Пеевски, избор

Ройтерс: Фурор в България

24969 | 14 юни 2013 | 15:00

„Назначаването на медиен магнат за шеф на българската служба за национална сигурност предизвика фурор“

Автор:


 


Българският парламент назначи днес медиен магнат за председател на Държавната агенция за национална сигурност, което би могло да възпламени отново народното недоволство и да застраши крехката политическа стабилност само седмици след предсрочните избори, предаде Ройтерс в кореспонденция от София.

Депутатите от управляващата Социалистическа партия и съюзената с нея турска етническа партия ДПС одобриха кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски с обикновено мнозинство без дебати, часове след като влязоха в сила законови промени, лишаващи президента от правомощието да назначава ръководителите на тайните служби, отбелязва Ройтерс.

Според политически анализатори назначаването на Пеевски е пореден пример за подчиняването на българските държавни институции на частни интереси и може да задълбочи негативната репутация на най-бедната страна в Европейския съюз.
Ройтерс цитира политическия анализатор от Софийския университет Румяна Коларова, която казва, че е шокирана и че това е най-скандалното назначение на лице, известно с връзките си с някои бизнес групировки.
Лидери на масовите протести, които свалиха предишното правителство през февруари, напуснаха среща с премиера Пламен Орешарски и призоваха за нови демонстрации, наричайки назначението подигравка с исканията на протестиращите за повече прозрачност.

Орешарски, който предложи Пеевски за поста, защити решението на парламента с аргумента, че България трябва да предприеме сериозни стъпки да спре организираната престъпност и контрабандата и Пеевски е най-подходящият човек за целта, въпреки, че няма пряк опит в тази област, отбелязва Ройтерс. 
Агенцията цитира премиера, който казва пред репортери, че Пеевски е избран, тъй като не е бил част от системата, и че целенасочено бил търсен точно такъв външен специалист, който да я преструктурира.

Ройтерс припомня, че през 2007 г. Пеевски е отстранен от поста на заместник-министър в тогавашното, ръководено от социалистите правителство заради корупционен скандал. Разследването срещу него обаче впоследствие е прекратено и той е възстановен на поста, уточнява агенцията. Според български медии Пеевски стои зад влиятелна медийна мрежа от национални вестници и телевизионни канали, притежавана от майка му и критикувана за съсредоточаване на медийна собственост в ръцете на малцина.

Опозиционната десноцентристка партия ГЕРБ поиска нови избори. Тя определи решението на парламента като смехотворно и заяви, че то подкопава доверието на западните служби за сигурност, с които сътрудничи София.

Президентът Росен Плевнелиев подписа закона, който отнема от държавния глава правото да назначава шефовете на службите за сигурност с довода, че предоставянето на това правомощие на парламента би осигурило повече дебати и прозрачност при избирането на подобни висши служители, подчертава Ройтерс. 


 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59