РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО

41244 | 1 апр. 2013 | 10:26

16 април не е интересенНай-смислен бе отговорът на Костов: той каза, че е публична личност и всичко, което говори, също е публично, а и нямало основание да вярва на Станишев, тъй като бил подслушван от БСП и това било доказано. А освен това не правел далавери и не поръчвал убийства по телефона - последното уточнение беше особено важно.

Райков пък остави впечатление, че за първи път чува за подслушвания - и по този начин пак потвърди, че никога не е имал отношение към тайните служби. Не може човек да не е наясно с подслушванията, пък самият той да е бил ухо - демократично, може би, но ухо.

Най- много загази Станишев.

 Сега мнозина са сигурни, че той иска да извърши ритуално самоубийство на партията си. И е време бъдещите психотерапевти на БСП да направят психологически профил на този му стремеж. Може би у него вече съвсем ясно се оформя една идея, която вероятно го гложди от далечната 1989 година, когато баща му бе низвергнат. Това не може да не уязви един млад човек, дори да не е много съсредоточен. Подобна обида не се преглъща лесно - може да се предположи, че времето или постигнатите успехи са я размили, но това съвсем не е така. Защото тъкмо в момент на най-силен възторг от собствените си постижения, тъкмо когато си даваш сметка, че си напълно успял, онзи смътен демон - обидата - се връща и те кара да правиш неща, които са направо абсурдни. Погледът ти е останал обърнат назад; един ден осъзнаваш, че перспективата е насочена назад във времето; един внезапен проблясък ти подсказва, че трябва да сториш нужното – онова, което си отлагал години след година. И го правиш…
 

Разбира се, това е по-общо разсъждение, доста по-изгодно за Станишев. Защото много по-вероятно е той

да направи своя файтонджийски „Уотъргейт“ от наивност

от чисто нашенска глупост - а тя може да струва скъпо на партията му.

 Съществува и още едно обяснение - извън онзи фамилно-исторически ракурс. БСП, и Станишев в по-голяма степен, нямат никаква нужда да получат властта - и какво ще я правят? А и днес времената са много по-трудни в сравнение с годините, когато усърдно експериментираха с управлението - така че инстинктът им подсказва вярното решение, страхът им - също, разбира се. 

И все пак надделява усещането за една наивност, радостно проявена от Станишев - и сега Бойко ще продължава още по-спокойно да си гледа мачовете по телевизията. Тъй или иначе, но сякаш понякога Станишев не вижда нищо извън собствените си персонални амбиции - затова отива и дава на главния прокурор един анонимен плик, дошъл отворен на „Позитано“. И добре че този прокурор се казва Цацаров и ми се вижда доста по-въздържан - защото, ако се казваше примерно Татарчев или Филчев, още щяха да се чуват крясъци от четвъртия етаж на Съдебната палата. А какво ще се случи на 16 април, когато трябва да приключи прокурорската проверка по заявката на соцлидера, всички знаете отсега.

Станишев вероятно не се е образовал с думите на Петко Каравелов, казани на излизане от „Черната джамия“ - смазан там от бой, министър-председателят казва на очакващите го чуждестранни журналисти, че в българските затвори не бият. Станишев обаче все нещичко е чел от съветската литература, в която също има немалко примери на въздържаност в името на държавната чест. Но това не му пречи да хукне към Цацаров.

Представете си сега какво кудкудякане ще настъпи в прехваления европейски чиновнически двор, когато високопоставено лице от него позори по този недоказан - и недоказуем - начин държавата си.

Как я превръща в битпазар на слухове

не че и досега не е била, как я принизява до срамно позорище.

И каква липса на въображение! Все едно и също се повтаря от 23 години, все едно и също: ще подхвърлят някакво досие, след това ще се поглезят с някаква афера за подслушване. Без изобщо да се притесняват, че това е един опоскан репертоар, че е провинциална  смешка. И сякаш Станишев не беше премиер, когато врещяха за аферата „Галерия“ - само че тогава имаше записани и сетне подхвърлени разговори. Ами сега къде са?

И дори да ги има - какво от това, бре, досадници безподобни? Какво толкова ще научат, ако ви слушат? Защо се самогероизирате по този нелеп начин? Вие не се срамувате от глупавите си управленски решения, напълно публични при това, дори от далаверите си не се притеснявате, а пък циврите до небето, че някой ви подслушвал.

Ами вонята с т.нар. досиета? Нека да го кажа направо. Ако искахте с това да се приключи веднъж завинаги, и то наистина честно, да бяхте отворили навремето всичко, включително и досиетата на нравствената милиция, а не нейни клиенти да ги слагате на най-важни държавни постове - и да им дадете възможност да човъркат из архивите, скотоложците сладки.

Нищо няма да излезе от тази история. И какво мислите, че ще се случи след 16 април? Пак нищо. Ще се извини ли Станишев - както иска Цветанов наивникът? Вярвате ли го?

Станишев бил подслушвал Костов, както припомни „новият Стамболов“ - ами той пък какво правеше. И аферите по негово време също бяха достатъчно шумни и позорни. За тия хора обаче миналото сякаш изобщо не съществува, те

настояват да живеем единствено с днешните им лъжи

Филчев разказваше една много сладка история - случва се едно лято в Евксиноград. Костов го вика веднъж да се поразходят. „Вземи си един стол“, му казва и тръгва към морето. Филчев го последвал, решил, че ще седнат на брега. Но онзи нагазил във водата и поел навътре. Смаяният Филчев - и той, и чак когато водата стигнала до коленете им, Костов седнал и поканил и главния прокурор да седне. (Разказвал съм тази история и по-рано, обаче по-младите читатели на „Преса“ едва ли я знаят - те сега си мислят, че най-големият злодей е Цветанов, пък най-големият храбрец - Станишев, тръбачът на полка.)

Седнали във водата - сигурно са били невероятна гледка, една от най-важните в историята на разкошната българска демокрация. И Костов започнал. Накратко - възложил на Филчев да започне разследване срещу един от най-близките му хора, вицепремиера Божков, и то по най-бързия начин. Да не разказвам по-нататък, Филчев ще ви каже по-артистично подробностите. Във всеки случай след тази морска разходка главният прокурор скъса с върхушката на СДС. И тогава пък дойде ред на един от най-шумните скандали на Прехода - подслушването на самия Филчев. Имало го е и това, нали - а сега всички се правят на шити госпожички,

ах, моля ти се, за първи път ми е

Разбира се, подслушването, поне според девствените ни балкански представи, все още изглежда осъдително. И дори да приемем, че е така, че дори е по-осъдително от гладуването на народа, на който му подхвърлят тези водевили, все пак не е лошо да си припомним, че днес в света нито един звук не е оставен без контрол. Впрочем известно ли е на публиката с какво се занимава в София могъщият комуникационен център на едно голямо западно посолство? Веднъж на паркинга на Правителствена болница - беше наскоро - и трите коли, които се случихме там, изведнъж блокираха и известно време не можехме да ги запалим.

Станишев, разносвачът на пликове, също се е заразил от Яневата болест. Яневизацията вече е като епидемия - макар че, ако му бяха дали на Янето този плик, той по-добре щеше да разиграе панаира. Обаче председател на ЕПС да размята анонимки и да ги използва толкова наивно, ни идва в повече - а пък аз, глупакът, все се надявах, че човек като него би трябвало  да щади името на държавата. 

Спомням си една история с моя приятел Гришата Ганчев. Преди години ми се обажда късно вечерта и иска да се видим. „Ами, хубаво – викам, - давай утре в сладкарницата на „Кемпински“. Все там висяхме по онова време. „А, не - казва Гришата, - там подслушват всички маси и особено тая, дето кибичиш ти с твоите гости.“ „Кой, бре, какви са тия глупости?“ И той спомена името на един бизнесмен. Разсмях се, но Гришата продължаваше да се опъва. А после започна да ми разказва онова, за което искаше да се видим. Такива ги наговори за тогавашния премиер, че направо изтръпнах, макар всичко да си беше истина - и то по телефона. Не иска в „Кемпински“, понеже масата нещо не била чиста, а кара през просото по телефона! Той винаги си е бил такъв, изобщо не му е дремело - дори от страшния Костов, който пък сега се сърди на страшния Станишев.

 Я си говорете каквото ви падне - и без да ви пука. А то и без друго чудовищно нелепи или напълно измислени истории се разказват непрекъснато - особено са сладки разказите за хомосексуалните фиести на този или онзи. Е, коя служба ще помъдрее, ако ги слуша.     

Един ми сподели преди време любопитна история - пак по телефона; колко е вярна, е друг въпрос, обаче поне е забавна. Дошъл на някаква инспекция голям началник от Рая на бюрократите – Брюксел, за да види между другото и как стоят у нас нещата с „различните“, уважаваме ли „другостта“ и пр.

Питал най-напред за циганите. „Екстра сме - рекъл Бойко, - имаме техен човек и в кабинета!“ И посочил мургавия Московски, който си е чист българин. Той се смаял, а всички други се смалили от страх - кого ще посочи Бойко за представител на сексуално различните. Но им се разминало, слава Богу. Е, какво ще научи подслушвачът от тази история?

Тия дни Станишев нервно каза, че Бойко мълчал. Ами да, така е - но пък какво се случва, когато самият той говори? Нищо и половина. Обаче докато се прави на разносвач на отворени пликове, дава извън всичко друго и още един знак на Улицата - и той отново не е в полза на българската политическа секта. Добре че и Улицата вече съвсем се одряма. Но това си беше ясно още от началото.

(в. Преса, печатно издание, брой 90 (441) от 01 април 2013)


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36