Борисов и Цветанов превърнаха митниците в разграден двор

10042 | 10 юни 2013 | 06:21

С парите от контрабанда по времето на ГЕРБ можеше да се построи цяла магистрала като "Хемус", заяви Георги Владимиров-Фози, бивш началн

Автор:Управлението на ГЕРБ умишлено унищожи вътрешния контрол в митниците и така през последните четири години контрабандата достигна зловещи размери. Това коментира в студиото на "Гореща точка" Георги Владимиров-Фози, бивш началник на КПП "Гюешево" и "Отоманци".

Бившият директор на митница „Гюешево“ - уволнен през 2009 година и възстановен на работа от съда, разкри голяма част от проблемите в Агенция „Митници“.   С парите от контрабанда по времето на ГЕРБ можеше да се построи цяла магистрала като "Хемус", заяви Фози. Той разкри и схемата за превръщането на митниците в разграден двор. Още с идването си на поста директор на митниците, Ваньо Танов е премахнал целия състав на инспектората по разследване на корупцията и еднолично е поел функциите на разследващ. Унищожаването на вътрешния контрол е основната причина контрабандата да стигне подобни чудовищни размери. Според него директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов не е професионалист. "Той е бивш директор на ГДБОП, а всички бяхме свидетели на случая с Мишо Бирата. Всички чухме за какви страшни неща става въпрос“. Според него, един от основните проблеми е махането на Инспектората в митниците. „Г-н Танов просто си махна неговите проверяващи да не го проверяват. Ако го имаше този инспекторат, нямаше да го има случая Мишо Бирата. Като няма инспекторат, той си прави каквото си иска“, каза Фози за Танов и добави, че шефът на митниците „чисто, еднолично“ поема сам функциите на инспекторат.

Освен това политиката на Борисов и Цветанов е била да назначава удобни за ГЕРБ хора и да отстранява неудобните. Така Георги Владимиров коментира факта, че два пъти е бил уволняван като началник на КПП. По думите му Борисов и Цветанов още през 2009 г. са го посетили на "Гюешево" и са разпитвали за работата на митниците. Такава среща е най-малкото страна, тъй като тогава двамата са били кмет и зам.-кмет и не би трябвало да имат работа на митническия пункт, подчерта Фози.

Според него твърде е вероятно назначенията на летището да имат връзка с информацията за изнесените милиарди левове зад граница. Не е случайно, че Борисов е лобирал за свой човек там, поясни Фози.


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37