ВТАСВАНЕ И РЕАБИЛИТАЦИЯ

22154 | 14 май 2012 | 17:49

10 стотинки, 2 милиона, 90 милиона от Кеворк КЕВОРКЯНБившият министър Трайчо Трайков ще бъде върнат на работа - това стана ясно в 14 часа и пет минути в петък по време на парламентарния контрол. Дотогава обаче в залата бяха останали десетина господа, които имат таланта да спят с широко отворени очи, а пък излъчванията на държавната телевизия в този час поначало се използват за натирването на публиката й, доколкото изобщо я има, към другите телевизии.

Това беше голяма новина, но тъй и не намери място в медиите - защото в петък те чакат в началото на заседанието да видят само каква е вербалната форма на Бойко, бързо се уверяват, че няма от какво да се тревожат и останалото не ги интересува. С шегичките си Бойко ги вдъхновява за уикенда и това им е напълно достатъчно, другото им се вижда скучно.

Да, де, обаче Трайчо се връща - и това е неизбежно, след като по думите на външния министър Младенов се оказа, че проблемната визита в Катар била напълно, дори хиляда процента (1000%) успешна. Председателката Ц. Цачева не беше успяла да аранжира тази бомбастична новина както трябва - вместо да изтегли въпроса към Младенов още в началото на заседанието, тя го беше оставила в отегчението на неговия завършек. Заради това се съмнявам, че дори Бойко е разбрал новината за Трайчо, но сега той ще я научи от тази дописка и ще стори каквото е нужно.

ГЕРБ, понеже са орисани да бъдат победители завинаги, понякога разсеяно и неловко си формират посланията - а можеха да извлекат солидни активи от тази новина, вън от съмнение. И сега Бойко трябва да качи на онзи червен камион, с който Цветанов уж бил агитирал за изборите в Кюстендил, точно Младенов - още повече че на него червен камион и всичко друго в червено му отива далеч повече. Аз ако съм, но добре, че не съм, бих накарал Младенов да обикаля страната с червения камион дотогава, докато целокупното българско население не разбере вестта за Трайчовата реабилитация, понеже иначе няма откъде да го постигне това щастие. Да обикаля Младенов и да съобщава на импровизирани митинги, че посещението в Катар е било голям успех, и да вика в мегафона: „Вива, Трайчо, вива, Катар!“, и каквото друго си реши. А може и самият Трайчо да шофира червения камион - обаче това вече ще бъде прекалена реабилитация.

Толкова десетилетия се храня с новини, това ми е занаятът и е цяло чудо как все още съм с целия си. Но и досега не мога да се начудя как втасват българските новини. На някои им трябват поне два месеца - като тази за Катар. На други - например за Кунева - понякога и шест са малко. Ето чак половин година след президентските избори ние разбрахме, че още тогава Кунева всъщност ни е казвала, че ще прави партия, че няма нищо против партиите - това зло на българската политика, както всъщност я чувахме да твърди, и пр. Казвала ни го е горката жена, но кой да я разбере. В този случай новината втаса бавно, маята й може би е била дефектна, де да знам, може би дори е била червена, нещо червено винаги има във всичко у нас - червен камион, червена мая и пр. Хубаво все пак, че накрая втаса - и вече всичко е наред, истината бухна толкова внушително, че се наложи да се навлече с огромна рокля кринолин, тип циркова шатра - а под нея се крият още доста новини. Но все още не са втасали както трябва. Например една от тях е, че наоколо се навъртат само около половин милион умни хора - ония, които са гласували за роклята, а останалите 7 милиона сте формени идиоти, дебили, главанаци и тъпанари, понеже не ви харесва роклята.

Това е интересна идея, вън от съмнение, но и при нея най-любопитното е как бавно втасва тя. На Кунева й бяха нужни пет години, за да проумее убеждението на патрона й Симеон, че на българите им е дефектен чипът - за да каже пък сега тя, че ония с нормалния чип са едва една петнадесета от населението, не повече.

Сега, като му вземат имотите, Симеон ще формира и следващото си послание - че на българите им е дефектен не чипът, а направо генът. Дори се чудя защо не започна с гена, дядо му със сигурност му се е разсърдил от отвъдното - чип, та чип, ето това са глезотиите на доброто възпитание. Обаче българинът от добри обноски не разбира, от метафори - също, и нямаше как да се обиди веднага от този проклет чип. Виж, ако му кажеш, че генът му е дефектен, е друга работа. Пак нищо няма да последва, но поне циганите можеха да се обадят.

Но да се върнем при кринолина - бяха нужни пет години и дори повече, за да схване въпросната дама, че от дефектен чип не излизат умни хора и е цяло чудо, че са успели да се спасят дори половин милион. Но да не я мислим излишно - нейното изборно послание отсега е ясно и то очевидно ще й донесе успех: „Тъпанарите гласуват за друг!“, „При мен няма тъпанари!“ и пр.

Покрай Симеон, по-рано, и напоследък заради Кунева разбрах, че българите са ампутирани от гордост и може да им се говори всякак. Но както и да е.

И други новини от петък още втасват, но да се надяваме, че до края на парламентарната сесия ще научите за тях.

Напълно беше оневинен Станишев за аферата с австрийския лобист Хохегер - макар че в Австрия скандалът около него се разгаря все повече. Ето как се случи това.

Младенов обясни, че „Шеврон“ е спонсорирал с 3 хиляди долара приема по случай националния празник 3 март в посолството ни във Вашингтон - и срещу тази щедрост компанията е получила „информация за бизнес ситуацията в страната“. Тази консултация би могла да бъде от 3 реда - че българите са със сбъркан чип, а формените идиоти са огромното мнозинство. Но както и да е.

Обаче щом срещу една нищо и никаква консултация „Шеврон“ се е изръсила с 3 хиляди долара, защо пък Станишев да не плати 2 милиона евро, за да изглеждаме в очите на Европа не чак толкова големи идиоти - което при това го твърди бивш еврокомисар българка!

Наистина, Станишев е трябвало да бъде по-щедър, аз дори мисля, че сме минали метър. Компютърният спец Симеон сигурно е посинял от яд че навремето не се е сетил да плати на някой Мохегер или Кохегер 20 милиона евро, уж че е лобирал за влизането ни в Евросъюза. Ето това е пропуск - но вероятно и при Симеон чипът дава от време на време известна фира, все пак 7 години е живял между диваците на Кунева, това не може да не му се е отразило някак.

В петък имаше и други новини, освен че Трайчо и Станишев са реабилитирани. Между другото интересно какъв пост ще му предложат сега на Трайчо - най-лесно е да се върне в Министерството на енергетиката, но за да бъде компенсацията пълна, би могло да го направят шеф на проекта „Белене“ - той също е един голям провал, което според нашия чип означава, че внезапно може да се превърне в триумф. Щом това превръщение се случва с Катар, защо да не се сбъдне с „Белене“.

Другата новина се случи, докато земеделският министър Найденов се обясняваше с двама депутати, вероятно дошли с червен камион, за фотоволтаичните системи и орто-фотокартата на страната. Накрая чипът на Найденов* дефектира и той изтърси нещо знаменателно. „Инициирайте мораториум върху фотоволтаичните системи - рече той - и ще видите какво ще ви се случи, ще ви бият от тук до село Попинци!!!“, с ударение върху последното „и“.

Усетих, че някаква тъмна сила се разшава около парламента дори почувствах зловонието, което излъчва - но никой не обърна внимание на тази заплаха. Ония от червения камион не реагираха, обаче те така са си свикнали. И са много прави. Защото наистина какво ще му се случи например на Станишев за двата милиона евро, дадени на онзи австриец - сякаш че е дал десет стотинки на някой просяк край „Шератон“, надявам се, че вече прави такива широки жестове, все пак отскоро е шеф на европейските социалисти. Нищо няма да му се случи.

Всъщност когато населявате страната на идиотите със сбъркан чип, всичко е възможно. Два милиона евро могат да изглеждат като десет келяви стотинки. Могат да ви обиждат - а вие да се хилите. А утре може и да отидете да гласувате за някоя Криолина, понеже тъй ще ви сметнат, че сте умни. Горките, кога ли ще втасате най-сетне.

***

Покрай разправията за орто-фотокартата стана ясно, че Станишев със сигурност раздава стотинки край „Шератон“. На два пъти - през 2007 и 2008 година - тогава имахме и еврокомисар с неувреден чип (Кунева) - страната е била глобена с общо 90 милиона евро, понеже не е успяла да се справи с въпросната карта. Лично мен тия неща продължават да ме впечатляват, което означава, че трябва да прегледам чипа си.

***

Според американския политически фолклор във Вашингтон няма победители и победени, а само оцелели.

Не е известно кой точно нашенец е платил за консултацията, но и в днешната българска политика това правило е в сила.


* Бел.: Самият Найденов е противник на безконтролното разполагане на фотоволтаични системи върху плодородни земи.
 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35