"Индъстри уотч" опроверга Орешарски

20567 | 5 юни 2013 | 17:07

Не може да се каже, че състоянието на бюджета е катастрофално, заяви Лъчезар Богданов за радио "Фокус"

Автор:„Въпреки политическата криза през зимата и смяната на правителството, ситуацията не е много по-различна от миналата година по това време - заяви икономистът от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов.  Друг е въпросът, че новото правителство заварва фискален резерв, който е близък до минимума, под който не може да се пада. Това поставя правителството в трудната ситуация да работи само с текущи средства. Няма никакъв буфер при негативни външни шокове”, посочи икономистът. Но не може да се каже, че състоянието на бюджета е катастрофално. По думите му, от миналата година и началото на тази, страната излезе от ситуацията на близки до критичните бюджетни дефицити.

С този анализи икономистът на "Индъстри уотч" влиза в противоречие с констатацията на премиера Пламен Орешарски, който след първото заседание на Министерски съвет заяви: "Мога да твърдя аргументирано, че никога ситуацията в страната не е била по-зле, не говоря само за цифри, но и за структурните проблеми в публичния сектор и за отчаянието в хората".  

Лъчезар Богданов обясни, че в прогнозата за изпълнение на приходите, от една страна има риск от влошаване на събираемостта, а от друга – заради спада в цените на някои основни суровини, спадат и приходите от облагането. Според него, за подобрение на събираемостта може да се говори от следващата година. Лъчезар Богданов посочи, че напълно в способностите на Министерството на финансите е да не допусне преминаване на дефицита над 3%-ната граница от БВП.

„Мерките в социалната сфера, които прие правителството, са мерки с краткосрочен и временен ефект. Те подпомагат най-тежко засегнати групи хора, но далеч не решават дългосрочно социалните проблеми”, каза още Богданов. Според икономиста, дългосрочното решение е повече заетост, икономически растеж, оттам и по-високи доходи за интегрираните на пазара на труда, както и по-добре структурирани и насочени социални програми и програми за обучение на лицата, които са изключени или са в уязвимо положение. 


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37

„Ди Цайт“: Новите блокади увеличават натиска върху българското правителство

-1596864984.jpg

Държавният глава Румен Радев, който подкрепя антиправителствените протести, ...

9 авг. 2020 | 10:53