Властта е притеснена и има защо

12139 | 30 юли 2012 | 10:15

Интервю на Таня ДЖОЕВА за разочарованието на Брюксел, срамната дума „коалиция“ и меланхолията на БСП

Автор:Протестите на Орлов мост, скандалът с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, остър доклад на Европейската комисия, терористичен атентат в Бургас не се ли струпаха прекалено много лоши събития на главата на властта, г-н Георгиев? И дали е случайно сгъстяването на такива новини?

Случайност е, че се съчетаха в къс отрязък от време. Иначе в нито едно от тях няма случайност.
След третата година от своя мандат управляващите показаха, че са се самолишили от основанията да представят себе си като спасител на нацията и връщат България на стартова позиция. Оказахме се в онази точка, от която тръгнахме през 2009 г.

Вотът на недоверие очаквано не мина. Ще отшумят ли европейският доклад и терористичният акт в Бургас, или ще доведат все пак до политически сътресения? Например до промени в правителството?
Няма как тези събития да останат без политически последствия. Висока е вероятността Бойко Борисов да изиграе козовете на радикална реформа в правителството. Той изтърва възможността промените да бъдат изпреварващ жест. Но могат да бъдат последващ. Това е единственият шанс на ГЕРБ отчасти да реагира на неблагоприятното развитие около последния месец и да излезе в по-чиста ситуация в годината преди изборите.
Сериозен ремонт обаче трябва да бъде обмислен. Неведнъж в аналогичен стадий от мандат са правени реформи, отслабили управляващите, вместо да им дадат ново дихание. Да си спомним смените при Иван Костов и тройната коалиция.

В предишни промени се посяга на силни фигури, дават се свидни жертви. Костов се раздели с десет министри, сред тях Богомил Бонев и Евгений Бакърджиев, Станишев  с Румен Овчаров и Румен Петков. Борисов ще има ли кураж за решителни действия? Или рискува твърде много, ако отстрани Цветан Цветанов?
Всяка друга промяна извън раздялата с Цветанов или Дянков не би имала качеството на отдушник и на отпускане на напрежението. Никой няма да забележи, ако бъде сменен здравният министър. Цветанов и Дянков са емблематични за управлението на ГЕРБ. В последния месец имаше удар след удар в сектора „Национална сигурност“, който Цветанов от три години обглежда. Само че тук възниква голямото „но“. Не съм убеден, че Борисов е готов да го жертва. Цветанов е твърде значима фигура в предизборен период. По-значима, отколкото в период, когато ГЕРБ се къпе в национална любов, както беше в първата и втората година от мандата.
Не съм сигурен, че в ГЕРБ има лица, които могат да свършат черната работа преди вота в която Цветанов е развил опитност.  

След доклада на Еврокомисията на управлението остава една силна опорна точка магистралното строителство. Ще бъде ли достатъчно то, за да закрепи доверието към ГЕРБ в оставащата година до изборите? Още повече че мнозина прогнозират тежка социална зима. 
Магистралите сами по себе си ще бъдат оценени като безспорно благо. Но то не може да се мисли като абсолютно нужно в момент на криза на цялата българска икономика. Факторът магистрали няма да е достатъчен, за да осигури асфалтов път пред бъдещето на ГЕРБ. На везните тежат повече проблемите с корупцията, с ръста на цените, с обедняването.

Атентатът в Бургас може ли да доведе до мерки, които да засегнат човешките права, демократичния ред?
Не. Не защото няма да има изкушени, а поради липса на капацитет и финансов ресурс. У нас ще наблюдаваме едва-две седмици на що-годе забележими усилия за широката публика.

Може ли да се смята, че политиката в България е сведена до медиен шум?
Навярно само за това имат сили управляващата класа и управляващите в частност. Медийният шум е евтин, особено ако е подгрят от експлозия, както беше в случая. Той играе и позитивна роля дава възможност да чуем аргументи, кара политиците да се взрат в бъдещето, отвъд хоризонта на кризите. Тревожното в този медиен шум бе, че нашите управляващи няма какво да ни кажат.

Това е тъжно.
Това е трагедията. Нямат какво да ни кажат! Дори ако трибуна им бъдат всички медии в страната.

Коментарите около доклада на Еврокомисията изостриха вниманието и към друг факт недостиг на демокрация и увлечение по популистки идеи в бившите соцстрани. България не е изключение. Как гледате на развоя в Източна Европа?
Брюксел, който е преди всичко гласът на развитата част от Европа, тоест на Западна Европа, в по-тежкия смисъл на Северозападна, има проблеми и с източната, и с южната част на континента. Те са различни, но в еднаква степен раждат дезинтеграция, евроскептицизъм, неверие в бъдещето на консолидирана Европа.
Няма основание цяла Източна Европа да бъде подвеждана под един знаменател. Надигането на популизъм в Чехия и Полша е пренебрежимо. Ние попаднахме в компанията на Унгария и Румъния група, засегната от риска на популизма, неустойчива демокрация, политически реваншизъм, съчетан със слаба икономика. Унгария първа показа реваншистки дух, не закъсня и съседна Румъния. Не сме застраховани и ние. Бойко Борисов, предполагам, има достатъчно чувствителна кожа за риска.

Риск от какво? 
От лявопопулистки реваншизъм. С действията си Цветанов и Дянков имат способността да генерират такива настроения, колкото и гъвкав да е самият Борисов.
ЕС и европейският модел на интеграция са под заплаха, когато се очертае нестабилна демокрация и нестабилна икономика. Страни като нас решително нямат място в ЕС такъв, какъвто са си го създали за себе си развитите страни.

Това звучи сурово.
Не се вписваме в политическата култура и в този прекрасен нов свят, какъвто искаше да бъде Евросъюзът. Затова ще си седим в карантинната зала, далеч от Шенген, далеч от еврозоната, далеч от всички онези по-тесни кръгове на общност, които са стожерът на ЕС.

Слабостите, които изброихте, не работят ли в полза на един нов играч на политическата сцена Меглена Кунева и Движение „България на гражданите“ (ДГБ)?
Брюксел обаче не е лицето, което бе преди 4-5 години. И в България се надигат евроскептични настроения. Съвсем не заради доклада. Напротив докладът ще забави евроскептицизма в България. Дори за големите евроскептици той е доказателство, че има една институция, която може да си позволи да назове нещата със собствените им имена. Външна институция, но произвеждаща оценки с вътрешна употреба. Даваща кураж на опозиционните елементи. Но не е достатъчно. Шансът на Кунева е един: да превърне партията си в най-благоприятния, най-подходящия пристан за надигащия се протестен вот. Ако тук успее да се пребори с БСП и с  някои други по-малки кандидати, ще излезе печеливша от предстоящата предизборна битка. Но и БСП има своите силни козове.

Вие, социолозите, твърдите, че БСП има таван от симпатизанти. Нейната участ реформирана, недореформирана, не е ли част от печалната орис на цялото общество след промяната?
БСП има таван, защото е свързана с български преход и асоциациите за него криминален, престъпен и т.н.  Това е участ на всяка партия, която двайсет години в тежък исторически период е играла роля било като управляваща, било като опозиция.
БСП не успя също да изгради диалог с активното и по-младо население. Като език, политически продукт, персони тя по-лесно установява контакт с по-възрастната част от публиката, но не и с новите, в това число и с новите леви, каквито несъмнено има в България. И които откриваме в интернет и на уличните протести, но няма да ги открием в акциите на БСП, камо ли сред членската й маса.
Но ако има таван в абсолютната бройка на онези, които биха гласували „за” БСП, то не съм сигурен, че има таван пред възможността някой да гласува за БСП, наказвайки друг. БСП запазва потенциала да надскочи себе си, привличайки протестен вот срещу сега управляващите. Тя може да поднесе изненада, особено ако Меглена Кунева не се справи.
Колко политически сили предвиждате в следващия парламент, защото вече вървят теории и облози.  
Четири са сигурни ГЕРБ, БСП, ДПС и ДБГ. Шанс имат още една-две. Фигурация от формации с националистически профил, вероятно и старата десница, но в коалиционен формат. При определено стечение на обстоятелствата и НДСВ, която повечето са отписали.

Патова ситуация ли се очертава, защото никой с никого не иска да се коалира или поне дава вид, че не иска?
Така ще е до последно. Всички разбраха, че „коалиция“ е мръсна дума. Който иска да успее в предизборната борба, упорито ще мълчи на тема коалиционни партньори.

След разпада на Синята коалиция СДС и ДСБ трудно ще влязат в следващия парламент самостоятелно. Радикализира ли се ДСБ, за да  привлече повече привърженици?
Ако някой може да спечели от дясна радикализация, това е ДСБ. Десният радикализъм все още има достатъчно привърженици в България, за да осигури прескачането на парламентарната бариера.

А има ли почва за ляв радикализъм?
Дори по-голяма, отколкото за десен. Но докато има БСП, ляв няма да има. На БСП й пасна умерена, флегматична, меланхолична версия на левичарство. Тя едва ли ще бъде убедителна в опита да изговаря по-радикални леви идеи. Не й отива. Липсват адекватни политически говорители в средите на БСП.
Като наблюдавате поведението на управляващите след евродоклада, след атентата, по-нервна ли ви се струва властта?
Нервна, не бих казал. Бойко Борисов понякога изглежда лично засегнат. Може би е обиден на терориста, че не му се е обадил да си поговорят като хора, да обсъдят някои неща от живота. Несправедливо му се струва. Моето усещане е, че този път властта е притеснена. Лошото за нея е, че има защо.


 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Владимир Костов: Без мафията и мутрите! Нима? Кой? Къде? Как?

-1469249999.jpg

През почти вече век и половина „независима“ България, обществото ни – с ...

11 юли 2020 | 20:45

Проф. Здравко Попов: Макрон вижда зелената идеология като голям приоритет

-1587201971.jpg

Президентът на Института за публична политика напомня, че до края на мандата на ...

11 юли 2020 | 13:16