Комисар Николай Николов: Пращаме още полицаи в селата

18745 | 15 юли 2012 | 14:43

Бич за нас са кражбите. Бракониерите са по-вредни, отколкото пистите - те изсичат повече гора, казва директорът на ОДМВР-София


Комисар Николай Николов е роден на 25 .09.1962 г. в гр. Самоков. Завършил е ВИФ, специалност „Педагогика“. В системата на МВР е от 1987. Работил е в 10-о РПУ, СДВР и Бюрото за оперативно издирване до 2000 г. До 2010 г. е в столичното Първо РПУ, после в Седмо РПУ, където е зам.-началник. От септември 2010 г. е директор на Областната дирекция на МВР-София.- Комисар Николов, каква е криминогенната обстановка в областта и най-вече в селата?
- Статистиката за първите 6 месеца на 2012 година сочи спад на регистрираната престъпност в Софийска област в сравнение със същия период на м.г. До настоящия момент снижението е с около 800 заявителски материала. Съответно и процентът разкриваемост е леко качен нагоре. Тенденцията е Софийска област да става все по-спокоен район за живеене. Въз основа на нашия анализ и практиката ще въвеждаме по-голямо присъствие и по-често на униформени служители в малките населени места и вилните зони.
- Как ще става това?
- Ами създаваме гъвкаво работно време на полицията. Когато получим сигнали или информация за кражби в даден район, правим анализ как да действаме. Слагаме секретни постове, скрито наблюдение на районите или пък с гъвкаво присъствие на полицията по места. Използваме или ранните часове на деня, или   пък късно през нощта. Когато граждани ни подават информация, че са забелязали непознати хора или непознати автомобили, организираме наблюдението и доста често имаме резултат. След такива операции или наблюдения задържаме извършители на кражби. Ето един пример. Преди около 20 дни в района на Своге получихме сигнал, че са забелязани две непознати лица, които се мотаят по вилите. Направихме заградително мероприятие и ги задържахме в момент на кражба в една вила. Намерихме единия да се крие под кревата. Оказа се, че крадците са разбили още една вила.
- Набезите на крадци ли са най-големият проблем в областта?
- Бичът за областната дирекция това са битовите престъпления, или по-точно казано кражбите от вилите и малките населени места, селските къщи, които в по-голямата си част от годината са необитаеми. Само в района на Своге има 33 хиляди вили. Самата областна дирекция е втората по големина в страната с 12 районни управления и 10 полицейски участъка. Има труднопроходими места, планински местности и това така създава и затруднява работата ни и покриването с полицейски сили на всички места.
От 1 юли влезе в сила заповед на министър Цветанов, с която младшите криминални разузнавачи се трансформират в младши полицейски инспектори. Това ще им се даде възможност да продължат да работят и оперативна работа освен полицейската. Целта е да осигурим присъствие на повече униформени в малките населени места. Така ще може да се събира повече информация за престъпни елементи, които се движат из района.
Тъй като по-честото присъствие дава възможност за по-добър контакт с гражданите. Другото, което е специфично за областта, е, че през пролетно-летния сезон населението на областта се увеличава почти двукратно и това е нормално. Хората се прибират по вилите, прибират се по селата си и това спомага и за намаляването на кражбите в тези райони.
- Това означава ли, че оперативни работници стават районни инспектори?
- Да. Към досегашните районни инспектори ще се присъединят и нови. Отделно по отношение на кадровото обезпечаване в областната дирекция са обявени са конкурси за незаетите места. Целта е да се попълни до недокомплекта, който съществува в областната дирекция, с цел насищане на сили в района.
- Кои са най-проблемите райони в областта? Преди години имаше проблеми в Ихтиман и Самоков. Сега как е?
- Всеки район е специфичен. В района на Сливница обезвредихме и задържахме наскоро 3 организирани групи, които извършваха различен по вид кражби. Кражби от домовете, кражби от жилища в градовете, от вилите, от електропреносната мрежа. Престъпните групи бяха от Сливница и Костинброд и Самоков. Много сериозна група обезвредихме в Самоков, която извършваше кражби в София.

Групата беше много сериозна

мобилна, с автомобили, дори използваха и различни оперативни техники на полицията, измъкваха се от нашето външно наблюдение. Но ги хванахме да обират една къща в Кокаляне. Бяха получили информация за собствениците, че са заможни, от един господин, който им беше и отцепление. Отцепката направи пълни самопризнания и след това свидетелстваше, че е насочил тази група към къщата. Там живееха лекари и явно е имал информация, че има какво да се краде. Друг приоритет в работата ни е работата по притежанието, разпространението и употребата на наркотични вещества. В Ботевград ударихме една група, двама братя и един вуйчо, които разпространяваха марихуана в града. Двамата братя са задържани, а вуйчото се укрива, тъй като беше получена информация, че сме блокирали адреса му за претърсване.
- А защо има снижение на престъпността?
- Освен работата, която вършим, тежката зима оказа влияние и на регистрираната престъпност. Просто зимата ни помогна при разкриването. Снежните преспи бяха по един метър. Това затрудни придвижването на крими контингента. Дори да извършат престъпление, по следи, по стъпки с кучета ги задържахме.
Другото нещо, което е като генерална превенция - ще се върнем и на домовите кражби, защото при тях се краде предимно метал. Икономическата полиция всяка седмица провежда операции по пунктовете за изкупуване на желязо заедно с РИОСВ, Инспекцията по труда, правим съвместни операции и резултатите са доста добри. 3 пункта вече приключиха дейност, след като им съставихме актове. Глобите са сериозни, между 20 и 30 хиляди лева. Когато  затрудняваме изкупуването на крадените вещи, тогава намаляват и кражбите.
- Започна летният сезон. Какви мерки вземате за охраната на чужденците и туристите, които ще минат по магистралите?
- През юни, юли и август и до средата на септември значително се увеличава пътникопотокът от Западна Европа насам. Среднстатистически в едната посока за тези месеци преминават около 1 милион граждани на Европейския съюз. За тази цел в областната дирекция е организиран щаб за охраната на туристите. Ежедневно се правят доклади, анализи на обстановката и се набелязват гъвкави мероприятия за сигурността на транзитно преминаващите граждани. В какво се състои това нещо? В раздвижен график на патрулните полицаи от сектор „Престъпления по пътищата“, оперативно наблюдение на маршрутите, те са основно главен път І-8 и магистрала „Тракия“.
Допълнително са ни подсигурени униформени служители от жандармерията, които патрулират в посочените райони, магистралите и главните пътища. Гранична полиция заедно с инспектората на МВР извършват контрол на Капитан Андреево. Питат транзитно преминаващите граждани дали са имали проблеми през време на пътуването си през България. 
- В последните години няма магистрални грабежи. Имате ли информация за някакви други, примерно такива, които с предварителна информация да се опитват да извършват подобни неща?
- Опазил ни Господ от магистрални грабежи. Миналата година на територията на Софийска област имаше два случая и както и в Пазарджик и Пловдив мисля, че бяха там още 2 случая на кражби от чужденци, докато са спали на паркингите за почивка. Бяха счупили стъклата на колите и взели багаж. Тази група крадци беше задържана от колегите от Пазарджик.
- Има ли неразкрити убийства в областта?
- За миналата година имаме 11 извършени убийства и 11 са разкрити. За 2011-а имахме 100 % късмет. В момента работим по убийството в Джурово, станало преди около 1 месец. Един Митко Боков, така е известен, то му е друго името в Джурово, се занимава с изкупуване на автомобили от търговете на военните, на ЧЕЗ и на МВР. Същият ги ремонтира и ги препродава. Убит е по жесток начин. Докато спял в стаята си, е застрелян с ловна пушка през прозореца.
Доста сме затруднени в работата по разкриване на това престъпление, защото през нощта в сградата на бившото ТКЗС е бил сам. Грабежи нямаме.
- Успяхте ли да опазите чужденците в курорта Боровец от набези на престъпници?
- В Боровец отчитаме един добър сезон, за което получихме и множество благодарствени писма от туроператорите и от хотелиерите. Там през зимата отново ни бяха придадени сили от жандармерията, които се справиха перфектно с обстановката. През целия зимен сезон на Боровец имаме регистрирани четири престъпления. Две от тях - жалби на британци за откраднати ски, се оказа, че престъпление няма, просто ските били разменени. Третото е истинска кражба на ски от багажника на автомобил. И на накрая пиян пиколо блъсна с автомобила си рано сутринта двама - мисля, че бяха израелски граждани. Те се отърваха с леки телесни повреди и охлузвания. Това са ни престъпленията за зимата за огромния курорт Боровец. Резултат от превантивната работа, насищането с много полиция и наблюдение на контингента. Характерни за предишните са били джебчийските кражби, тези на коли и от хотели.
- Успяхте ли да се преборите с т.нар. горска мафия, с бракониери, които секат горите?
- Спецификата на района определя работата ни по тази линия, по това направление. Имаме изготвени съвместни планове с Държавно горско лесничейство, направили сме добра стиковка и при получаване на сигнали за бракониерска сеч отреагираме веднага с наличните сили и средства. Наскоро проведохме масирана полицейска операция под кодовото название „Бракониерите“ в град Ихтиман и съседните села заедно с жандармерията и Държавното горско лесничейство. Бяха открити и иззети над 60 кубика дървен материал за огрев. В последните седмици при получени сигнали пак за бракониери са задържани лица от Елешница. Хванахме кмета на селото с убит елен лопатар. Бракониерите са по-вредни, отколкото пистите, те изсичат повече гора.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15