В АЕЦ "Белене" е имало огромни злоупотреби

7871 | 10 юни 2013 | 05:46

разкри бившият шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия

Автор:Във връзка с проекта „Белене” ние се натъкнахме на едни изключително сериозни нарушения - каза бившият шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. „Нарушения, както на законодателството в областта на обществените поръчки, така и по отношение на други нормативни актове, които уреждат възможността на определени длъжностни лица да взимат решения и да се разпореждат с активи и имущество на компанията”, допълни тя.

По думите й тя е била освободена заради нейни разкрития за нарушения по обществени поръчки, свързани с проекта АЕЦ "Белене". "Проверките ни по "Белене" започнаха през есента на 2009 г. и продължиха до 2013 г. Не са верни твърденията, че те са правени около референдума, за да повлияят на общественото мнение. Трудно ми е да кажа кои са най-сериозните констатации, защото там всичко е много сериозно. По счетоводни данни всички държавни разходи по проекта са 1,3 млрд. лв. Сериозен процент от тези пари са дадени по консултантски договори", каза още Теменужка Петрова.

Тези нарушения са направени в периода от време от 2006 година от сключването на споразумението между НЕК и „Атомстройекспорт” и сме разглеждали периода до март 2012 година. Анализирали сме целия период, от датата на сключване на споразумението от ноември 2006 година до 2012 година. Навсякъде, където има някакъв проблем със спазване на законодателството всичко това е отразено в нашите доклади”, добави още тя.

 "В работата си винаги съм се ръководила от принципа, че законът е над всичко и че трябва да бъда абсолютно обективна в работата си. На третия ден от встъпването в длъжност на новото правителство бях помолена да си подам оставката". Анализирайки работата си в последните месеци, тъй като това беше мотивът, всъщност аз не видях нищо друго освен участията си в комисията, в предишния парламент, за разследване на всички факти и обстоятелства свързани с АЕЦ „Белене”. Не видях нищо друго, освен друго мое участие в друга анкетна комисия, свързана с разследванията във връзка с договорите с „Хохегер”, както, разбира се, и последните ми изяви във връзка с установените нарушения в електроразпределителните дружества. 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37