ТРА-ЛА-ЛА

36717 | 14 май 2013 | 12:08

Кой печели, кой губиБСП ли спечели? ГЕРБ ли загуби? Местан може ли вече да си накриви два феса едновременно, особено след като напоследък непрекъснато уточнява, че ДПС било „светска партия“?

Не се случи нищо неочаквано - като изключим факта, че изглежда Волен ще води останалите партии от урва на урва, докато не му прочетат брошурата „Планът Сидеров“.

Възхитителен бе начинът, по който Станишев представи като победа поредната си изборна загуба - и вече е сигурно, че следващият път ще спечели завинаги.

А ако беше влязъл навреме в сила „Планът ББ за джипиесчетата“ - които да се поставят включително и на МВР и прокуратурата - щеше да стане ясно, че за първи път в историята на България има истинска институционална война и никой на никого не вярва.

Като се изключи населението, което пък според

„Планът ТСН“ (Тъпаците срещу Народа)

би трябвало да вярва на всичко. Само дето изобщо не е така, и то от много време насам.

И онези, които продуцираха мръсотиите преди изборите, би трябвало да отговарят най-напред и за това опустошително недоверие.

Бойко за втори пореден път спечели парламентарни избори - нещо, което изглежда фантастично заради аномалиите на разхвърляния ни Преход. Това е единственото събитие, което си заслужава да бъде анализирано. И това се случи след зверска кампания срещу него - тя е сравнима единствено с дългогодишното демонизиране на Доган и Волен - само българската политическа еквилибристика може да подмине този факт и това вече бе демонстрирано. Ако например на Станишев бяха отделени само една хилядна част от езиковите мародерства, с които бе удостоен Бойко, той вече щеше да е третият българин, записал се да отлети към Марс.

В изборната нощ Волен се държа разумно, само дето инквизира присъстващите на пресконференцията му, като им прочете почти изцяло „Планът Сидеров“.

Станишев си остава един политически абстракционист, при това непризнат, нищо повече - дори неприличните български фокусничества не биха оправдали дребнавия начин, по който се нахвърли срещу партийния си опонент Румен Петков, наричайки го „интригант“. Пропуснали сме, изглежда, но този човек сякаш е сключил неразтрогваем договор с БСП за хиляда години напред; и може дори да продаде партията, ако тя наруши някоя от клаузите на договора.

А пък Местан пак щедро ни демонстрира колко красив може да е понякога българският език. Но сега той е притурил към езиковия си аристократизъм и умението на Симеон да каканиже по такъв начин, че да приспи дори и боа. Обаче малко преди да приспи публиката Местан внезапно я стресна, като изскърца със зъби - при много рафинираните хора раздразнението личи още по-отчетливо, защото е неочаквано. Този човек е опасен - са си казали зрителите, може и да хапе. Доган никога не би си позволил нещо подобно, при никакви обстоятелства: дори поставен в ъгъла, той по-скоро би предложил да направите още една  пехливанска борба, но като джентълмени.

Впрочем самоотстраняването на Доган е най-голямото събитие на 2013 година. Другото е изборната победа на Бойко. А най-любопитната хипотеза е какво би се случило, ако двамата не се бяха разминали във времето. При цялата си външна безцеремонност, но едновременно с това и гъвкавост, Бойко - чиято ръка винаги е на задната скорост -  не намери кураж да разбие най-мръсния капан на Прехода: сляпото послушание пред неговите Опекуни. Всеки хамалин от Сточна гара ще ви каже, че те недолюбват Доган и не искат Волен - посланик Байърли, който по едно време се изживяваше като новия ни Ленин, веднъж дори направо го каза в телевизионния ефир за Доган. Онзи, който каже на Опекуните да се разкарат поне в този случай, ще остане в Историята.

Дори не си струва да се говори за очаквания провал на Костов. Поне от 12 години

той е шеф на погребалното бюро

в което разкрасяват трупа на „дясното“, нищо друго. А ще си излезе от политиката, ден след като крадец поискал да го обере посред бял ден - точно него! Каква метафора, какво чудовищно остроумие на Историята.

Очевидно е, че големите играчи от политическата Секта не искат истински власт. Станишев - защото не може и никога не е могъл да я упражнява, освен да прави пируети в Брюксел. Жал ми стана за Орешарски, който сигурно вече дълбоко съжалява, че се остави да го разкарват като панаирджийска мечка; Мечката Спасител, която повтаря едно и също: „Хазната е празна, страната е на дъното“. И какво ще правиш тогава, освен да послужиш като презерватива на Станишев?

Сектата се страхува от властта. И не е лошо да видим, че един въпрос се търкаля под краката ни: заради това ли изострят до крайна, животинска степен отношенията помежду си?

Какво ще спечели Местан с парфюмирания език, когато нарича свой опонент „диктатор“ и всичко останало. И каква е схемата, при която тия хора печелят, докато са в опозиция; с каква мъдрост ги дарява тя?

А Бойко, освен че спечели изборите, заложи и един капан, за това писах още през февруари - той направи всичко възможно през есента да има нови избори. Въпросът в каква кондиция ще стигнат до тях основните играчи дори не е интересен. Ще ги спечели онзи, който ще повтаря нещо, привидно

немислимо за българското политическо лъготене

А то е: „Няма да ви дам нищо повече, докато не излезем от кризата!“ Знаете кой го казва. Това лудост ли е или мъдрост? Сами преценете.

И на кого ще повярва „гламавият“ българин - на спасителните каузи на Станишев, от които лично той ще се спасява чак в Брюксел, или на тези сурови думи? Ако е второто, това означава, че българският разум и практицизъм все още са живи в някаква минимална степен - макар и силно осакатени, лишени от въображение и полет. Неизбежно е, след като от 23 години карат българина да мечтае в кафеза на поредната лъжа, мандат след мандат.

Обаче не е лошо да се види и друго: въображението му е толкова осакатено, че дори не иска да се отпусне пред обещанията на Волен, доста от които са съвсем реалистични. Волен иска да изгони монополите, а Станишев не обелва и дума за тях - и все пак на него му вярват повече. Българският дух сякаш е изпразнен от всякаква радикалност, бунтът стига дотам да псуваш себе си на майка, толкова.

Любопитни бяха мръсотийките, които съпровождаха кампанията - някои от тях бяха повече от елементарни, но в очите на някои хора авторът им изглежда като гений, макар че иначе си е доста семпъл човек.

Те изтикаха на преден план и един магистрален въпрос: имаш ли право да нарушаваш закона, за да кажеш, че друг евентуално е нарушил закона? Като съдя по изговореното в изборната нощ, и този въпрос няма да получи еднозначен отговор. А това ще отвори широко вратата пред онези, които занапред ще подмятат закона като пробит гологан.

Една нова партия с грохот навлезе в българската политика - и това е прокуратурата. Нищо чудно да е спечелила и най-много гласове - в смисъл, че ги е отнела от други участници в панаира. Да се надяваме, че не е била подведена или прекалено ентусиазирана. Ако се вторачим единствено в истината, че Бойко въпреки всичко спечели изборите, трябва да отбележим два факта, и двата не са приятни. Първият е, че медиите, независимо от неистовите им усилия, не успяха да го заровят в политическото бунище. Едва ли са щастливи и онези гадачи, които твърдяха, че Бойко никога няма да спечели изборите; сега леко парфюмираха това убеждение и то вече гласи: „Никога няма да има властта.“ А ако не познаят, тогава ще излезе виновен пак българският народ.

След всичко, казано дотук, „тралала“ изглежда подходящо заглавие и за общия ни живот. Но въпреки всичко крайно обидно е да наричаш една немалка част от народа „прости хора“ - особено ако самият ти не си българин, само защото той не е угодил на очакванията ти. И това го чухме в изборната нощ. 

(в. Преса, печатно издание, брой 130 (481) от 14 май 2013)


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36