек би си помислил, че си  стигнал отвъд „Гераците“ на Елин Пелин. А тия сигурно са си въобразявали, че хората ще хукнат към едновремешните синори, разделящи скромните им притежания, че са някакви диваци - а не граждани, разглезени от мързеливия соц; хора, в чиято памет отдавна е заличен споменът за дама, в който в зимните вечери са спели заедно с животните. Как са си ги представяли, не е ясно - и няма кой да го проучи това. Но е факт, че Преходът завари едно селско стопанство  достатъчно солидно, макар и разколебавано от някои неясни идеи за администрирането му. Обаче беше могъщо и продуктивно, макар връзката на бившите селяци с него да бе отъняла – ако изключим петъчно-неделните им набези към родните им села - у дома!, у дома! – при възрастните им родители, за да заредят догоре багажниците на колите си - и обратно в другия им дом -градския, вечно трайно обсебил ги. И какво – тия мелези ли щяха да обработват парчетата земя, които им подхвърли Фил, да си оставят рахатлъка - и да направят кефа на ликвидаторите. Не познаваха – така е и досега – клетия си народ, но не се интересуваха и от опита на други страни, изправени пред същия проблем.

В анкетата с Филип Димитров може да се прочете нещо забележително: „Аз го очаквах (да бъде избран за шеф на СДС) не поради някакви достойнства, а поради това, че бях компромисната фигура.“ Ето, това е обяснението. Дребни хорица хитруват около някакви неясни каузи - с надеждата, че ще изхитруват и самата История.

(в. Преса, печатно издание, брой 83(434) от 25 март 2013)


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36