Илия Илиев

Илия Илиев – първият генерал с белезници

17077 | 28 март 2013 | 15:08

Арестуваха го часове преди да говори пред вътрешната комисия в парламента


 


Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е първият генерал в най-новата ни история, който е арестуван от някогашните си подчинени. Това се случва на 25 март 2008 г в разгара на един от най-големите скандали, разтърсили вътрешното министерство.

Скандалът се развихря след ареста на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов, по известен като Иван Рилски, седмица по-рано и довел в крайна сметка до оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков.
Случайно или не, военната прокуратура нарежда задържането на Илиев часове преди да се яви пред Комисията по вътрешна сигурност в парламента и да говори по скандала, в който двамата основни опоненти са Румен Петков и бившият шеф на ГДБОП ген. Ваньо сега началник на митниците.

 

Бившият зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов бе арестуван за изнасяне на държавна тайна. Но не бе осъден.

   

Генералът е арестуван обвинение за превишаване власт и злоупотреба със служебно положение. Изнесъл е от МВР класифицирана информация, съобщават тогава от Софийската военно-окръжна прокуратура.
Според неофициални данни арестът е предхождан от неколкочасова среща на тогавашния главен прокурор Борис Велчев с шефа на ДАНС Сертов.

Иск за 50 000 лв. срещу прокуратурата

Заради задържането му Илиев съди сега прокуратурата. Завел е иск за 50 000 лв. неимуществени вреди. Бившият главен секретар прекара в килия три дни, после мярката му за неотклонение бе променена в домашен арест.
След едногодишно разследване прокуратурата прекрати делото, да повдига обвинения на Илиев. Причината - липса на доказателства. Генералът е твърдо решен да изчисти репутацията си и през януари т.г. завежда делото срещу прокуратурата. Първото заседание по него бе на 20 март в Софийския градски съд. Очаква се съдът да се произнесе по иска до месец.

Как така генерал от МВР се оказа с белезници на ръцете?
Според тогавашната опозиция в парламента бързото задържане на Илиев точно преди да говори пред комисията е целяло да му запуши устата. Друга версия твърди, че той става жертва на вътрешнопартийни борби на две лобита в БСП и е „похарчен“, за да се потуши скандалът в МВР.
Още повече че е смятан за доверено лице на Румен Петков, на когото дължи стремителната си кариера в министерството. Илиев, започнал работа като сержант, става шеф на националната полиция на 16 декември 2003 г., като замества на поста ген. Васил Василев. Става генерал-майор, а през 2005 г., когато Бойко Борисов си подава оставката като главен секретар на МВР, сяда на неговия стол с чин генерал-лейтенант. След което най-неочаквано през ноември 2007 г. си подава оставката „по здравословни причини“. По-късно Илиев заявява, че бил „грозно подведен да подпише документ за оперативна комбинация“, с който навредил на МВР.

Комбинацията „Куйович“

„Оперативната комбинация“ е свързана със сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. Илиев е обвинен, че с негово лично разпореждане в РДВР-Разград е издадена лична карта на Куйович с българско име с цел сърбинът да разкрие наркоканалите. Тогава се намесва ръководството на МВР и „операцията“ на Илиев е прекратена.
Междувременно в края на 2007 г. Куйович е задържан на границата с 60 кг хероин. Навръх Нова година Илиев дава пресконференция, в която обявява ареста на сърбина за личен успех.
Когато подава оставка от поста главен секретар на МВР, генералът от плевенското село Тръстеник е изпратен с овации. Премиерът Станишев заявява, че трябва да се използва неговия голям потенциал като служител в системата на МВР.
Три месеца по-късно генерал-лейтенант Илиев се оказва враг на държавата и се стига до унизителния факт да бъде окован в белезници.

Защо се случва тази метаморфоза?
В началото на март 2008 г. избухва големият скандал в МВР. На 17 март агенти на ДАНС арестуват зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов-Рилски. Преди да заеме този пост, Иванов е шеф на Икономическа полиция.

Дискът със СРС

Седмица по-рано депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването, показва в ефира на една телевизия диск със записани СРС-та, на разговори между разследвани бизнесмени и Иванов-Рилски. После дискът отива в прокуратурата. По-късно ще стане ясно, че СРС-тата са компилация от няколко разработки на антимафиотите от ГДБОП. Едната е срещу финансиста на братя Маргини Христо Халваджиев-Халвата и хора от обкръжението на братята, втората е за контрабандни канали в митница Свиленград, а третата е за разследвани алкохолни босове.
Именно с последните зам.-шефът на ГДБОП води доста любопитни разговори, в които иска да му купят скъпа ловна пушка, а за дъщеря си - последен модел лаптоп. Прокуратурата обвинява Иванов за разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение.

Заради СРС-тата опозицията атакува вътрешния министър Румен Петков и главния секретар на МВР ген. Валентин Петров и им иска оставката. Мотивът е, че те са покровителствали Иванов. В играта се намесва и ген. Ваньо Танов, подал оставка като шеф на ГДБОП през юли 2007 г. Той прави скандални изявления пред вътрешната комисия срещу Румен Петков и Валентин Петров, като ги обвинява за покровителстване на контрабандни канали за алкохол и наркотици, както и че спирали негови разработки и изнасяли информация на разседвани от ГДБОП бизнесмени. Разказва и за среща на Петков с Братя Галеви на басейна „Спартак“.
Вътрешният министър категорично отрича, но е обстрелян с „приятелски огън“ от червената депутатка Татяна Дончева и шефа на вътрешната комисия Минчо Спасов, който директно му иска оставката.

Мълчанието на главния секретар

В тази нажежена обстановка трябва да бъде изслушан и Илиев. Какво е щял да каже на депутатите бившият главен секретар на МВР, остава загадка. След пускането му под домашен арест Минчо Спасов иска от главния прокурор Борис Велчев Илиев все пак да се яви в парламента и му е разрешено. Но той отказва. И до днес не иска да говори за това. Значи са успели да му запушат устата. Как обаче да бъдат обяснени действията на прокуратурата, която си позволява арест на генерал, но не успява да събере доказателства за неговата вина?

Случаят намирисва на политическа поръчка. Защото именно тогавашното ръководство на МВР обвинява ген. Или- ев, че е изнесъл диска със СРС-тата дни преди да напусне поста. Затова и генералът е арестуван.

Доказателства няма

Разследването е заскретено, но според неофициална информация основни свидетели срещу него са двама бивши служители в МВР. Те дават показания как 3 дни преди да даде оставка, ген. Илиев извикал в кабинета си служител и поискал да му бъдат записани върху диск извадки от разговори, а после не го върнал, като заявил, че дискът се счупил. Генералът отрича категорично пред прокурорите. Ключов момент за прекратяване на делото срещу него е фактът, че скандалният диск не е намерен.
„Оргиналният диск не е бил открит, а разпространените му копия са компилация от няколко разработки“, обяснява прокурорът по делото Илиян Георгиев.

На 12 юни 2009 г. делото срещу Илиев е прекратено от военната прокуратура. Причината е „недоказване на участието на обвиняемия в престъплението“. Седмица по-късно главният прокурор Борис Велчев заявява, че се е извинил на Илиев за преживяното по време на разследването срещу него и ареста му.


Илия Илиев:

Искам да си изчистя името

Ина ДРУМЕВА

Парите, които ген. Илия Илиев може да получи като обезщетение за публичния си арест, той възнамерява да дари на децата на загинали полицаи. Пред „Преса“ бившият главен секретар обясни, че е работил 24 г. в системата на МВР, и смята, че тези деца по някакъв начин трябва да бъдат овъзмездени. Завежда делото за да изчисти името си.

„Въпросът е принципен. Тук става въпрос за човешки живот, за чест, дос- тойнство, за истина. Според мен това, което правя, е един пример и за останалите колеги. Когато бъдат обвинявани незаконосъобразно за деяния, които не са извършили, това е начинът, по който могат да си изчистят името“, заяви Илиев.
Той сподели, че винаги е вярвал в българския съд. „Истината рано или късно излиза наяве. Въпросът е, че когато това стане по-късно, хората те забравят. Аз дълго време се бях лишил   приятели и публични изяви по простата причина, че хората ме гледаха по особен начин“, разкри Илиев.

Той сподели, че след ареста дълги години е имал чувството, че го сочат с пръст и казват: „Ето, това е този, когото арестуваха, големия престъпник в държавата“.
„Това е доста тежко и обидно, защото в края на краищата ти работиш за системата, работиш за държавата, вкарваш хора в съдилищата и в един момент се озоваваш сред тях, и то без да си виновен. Това е много неприятно, много страшно и затова казвам, че въпросът е принципен. Трябва всеки един, независимо дали е генерал, да знае, че това е пътят, по който може да си изчисти името“, убеден е Илиев. Според него в противен случай винаги остават съмнения: „Абе, да, бе, имаше нещо, тоя ген. Илиев дали му крадоха яке, или той краде яке...“.
„Все нещо остава сред обществото и е добре това да се изчисти по някакъв начин“, смята генералът.


(в. Преса, печатно издание, брой 86(437) от 28 март 2013)


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Тереза Мей и европейците - отсрочка по милост

Тереза Мей-1521476126.jpg

Британската премиерка в момента се конкурира с Дейвид Камерън за титлата ...

22 март 2019 | 16:39

Le Monde: "Мечтите" за нова Студена война са на път да се сбъднат

-1552139458.jpg

Западът и неговите приятели ще влязат в глобална конфронтация с китайско-руския ...

22 март 2019 | 15:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.