Дама генерал у нас? А дано! Ама надали

11817 | 23 юли 2012 | 17:16

Защо е прибързано обещанието на министър АнгеловДо 5 години и в България ще има жена генерал, обяви неотдавна пред конференция на НАТО военният министър Аню Ангелов. Обещанието погали като пролетен полъх дамите в униформа от алианса, дошли в София да дискутират ролята на женското съсловие в отбраната и сигурността. То впечатли и достолепната Каръл Потинджър, вицеадмирал, която в пакта е зам.-шеф на стратегическото командване по трансформациите в Норфолк, САЩ.

На форума се похвалихме, че жените във войската ни са 14%, докато средно в армиите на пакта са 10%. Да бъдем отличници ни пречи един кусур - в родния офицерски корпус дамите са малко. И аз като Ангелов бих искал в строя ни скоро да грее чаровница със сърмени пагони. А дано! Ама толкова бързо - надали. Защото в армията има строги изисквания за издигане в йерархията, за да станеш генерал. Най-важното е, че трябва да си на командна длъжност. И да си завършил две академии, едната от които - генералщабна. 

Всеки, който е ходил войник, знае, че само ефрейтор и генерал се става по заслуги. Боецът слагаше една нашивка на пагона на втората година в казармата, ако покаже качества. А добрият офицер стига до висш чин след около  20 г. лашкане по гарнизони и щабове. В момента в армията ни има само две дами с чин полковник - едната е фармацевт във ВМА, а другата служи в пехотата и е най-добър експерт по връзки с обществеността. Но и двете нямат шанс да бъдат генерали. Защото никога не са командвали бойци. И те знаят това. (Нищо че изказването на министъра провокира някои медии нетактично да спрегнат имената им.)

Генерал може да стане кап. Мая Вълчанова (сега е в отпуск по майчинство), която е командир на истински батальон командоси в бригада „Специални сили“ в Пловдив. Все момчета реални рамбовци, а не измислени екшън герои. Или кап. Мария Късльовска, която води рота в Горна баня. Това са единствените дами във войската на командни позиции. Затова и двете имат реални шансове да получат висш чин. Но докато стигнат дори до полковник и завършат две академии, трябва да навъртят няколко петилетки служба.

Това е положението. Военният министър избърза и обяви пожелание, което в близките години няма как да стане. Вицеадмирал Потинджър е достигнала до звездните си висоти, след като е командвала бойни кораби и 40 000 моряци. Тя заяви пред „Преса“, че не е редно и не е справедливо жените по-лесно да се повишават в ранг поради причината, че са жени. Скритият подтекст на нейното послание бе, че това би било дискриминация. Досещате се спрямо кого, нали!


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23