Ст. Младенов: Вече аз ще командвам в ЦСКА

11109 | 30 юли 2012 | 15:46

За катарзиса, миналото и бъдещето на „червените“ с треньора на тима разговарят Васил Тошев и Иван Жиков



Стойчо Младенов е едно от най-успешните имена в историята на ЦСКА и футболна България. 55-годишната легенда на „червените“ има 4 титли с тях като играч и още 3 като треньор, а във визитката му стоят още 3 купи на страната, голмайсторски приз на „А“ група с „Берое“, купа на Португалия с „Белененсеш“ и десетки други отличия. Младенов пое за пореден път ЦСКА в края на февруари. За- губи нещастно титлата в пряк двубой с „Лудогорец“ в Разград, за купата срамно отстъпи на „Септември“ Симитли. Резултатът от нестихващия му конфликт с ръководство то бе позорното отпадане от словенския „Мура“ в Лига Европа.

- Г-н Младенов, кога ви бе по-трудно - през 2008 г., когато лицензът на ЦСКА бе отнет, или сега?
- Тогава за всички ни бе доста шокиращо. Бяхме успели да сглобим много силен отбор. В България нямаше такъв, нямахме никаква конкуренция. Бяхме убедени, че ще се преборим да влезем в групите на Шампионската лига и да постигнем нещо, което други у нас не са правили. Качеството в състава бе на изключително високо ниво. Сега моментът е доста по-особен, макар и не по-малко труден. Знаете за проблемите ни около селекцията, около комплектуването на отбора. Не мога да кажа, че ръководството не работи с желание, но някак всичко се прави по най-бавния и тежък начин.
- За феновете чашата на търпението преля след отпадането от „Мура“, особено след някои информации, че собственикът Димитър Борисов ги е псувал. Веднъж успяхте да ги помирите с ръководството, ще успеете ли и сега?
- Не е моя работа да коментирам нещо, на което не съм бил свидетел. Това са си неща между запалянковци и управа. Аз отговарям за спортно-техническата част, за воденето на отбора. Затова и поемам цялата отговорност за провала с „Мура“.
- Може би щяхте да носите отговорност, ако разполагате с 20 футболисти и избирахте титулярен състав. Вие обаче имахте 14...
- Да, този случай е прецедент в световния футбол - да не можеш да запишеш 18 играчи в тимов лист за такъв международен форум! Това говори лошо за организацията в клуба. Защото ние футболисти си имахме, но не успяхме да ги картотекираме: Платини, Тенгариня - все офанзивни хора, от които имахме крещяща нужда. Случилото се е факт и не можем да го подминем, то е симптом за нивото на организация в администрацията на ЦСКА. Отделно съм крайно недоволен от поведението на отбора, затова и взехме мерки за освобождаването на определени играчи.  В срещата с „Мура“ и късметът не ни спаси, липсваше ни качеството, липсваха ни голмайстори. Такъв бе Мораес, но два дни преди мачовете ни го продадоха.
- Мораес обаче само за ден бе картотекиран в „Металург“ Донецк и веднага вкара гол в Европа. Платини бе взет преди две седмици и не игра с „Мура“...
- Ето за тези неща не мога да отговарям. Вероятно много са причините за провала. Но основната вина винаги е у треньора.
- Да, но селекция като че ли нямаше...
- Вече има. Похвално е това, което ръководството прави в последните дни - привлича футболисти с доказани качества... Каквото ние имахме срещу „Мура“, го използвахме. Да, срамно е да отпаднеш от такъв отбор. Явно е обаче, че като цяло нивото на футбола ни е много ниско. Време е да стъпим на това дъно, на което сме сега, и да се оттласнем нагоре. В ЦСКА можем да го направим. Взеха се закъснели, но правилни решения. Възможно е да сме сбъркали с освобождаването на някои футболисти, сигурно ще продължим да грешим. Но вече имаме посока.
- Самият вие признахте, че в ЦСКА от 21 г. не се прави отбор. Да разбираме ли, че промяната, за която говорите, включва конкретна стратегия за развитие?
- Имам 20 г. стаж като треньор, от тях 80% съм бил в чужбина. Не откриваме топлата вода, нещата са ясни - силната фигура в клуба трябва да е треньорът. Той има идеята за схема, структура, стил. Помните какво каза Моуриньо в първия си сезон в „Реал“, аз просто повторих думите му - това не е моята селекция, не е моят отбор. Когато съм имал свободата да си направя тима, съм успявал навсякъде. В ЦСКА оттук насетне ще влиза само качество, не толкова количество.
- Кой реши Христо Янев и Тодор Янчев да бъдат отстранени?
- Всички решения съм ги взел аз. По-рано не беше така. Някои футболисти освободих, а те се върнаха. Това повече не бива да се получава. Думата на треньора трябва да е закон. Щом нося отговорност, искам аз да определям правилата. Може би досега не бях достатъчно настоятелен, може би по друг начин трябваше да реагирам, за да се случат определени неща. Оттук насетне ще е съвсем различно.
- Получихте уверения за пълна свобода и при назначението ви преди няколко месеца, но ви сложиха за спортен директор Родолфо Ваноли. Какво ви кара да имате доверие на собствениците този път?
- Аз виждам ситуацията така: каквото било, било. Нещата вече се решават само между мен и Димитър Борисов. Няма да има повече т.нар. съветници, които да подвеждат собственика. Той е длъжен да ми се довери, както и аз на него. Не бива да позволяваме повече аматьорщина в поведението на някои хора. Ако се хванем за ръце и работим, както се разбрахме в петък, ще постигнем успехи, с които ЦСКА ще се гордее.

В предишните случаи ми се довериха и Васил Божков, и Александър Томов. Особено за г-н Божков съм благодарен на Господ, че ми даде възможност да работя с човек като него. При него получих голям тласък в развитието, пълен картбланш, почувствах се в свои води, повярвах в себе си. Поех контрола върху процесите в ЦСКА, а това ми даде възможност да се сблъскам с много неща и да се науча на още повече. Развих качества, каквито никъде другаде нямаше да имам възможност да покажа. Синхронът между треньор и собственик е много важен.
- А какво ще се случва с г-н Ваноли?
- До този момент го оценявам като коректен и точен човек, стреми се всячески да помага, работим с него прекрасно. Да, в ЦСКА има доста фигури, които минаха оттук и можеха да са на негово място. Сега обаче е той и трябва да действаме в екип.
- Изяснихте ли си отношенията с Георги Павлов (бел. авт. - търговски директор в клуба, с когото Младенов е в конфликт)?
- Какво още го споменаваме този герой? Ние го направихме известен.
- Появиха се слухове, че след мача с „Мура“ е имало изблици на агресия от негова страна спрямо хора от щаба...
- Нека не коментираме тези неща. Този човек е затворена страница за мен. Нека само да опита да ми се бърка в работата, ще видите какво ще стане.
- Нарушил ли е Антон Карачанаков спортния режим?
- Нямам такава информация, не мога да се съмнявам в момчето. Каза ми, че не е бил в Слънчев бряг. Познавам го и зная, че алкохол не употребява. Той е добър професионалист, чисто дете, което иска да расте. През пролетта с наша помощ показа потенциала си, но тежката контузия му попречи. Сега е възстановен, но не е напълно готов, видя се и срещу „Мура“. Той е една от нашите надежди. Приел съм го като свой син.

- Надежди се възлагаха и на Станислав Костов...
- Аз реших за пращането му в „Ботев“. Той трябва да играе и да се развива, а тук нямаше тази възможност. ЦСКА е отбор, който винаги търси победа, а Костов още не е на ниво, в което да решава мачовете ни. Постъпих с него така, както с Иван Иванов преди години. Пратих го в „Локо“ Пд, той се утвърди, изигра 30 мача и се върна на „Армията“ със статут на титуляр. Надявам се същото да стори и Костов. По-добре да докаже значимостта си в „Ботев“, отколкото да му даваме шансове тук, да не успее, да загубим заради него мачове, после титлата и накрая да се убедим, че не става. В ЦСКА младите или влизат, доказват се и не излизат от състава, или излизат навън, доказват се там и ги връщаме.
- Сега подготовката и селекцията на тима започват отново...
- Да. Взехме играчи, които нямахме идея да привличаме преди два дни. Обстоятелствата обаче ни принудиха. Досега работех с едни футболисти, освободихме ги, сега започвам с други, а те тепърва ще се адаптират към моя стил и моите виждания. Ще е необходимо време, но съм се справял и в по-трудни ситуации. ЦСКА пак ще се бори за титлата, бъдете сигурни. Ще си вкараме ред в къщата.
- От ръководството обявиха, че бюджетът на клуба ще бъде драстично свит след отпадането...
- Ние вече го свихме един път преди началото на подготовката. Бяха редуцирани всички заплати - моята, на помощниците, на футболистите. Няма да има допълнителни намалявания.
- Каква според вас е генералната причина за провала на клубовете ни в Европа?
- Сбърканото е, че хора, които трябва да се занимават с футбол, остават на заден план за сметка на собствениците. Все още в ЦСКА и в „Левски“ не е така, но в „Б“ група и половината „А“ група се поставят треньори, които само изпълняват заповедите на шефа. Ако това се случи и на „Армията“, ще настане абсолютен крах.
- Как очаквате да се развие битката за титлата?
- Ние, „Левски“ и „Лудогорец“ пак ще сме основни кандидати. Да не отписваме „Литекс“,  „Ботев“, „Черноморец“. Конкуренцията е голяма. Единствено „Лудогорец“ е малко по-напред. Там имат обигран тим, вкарват по един-двама нови, но качествени играчи, които вдигат класата. А ние и „Левски“ почваме от нулата. Това малко ще ни забави, но няма да ни спре. И през първия, а особено през втория полусезон ЦСКА ще е на много високо ниво.
- Какво според вас трябва да направи БФС след провала в Европа?
- Трябва да свикат веднага всички собственици и да решат футболът ни да предприеме рязък завой в развитието си, да въведем пълен професионализъм на всички нива. Трябва и държавата да се намеси, не може без нейната помощ, защото в клубовете мизерията е голяма, нужни са спешни и крути мерки.


 


От категорията

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

-1500731418.jpg

Най-голямата заплаха за националното самоопределение днес е мрежата в стил ...

25 септ. 2020 | 12:30

Валерия Велева: За поредната раздяла на Радев и целите в политиката

-1448546816.jpg

Вдигнатият юмрук беше емоционален символ на порива му той да е водачът на ...

23 септ. 2020 | 16:33

Виктор Орбан: Християндемокрацията срещу брюкселския либерализъм в битка на живот и смърт

-1518972872.jpg

"Бунтът срещу либералния интелектуален гнет не само се разширява, но и се ...

24 септ. 2020 | 12:42