В България жените офицери са малко

13943 | 17 юли 2012 | 08:33

Глупост е да ограничават дамите дали да пилотират изтребител, или да служат на подводница,заяви в интервю за "Преса" вице-адмирал Каръ


 


Вицеадмирал Потиджър, Вие сте тук за международната конференция на НАТО за ролята на жените в сигурността и отбраната. Защо пактът акцентира и отдава толкова голямо значение на този проблем? 

Искам да подчертая, че това е проект от инициативата на НАТО за интелигентната отбрана. Това означава, че държавите от алианса обединяват усилията си, за да постигнат успех в решаването на този проблем. Съюзното командване на НАТО по трансформациите е институцията, която отговаря и движи проекта. Именно на България ние възлагаме големи надежди за практическата му реализация, за неговото популяризиране.А самият проект преследва следната цел как качествата, способностите и възможностите на жените от въоръжените сили на алианса да бъдат използвани поефективно в интерес на общата сигурност и укрепване на отбранителните възможности на съюза.

Това означава ли, че тяхната роля е била подценявана?
Категорично да. Доскоро тяхната роля в алианса беше подценявана. Затова с оглед на новите предизвикателства ние сме длъжни по подобър начин да използваме способностите на личния състав, с който разполагаме. Потенциалът на дамите в униформа е голям и трябва да намира ефективно приложение в политиката и практиката на алианса.

Има ли норматив колко да е процентът на жените във въоръжените сили на съюза? Може ли да расте до безкрайност? Необходимо ли е да се въведе таван? 
Дали трябва да има някакъв стандарт, норматив или квота  в това отношение по този въпрос се разгърна обширна дискусия на конференцията. В интерес на истината имаше разнопосочни мнения. Някои смятаха, че като се посочат твърди параметри, това ще е найбързият начин да се постигне напредък. Други пък считаха, че ако това стане да се определи норматив за присъствието на дамите в армията и това се превърне в цел за постигане, би означавало, че жените в армията ще бъдат повишавани в ранг само по полов признак.
Въпросът е сложен и деликатен. Аз бих казала неговото решаване зависи от самата държава и нейните национални специфики. Но ние затова се събрахме в София да се учим един от друг и да си предаваме добрия опит. Формулирахме и извода, че жените в униформа имат висок потенциал, но съществуват пречки, за да го покажат.

Може ли да се каже, че България е отличник у нас дамите във войската са 14%, докато в НАТО средният показател е 10%?
Всяка страна решава сама за себе си колко жени да има в армията. В НАТО няма единен норматив, който трябва да спазват всички. Но ако анализирамe българския процент, който безспорно е висок, разбираме какво се получава при вас сред жените в униформа преобладават войници и сержанти, а офицерите са съвсем малко. Дори този показател върви стремглаво надолу. Така че въпросът не е в броя, а в това дали жените са на командни постове и могат да вземат важни решения.

Трябва ли да има ограничения за дами в рискови специалности, които са свързани с големи натоварвания например пилоти в изтребителната авиация или в подводница. Смятам, че това е свързано с чисто биологичните особености на жената?
Извинете, но това са пълни глупости и недомислия. Няма такива ограничения. И не бива да съществуват. Това са изводи, които сме направили след задълбочени медицински изследвания.

Вие как израснахте в армията до този висок пост?
Много съм горда с военната си професия. Командвала съм няколко големи бойни кораба. На мое подчинение са били 40 000 моряци. С упоритост и всеотдайност достигнах до високия пост, който заемам сега.

Бихте ли разшифровали термина „интелигентна отбрана“, който сега е на мода в пакта?
Същността на политиката на интелигентната отбрана е държавите от съюза да обединяват усилията си в условията на финансови ограничения, породени от кризата, без да страдат отбранителните способности на пакта. Смисълът е да не се правят излишни разходи, когато две или повече държави могат да си ги поделят по важни проекти по превъоръжаването или политики на алианса. Оказва се, че такива възможности има достатъчно.
Затова ли България и Румъния искат да купуват заедно нови изтребители?
Не съм запозната конкретно с тази идея.

Нашият военен бюджет е 1,2% от БВП, а НАТО препоръчва за всички държави членки да заделят около 2%. Ако не се спазва този показател, ще намалеят ли отбранителните способности на пакта като цяло?
Това е политически въпрос. Но смисълът на интелигентната отбрана, за който ме питахте, е в условията на криза да не се правят излишни разходи, а наличните финансови ресурси да се изразходват максимално ефективно. Мисля, че когато се преодолее този тежък период, всяка държава ще може да заделя по 2% за отбрана.

Възможно ли е държавите в пакта, които пестят от отбрана, да бъдат заставени да изпълняват общите указания?
На този въпрос може да ви отговори само генералният секретар на НАТО.


 


От категорията

Валерия Велева: Честито! Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри и бетонира Борисов

-1448546816.jpg

Среднощният разговор на провъзгласилия се вече за бъдещ премиер Христо Иванов с ...

10 авг. 2020 | 18:27

Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов?

-1597041193.png

Тайните разговори между председателя на “Да, България” и човека на Маджо ...

12 авг. 2020 | 13:21

20 години от трагедията с руската подводница "Курск"

Подводницата "Курск"-1597240456.jpg

През 2018 г. Владимир Путин призна, че причината за гибелта на ...

12 авг. 2020 | 16:47

Джордж Фридман: Геополитиката на изборите в Беларус

-1454251001.jpg

Александър Лукашенко не желае да бъде подчинен нито на Русия, нито на Запада и ...

12 авг. 2020 | 15:29