Дама генерал у нас? А дано! Ама надали

12024 | 23 юли 2012 | 17:16

Защо е прибързано обещанието на министър АнгеловДо 5 години и в България ще има жена генерал, обяви неотдавна пред конференция на НАТО военният министър Аню Ангелов. Обещанието погали като пролетен полъх дамите в униформа от алианса, дошли в София да дискутират ролята на женското съсловие в отбраната и сигурността. То впечатли и достолепната Каръл Потинджър, вицеадмирал, която в пакта е зам.-шеф на стратегическото командване по трансформациите в Норфолк, САЩ.

На форума се похвалихме, че жените във войската ни са 14%, докато средно в армиите на пакта са 10%. Да бъдем отличници ни пречи един кусур - в родния офицерски корпус дамите са малко. И аз като Ангелов бих искал в строя ни скоро да грее чаровница със сърмени пагони. А дано! Ама толкова бързо - надали. Защото в армията има строги изисквания за издигане в йерархията, за да станеш генерал. Най-важното е, че трябва да си на командна длъжност. И да си завършил две академии, едната от които - генералщабна. 

Всеки, който е ходил войник, знае, че само ефрейтор и генерал се става по заслуги. Боецът слагаше една нашивка на пагона на втората година в казармата, ако покаже качества. А добрият офицер стига до висш чин след около  20 г. лашкане по гарнизони и щабове. В момента в армията ни има само две дами с чин полковник - едната е фармацевт във ВМА, а другата служи в пехотата и е най-добър експерт по връзки с обществеността. Но и двете нямат шанс да бъдат генерали. Защото никога не са командвали бойци. И те знаят това. (Нищо че изказването на министъра провокира някои медии нетактично да спрегнат имената им.)

Генерал може да стане кап. Мая Вълчанова (сега е в отпуск по майчинство), която е командир на истински батальон командоси в бригада „Специални сили“ в Пловдив. Все момчета реални рамбовци, а не измислени екшън герои. Или кап. Мария Късльовска, която води рота в Горна баня. Това са единствените дами във войската на командни позиции. Затова и двете имат реални шансове да получат висш чин. Но докато стигнат дори до полковник и завършат две академии, трябва да навъртят няколко петилетки служба.

Това е положението. Военният министър избърза и обяви пожелание, което в близките години няма как да стане. Вицеадмирал Потинджър е достигнала до звездните си висоти, след като е командвала бойни кораби и 40 000 моряци. Тя заяви пред „Преса“, че не е редно и не е справедливо жените по-лесно да се повишават в ранг поради причината, че са жени. Скритият подтекст на нейното послание бе, че това би било дискриминация. Досещате се спрямо кого, нали!


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази -1609685021.jpg

Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите

22 ян. 2021 | 08:54

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29