АФП: Бедствено начало за новото българско правителство

6325 | 18 юни 2013 | 12:45

По-малко от три седмици след като бе създаден, кабинетът, подкрепян от социалистите, вече "разочарова жестоко" населението

Автор:


 


"Бедствено начало за новото българско правителство, подложено на натиск да подаде оставка", гласи заглавието на материал на Франс прес за протестите в страната.

По-малко от три седмици след като бе създаден, кабинетът, подкрепян от социалистите, вече "разочарова жестоко" населението, което иска неговата оставка с риск да потопи България в нов период на нестабилност, съобщава френската агенция. Най-бедната държава в Европейския съюз от петък е театър на демонстрации, които напомнят за протестите от миналата зима срещу бедността и корупцията, довели до падането на предишното, консервативно, правителство на премиера Бойко Борисов. 

"Шансовете на (кабинета) да остане на власт са 50 на 50, всичко ще зависи от начина, по който те ще реагират на народнотонапрежение", цитира АФП анализатора от института "Галъп" Кънчо Стойчев. "Едни избори тази есен няма да променят нищо, а ще доведат до същата ситуация в парламента", прогнозира той.
Анализаторите смятат също за належаща реформа в избирателния закон, преди да бъдат свикани нови избори, посочва АФП и добавя, че консултации за такава реформа са започнали, но ще отнеме месеци преди приемането на новия закон.
Ако иска да оцелее, правителството ще трябва да се промени, смятат експерти. "Би било подходящо да имаме кабинет от технократи с широка подкрепа на социалистите и ГЕРБ, което да остане до май 2014 г., за да организира тогава нови избори", казва Даниел Смилов, политически анализатор от Центъра за либерални стратегии. "Алтернативите са агония на едно загубило легитимност правителство и рискът от влизане в спирала на парламентарни избори без реален избор", предупреждава той.  


 


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59