"Най-важна е репутацията, а не парите"

8486 | 12 юли 2012 | 13:46

Сподели българският президент Росен Плевнелиев в интервю за германския всекидневник "Ди Велт".

Автор:България е държавата с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят. Това казва Росен Плевнелиев в интервю за "Ди Велт". "Това не означава, че сме перфектни. Предстои ни още много работа", допълва президентът.

През 90-те години България е потънала в дългове, но успява да санира бюджета си изцяло и днес има най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят. Премиерът Бойко Борисов постоянно изтъква като приоритети борбата срещу корупцията и пълноценната интеграция в ЕС, но успехите засега се бавят. Това е увертюрата към поместеното в "Ди Велт" интервю с българския президент Росен Плевнелиев, който за пореден път впечатлява с перфектния си немски език.

Плевнелиев разказва за 8-те си "германски" години, в които е работил като строителен предприемач във Федералната република и е участвал включително в строителството на Райхстага. "И Ангела Меркел ме е питала откъде знам така добре немски. Отговорих й - от една строителна площадка. Когато тя попита коя е площадката, й отвърнах: тази на вашето канцлерство", спомня си президентът. Той оценява високо шансовете, които му е дала Германия - да се развие, да опознае света и да научи много. Благодарен е за подкрепата, която е получил в Германия. Плевнелиев подчертава, че владеенето на немския език при всички случаи е добра инвестиция. Той е убеден, че Германия ще играе все по-важна роля в бъдеще.

Въпреки кризата Плевнелиев иска България да стане част от еврозоната

За момента обаче икономическото бъдеще на Европейския съюз е доста неясно, а отварянето на границите за България в рамките на Шенгенското споразумение продължава да се натъква на съпротивата на Холандия, и в частност на отпора на десния популист Герт Вилдерс. Дали в това отношение Плевнелиев очаква подкрепа от германското правителство? В отговор на този въпрос българският президент заявява, че всеки може да види колко професионално и успешно се охраняват българските европейски граници. И щом задачите са изпълнени и правилата са съблюдават, е логично да се очаква солидарност и подкрепа от страна на Германия.

Българският президент изразява пред "Ди Велт" и увереността си, че България ще се присъедини към еврозоната, макар на този етап да е все още рано. "Не сме готови на 100 процента, но все пак България е една от трите държави в Европа, която изцяло отговарят на Маастрихтските критерии." В интервюто Росен Плевнелиев изтъква, че е важно правителствата да се ограничават в разходите си и да не харчат всичко, което са получили. В това отношение България е добър пример - дефицитът на страната е под контрол, той е по-малко от 2,1 процента от брутния вътрешен продукт, а през тази година вероятно ще падне и под 1,6. А държавните задължения, които са 16,2 процента от БВП, са най-ниските не само в Европа, но и в света.

"В Гърция, Испания, а и в други европейски държави очакват растежът да дойде от Брюксел. Но растежа не може да ти го осигури някой друг, за него трябва да се работи много усилено - както направихме ние в България. Най-напред трябва да се създаде потенциал за растеж, като за целта трябва да се осъществят структурни реформи за повишаване на конкурентоспособността и производителността. Растежът не идва наготово."

По отношение на недостатъчния напредък в реформирането на правосъдието и борбата срещу корупцията българският президент заявява, че за редица правителства в миналото тази тема изобщо не е била приоритет. Докато от 3 години насам ГЕРБ полага усилия за разработването на нови закони и провеждането на структурни реформи. В момента средствата от европейските фондове се управляват много по-ефективно. Има само три държави, в които нито една от оперативните програми на ЕС не е била прекратявана, България е сред тях. "Разбира се, не казвам, че сме перфектни, или - че не ни предстои още много работа", казва Плевнелиев пред "Ди Велт" и уточнява, че правосъдието трябва да стане по-ефективно и да се произнася по-бързо.

"Когато си богат, не парите са най-важното, а репутацията. Който я загуби, губи всичко", казва Плевнелиев. Президентът подчертава, че за него функциониращите институции са върховен приоритет, визирайки съдебната система и медийния надзор. Когато бъде постигнато това, медийната среда ще стане съвсем друга. "Подчертавам - България има невероятно разнообразие от медии, както на регионално, така и на национално ниво, но най-вече в интернет", казва Плевнелиев и добавя, че като президент тутакси би се намесил, ако установи, че правителството се опитва да повлияе на медиите в собствен интерес.Ако се имат предвид думите на Мит Ромни, който беше казал, че е в състояние да санира страната, тъй като е предприемач, дали може да се твърди, че предприемачите са по-добрите политици? Мнението на Плевнелиев е, че във времената на криза това, че си бил бизнесмен, помага много, тъй като се налага бързо да се взимат трудни решения. "Моето минало ми помогна да постигна бързи резултати и да спечеля доверието на хората", казва българският президент. Той отговаря положително и на въпроса дали политиците, направили парите си с частен бизнес, са по-малко податливи на корупция. "Когато си богат, не парите са най-важното, а репутацията. Който я загуби, губи всичко", казва Росен Плевнелиев пред "Ди Велт".

Пълният текст на интервюто четете тук


 


От категорията

Проф. Андрей Пантев: В селата няма COVID-19,това е градска болест. Така е било и с холерата (ВИДЕО)

-1582924329.jpg

Това е крахът на идеята за Европейската общност. Какво направи Европейската ...

28 март 2020 | 21:30

Кеворк Кеворкян: Не спряха да мелят, обаче...

-1520884212.jpg

Парламентът – Дюкянът за празни приказки – пусна кепенци. А Щабът ще дава вече ...

29 март 2020 | 16:13

Стефан Цанев: Човечеството може да озверее от глад заради пандемията от коронавирус

-1549809037.jpg

Ние сме във война с невидим враг, който дебне отвсякъде, но най-страшното е, че ...

29 март 2020 | 19:55

Проф. Светлана Шаренкова: Хипократовият воин

-1517831377.jpg

В рамките на този апокалипсис, стоварил се върху човечеството, в България се ...

29 март 2020 | 17:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.