Избори само след нов Изборен кодекс

18152 | 17 юни 2013 | 19:30

Протестиращите не трябва да бъдат обезкуражавани, защото това е шансът в България да се случи нещо положително, смята социологът Васил Тон Бъдещето ни е в гражданския контрол и гражданския натиск. Трябва да го осъзнаем и да го прилагаме, за да могат политиците да бъдат под контрол. Само тогава държавата ни може да влезе в някакви нормални, демократични и европейски норми. Но въпросът е дали правителството може да действа и да докаже, че е годно и заслужава да му бъде даден кредит на доверие поне в рамките на година време до следващите европейски избори, за да свърши някои полезни неща за обществото, които непременно трябва да бъдат извършени. От тази гледна точка можем да говорим, че това е изходът от тежката ситуация, в която сме попаднали.

Трябва да се тръгне нанякъде, но е очевидно, че не може да се тръгне по посока на избори, защото ще трябва да отидем със стария Изборен кодекс. Не са създадени новите формации, които би трябвало да отговарят на гражданския патос и да го представляват на политическата сцена, за да може да се отиде на избори. За момента няма такава готовност и ситуация. Ако има избори, ще получим същия резултат, който получихме и преди един месец. Има какво да се прави, като прибавим към това и социалната сфера и енергетиката.

Това правителство наистина трябва да бъде програмно, да извади една кратка програма поне в рамките на една година. Трябва да я изложи пред обществото и да заслужи кредита на доверие, за да може да получи картбланш да я изпълни и да излезем от положението.

Като че ли в обществото се наложи отново трайно, че това е едно коалиционно правителство на двете политически сили, които имат контрола върху него. В това отношение трябва да се разсеят съмненията и политическите сили да дадат заден ход и да предоставят възможността на премиера да си подбере сам хората. Както се казва правителството още не е съставено, а само се бламира. Още не е назначен вторият ешалон – заместник-министрите, а се наложи да търси доверие и даже да си ходи.

Политиците, които отговарят за тази ситуация, поели са тежестта на властта, трябва да разберат, че живеем в друга държава. България от февруари досега е друга държава. Тя е под контрола на гражданите и на обществото. Това е, което ни липсваше и това е, което сега го има и трябва да го използваме. Да се оттеглят и да оставят експертите да си свършат работата под гражданския контрол с една кратка перспектива от година време. Това е формулата, която България трябва да приложи за тази ситуация.


 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59