Арх. Христо Генчев: София трябва да стане град на спортисти

12909 | 17 юли 2012 | 16:43

Интервю на Пламена КРЪСТЕВА за...........Ст.н.с. I ст. Христо Генчев е български архитект, урбанист, изследовател, учен и публицист. Роден е на 28 април 1934 г. в Габрово. Доктор на техническите науки от университета в Грац, Австрия. Бил е председател на Съюза на архитектите в България. Автор е на 9 книги и много публикации по градоустройство и регионалистика, културология и геополитика. Отличен е с Наградата на София за архитектура през 2009 г.


Проф. Генчев, под прозорците на премиера и на президента лежи един невероятно красив мъртъв свят - древният римски град Улпия Сердика. Вие от години водите битка за този град да не бъде унищожен покрай мащабните строителни работи в самото сърце на София - така нареченото Ларго. Спокоен ли сте към днешна дата за съдбата му и ще се разхождаме ли в близко време по митичната му главна улица „Виа Принципалис“?
Ще се разхождаме, но на пресекулки. За съжаление „Виа Принципалис“ беше само частично запазена. Не съумяхме да я защитим цялата, само отделни части от нея.
Кой е виновен за това?
Грешките на властта, съчетани с наивността на общественото мнение. Хората обикновено се задоволяват с първия успех, с първата спечелена крачка и смятат, че оттук насетне нещата се подреждат сами и вървят по новозададената посока. Много често се оказва, че след първия успех следва реставрация и връщане назад. Така се получи и с „Виа Принципалис“. Можехме наистина да се разхождаме по тази легендарна улица от източната порта до центъра на стария град. За съжаление една отсечка от около 80 метра беше бетонирана. Върху нея сложиха бетонови конструкции, на които трябва да има някакво стъклено покритие. Нещо, което може да го има на хиляди места по света и на десетки в София, но не и върху „Виа Принципалис“, защото тя е уникална за града.
Произнесохте стъклено покритие с такава досада. А в проекта за възстановка на римския град и главната му улица между сградите на президентството и Министерския съвет се набляга на стъкления купол, който ще покрива античните старини.
Толкова е банално това. Вземете всяка архитектурна книга и ще видите, че е пълно със стъкларии. Стъклото въобще не е материал, който трябва да ви изумява, той е просто опаковка. Ако някой направи хартиена сграда, ще ме впечатли повече, отколкото, ако е от стъкло. Във Виена направиха кула от дърво, 50 метра висока. Ето това трябва да се види. Дано един ден разрушат това, което до този момент сътвориха в Ларгото, и да направят опит да сглобят от фрагменти останалото, да сглобят цялата „Виа Принципалис“.
Загубена ли е битката за нея в крайна сметка?
Наполовина, по-точно спечелихме я, но с едно насинено око. Сега идва второто голямо сражение - за площад „Света Неделя“. Този площад е най-българското, най-римското и най-софийското място. Там е живецът на града. Софийската история се върти около „Света Неделя“. Българската опозиция много сбърка, че направи навремето големите си митинги на площада пред „Александър Невски“ с идеята, че там е сърцето на столицата. Не, площад „Света Неделя“ е истинското драматично място, където се събират енергиите на града. То е събитийният център на София. Там има свидетелства от най-славното време на столицата. Дворецът, в който на 30 април 311 г. император Галерий обявява Едикта за толерантност в Сердика, се намира под черквата „Света Неделя“. Това е бил невероятен успех в цивилизованото развитие на Стария континент, защото за първи път на християните се разрешава да се събират, да се молят и да си изграждат молитвени домове. И този дворец на височина около 6 метра от стъпката на основите е запазен. Под „Света Неделя“ има няколстотин метра тунели от времето на император Каракала от началото на III век. Днешната черква е с уникален, „римски“ силует. Векове наред там една след друга са рушени сгради и черкви, а след това - и възстановявани. Това място наричам Софийския феникс. А какво се случва сега на това свято място - всеки граби парче от площада и си прави някакво заведение или кафене.
Това ли е основната заплаха за него?
Най-вече скандалният според мен градоустройствен план за центъра, който прави кръстовище на площад „Света Неделя“, оставя трамваят да минава оттам, допуска и на 50 метра от него чудовищният паркинг пред „Шератон“ .
Възможно ли е изобщо класен хотел като „Шератон” да е без паркинг отпред?
Разбира се, щом е в самия център, даже няма право на това. Какво си въобразяват тези, които са допуснали това? Че някой може да е в пъпа на града, в пъпа на събитията и да си има паркинг, с бариера и КПП при това. Нищо не пречи такситата да оставят гостите близо до хотела, а оттам до входа портиерите да им пренасят багажа.
Какво друго ви притеснява в центъра на столицата?
В София има великолепни сгради, каменни, строени непосредствено преди войната, и то за вечни времена, от велики архитекти. И какво се случа сега - идва някое нищожество и на тези великолепни каменни зидарии пробива с бургия дупка. Защо? - За да може чиновникът, който е вътре и иска да му хладнее, да си надене на фасадата отпред климатизатор. Погледнете сградата на Министерския съвет на какво прилича - цялата е надупчена като швейцарско сирене. Става дума за скъпи каменни зидарии. Това не е облицовка, не е днешният камък, който е 18 мм и го лепят с лепило. И идва някой си и започва да пробива дупки. Това е разхищение на архитектурна ценност и развращаващо неуважение към създаденото от нашите предшественици. После се чудим защо хората не уважавали. Има си един архитектурен ред, мост през епохите,  направен за хилядолетия. Голямата архитектура се прави за вечни времена, тя не е стъклария, не е ламарина и не е гипсокартон.
Така е, но чиновниците в Министерския съвет веднага ще ви кажат изумени, че не биха могли да работят нормално в жегите без климатик.
Като искат да работят на климатик, да отидат на друго място. Всичко си има своята цена. Щом си в самия център - подчиняваш се на хилядолетната традиция. Какъв е тоя чиновник - днес го има, утре не. Архитектурата е тази, която остава за вечни времена. Погледнете и МВР - велика сграда, направо обитаема скулптура. И на тези мощни каменни зидарии някой дупчи отвътре навън. И понеже не е уцелил точното място, провесва и маркуч отгоре надолу. Простотия?!
Как е по света?
Абсолютно забранено. Бил съм многократно във Виена - не видях нито един климатик. Ако сте в Париж и си позволите подобно нещо, веднага ще ви извикат в кметството и ще ви тръснат солена глоба.
В крайна сметка как намирате София сега?
Много обичам този град. София е едно много удобно място за живеене.
Какво трябва да се промени в нея?
Да стане отново град на спортисти. Когато бях ученик, нямаше младеж, който да не спортува. В нашия клас имаше един-двама и всички се отнасяхме със снизхождение към тях. Сегашната администрация трябва да направи още спортни площадки и басейни. Трябва да стане лесно, да е удобно, ако ви се прииска да поиграете малко, до вас трябва да има игрище. Не може спортът да става клубен. Истинският спорт не е фитнесът, а този на открито - бягане, плуване. А уникалното ни природно богатство Витоша? Може ли цяла година въжените линии да не работят!
Какво не си е на мястото в София?
Паметникът на Съветската армия. Определено трябва да се махне от Княжевската градина.
Ще стане като с премахването на мавзолея - половината българи смятат, че това е част от нашето минало и като такова трябва да си остане там.
Вижте, 25 хиляди българи загинаха в състава на Трети украински фронт под командването на маршал Толбухин. Умряха 25 хиляди българи, за да спасят живота на поне 25 хиляди руснаци. За тях има ли паметник? Не! Аз не знам един съветски войник да е починал от нанесени рани у нас, някой да е стрелял по него, за да има паметник. При това не един, а 300 в България. Руснаците трябва да си го приберат в посолството си. Българите трябва да се научим, че когато чужда армия ти влезе в страната и отнеме българския държавен суверенитет, не може след това да й вдигаме паметник. Същото важи и за паметната плоча с имената на свалените над София американски летци пред посолството на Щатите, която е върху общински терен. Тя също трябва да се махне оттам и да си я приберат вътре. Да сме издигнали паметник на Списаревски? По време на бомбардировките са загинали 1300 софиянци и са били разрушени 50 хиляди жилища. Дядовците на моята жена са имали по една хубава къща. На 30 март 1944 излизат от скривалището и виждат, че от тях не е останало нищо.
Продължавате да не прощавате на великите сили. В зората на демокрацията у нас публикувате във в. „Култура“ станалата прословута статия „Великата фройдистка революция“, в която развивате тезата, че САЩ и Съветският съюз (все още) възраждат своето величие, разклащайки основите на страни от Европа, в това число и България. Все още ли сме набъркани в такива геополитически игри?
Повече от всякога целият Европейски съюз е попаднал в тях. Погледнете борбата, която се води срещу еврото. Каквото и да казваме - това си е война на великите сили срещу страните от Европейския съюз, в която откриваме всички класически елементи на войната, като започнем с провокацията - гръцката криза, и продължим с разширяване на главния удар - Италия, Испания...
А зависими ли сме все още толкова много от тях?
От Русия сме тотално зависими енергийно - като почнете от скандално подарения „Нефтохим“ и стигнете до атомните централи. Освен това у нас има много силна русофилска партия, което също ни обвързва силно с тях. Колкото до Съединените щати - представете си, че на някой луд ислямист в Турция му щукне нещо и реши от приказки да премине към дела и да търси стратегическа дълбочина върху балканския терен - какво правим? В този случай само НАТО и Съединените щати могат да ни помогнат, Русия ще остане наблюдател. Великите сили поначало преследват едри цели и не забелязват моралните аргументи на малките страни. По време на Втората световна война България не бе обявила война на Съветския съюз и поддържаше дипломатически отношения с него. През септември 1944 г. страната ни обявява и война на Германия. Всичко това обаче не е било съществен аргумент в полза на едно по-добро отношение към нея. В същото време Румъния дава 250 хиляди души убити във военни действия в СССР. Въпреки това съветското отношение към Румъния и България е едно и също.
Какво не може да си позволи малка страна като нашата?
Да има врагове. Защото другото очевидно го правим, и то добре - социалистите поддържат добри отношения с Русия, президентът Плевнелиев с Германия, а с американците работи цялата ни десница и премиерът Борисов.
Роден сте в Габрово. На какво сте скъперник в живота?
На ресурси, независимо дали са лични или на обществото. Не понасям прахосничеството.


 


От категорията

Проф. Андрей Пантев: В селата няма COVID-19,това е градска болест. Така е било и с холерата (ВИДЕО)

-1582924329.jpg

Това е крахът на идеята за Европейската общност. Какво направи Европейската ...

28 март 2020 | 21:30

Кеворк Кеворкян: Не спряха да мелят, обаче...

-1520884212.jpg

Парламентът – Дюкянът за празни приказки – пусна кепенци. А Щабът ще дава вече ...

29 март 2020 | 16:13

Стефан Цанев: Човечеството може да озверее от глад заради пандемията от коронавирус

-1549809037.jpg

Ние сме във война с невидим враг, който дебне отвсякъде, но най-страшното е, че ...

29 март 2020 | 19:55

Проф. Светлана Шаренкова: Хипократовият воин

-1517831377.jpg

В рамките на този апокалипсис, стоварил се върху човечеството, в България се ...

29 март 2020 | 17:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.