Един съвременен герой

10782 | 11 юни 2013 | 13:23

Да знаеш, че комуникацията ти се следи, не е достатъчно

Автор:Става дума за Едуард Сноуден - бивш служител на Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ. Човекът зад изтичането на информация, което огъва уебсайтовете на „Уошингтън Поуст“ и „Гардиън“ през последните две седмици.

Ако някой не е в течение - оказва се, че през последните няколко години NSA е склонила към пълно сътрудничество на практика всички големи американски IТ фирми. Съдействието им се изразява в предоставяне на агенцията на информация за техните потребители, без никаква нужда от съдебно решение или други документи.

Колко информация предоставят? Ако се вярва на техните декларации от последните дни, не са и чували за подобна програма и подобно съдействие. Ако се вярва на изпуснати признания - ами нищо особено, това-онова за отделни потребители, задължително не американски граждани. Ако се вярва на първите документи, изнесени от Сноуден - пълната информация (с изключение на самото съдържание на телефонните разговори и на имейлите) на всички телефонни разговори или пращани имейли от не-американци.

Но това не се оказва всичко. Впоследствие той публикува още документи. От последващите документи се разбира, че агенцията май е имала пълен и неограничен пряк достъп до абсолютно пълната информация, включително съдържанието на разговорите и имейлите на абсолютно всички фирмени клиенти, американци или не - и ги е опрахосмуквала ежедневно до последния бит.

Накратко: всяка ваша информация, която сте решили да поверите на американски IТ фирми, с почти пълна сигурност вече се съхранява (и) на сървърите на NSA. В списъка на сътрудничещите ѝ фирми влизат освен другите: Microsoft, Google, Skype, Yahoo, Facebook, Verizon, PalTalk, YouTube, AOL, Apple…
… Добре. Предупреденият е въоръжен. Да знаеш, че комуникацията ти се следи и записва, не е истински достатъчно. Истински достатъчно е да имаш алтернатива, която не се следи и записва. И тази алтернатива няма да ни я предостави държавата, държавата е заета с друго. Трябва да си се потрудим да я имаме ние.

(Със съкращения)


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Тодор Живков – Човекът от народа, си отиде на днешния ден преди 22 години

-1510298944.jpg

Човекът, който 33 години управлява страната и провежда ударна индустриализация, ...

5 авг. 2020 | 18:27

„Взгляд“: Защо Полша ненавижда „Северен поток-2“

-1523520082.jpg

Във Варшава по едно време активно се обсъждаше тълкуването, че Москва е длъжна ...

5 авг. 2020 | 15:48