Подновихме делото за апартаментите на Цветанов

15571 | 19 юни 2013 | 08:09

Интервю на Лилия ХРИСТОВСКА със зам. главния прокурор Борислав САРАФОВ за ключовите разследвания за „Банкя“, „Костинброд“, „Мишо БиратаРоден е през 1969 г. в София. Започва кариерата си като следовател в Софийската окръжна следствена служба. До 2006 г. е прокурор в Софийската окръжна  прокуратура. Пет години е работил в един от най-тежките отдели във Върховната касационна прокуратура - „Противодействие на организираната престъпност“, където ръководи разследванията по знакови дела. На 30 юни 2011 г. с решение на ВСС е назначен за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Сарафов бе кандидат за главен прокурор, а Сотир Цацаров го покани в екипа си. От миналата седмица е и говорител на ВКП.


 

Как оценявате светкавичната среща от миналата седмица на главния прокурор Сотир Цацаров с току-що избрания за председател на ДАНС Делян Пеевски (вече оттеглил се) и вътрешния министър Цветлин Йовчев? Не беше ли малко прибързана на фона на последвалите събития, г-н Сарафов?
На фона на натрупана и непипвана работа в ДАНС и МВР бих казал, че всеки ден за подобни срещи е закъснение. А прокуратурата повече не може да стои със скръстени ръце. Гражданите очакват от държавното обвинение и службите за сигурност бързи и качествени резултати, така че време за мотаене няма. За съжаление е вярно, че обществото е силно поляризирано, при което едната част от него никога няма да приеме положително решенията на другата, и обратно. Същевременно срещата миналия петък и планираните действия не са с оглед личността на ръководителя на ДАНС, а заради дейността на институцията и общите задачи срещу корупцията, контрабандата и т.н., които стоят пред нас. Срещите на г-н Цацаров не са поименни. Убеден съм, че главният прокурор би се срещнал с всеки председател на ДАНС, избран от Народното събрание, който и да е той.

Докато миналата седмица бяхте в Германия заедно със Сотир Цацаров, Софийската градска прокуратурата (СГП) обяви, че в скандалния разговор между Николай Кокинов, Бойко Борисов и Мирослав Найденов няма данни за извършени престъпления. Разбрахте ли, че общественият отглас беше пълен с разочарование, г-н Сарафов?
Разбирам какво ми казвате, но аз не съм социален антрополог, нито професионален психолог, а прокурор. И ще ви отговоря именно като обвинител. След извършената проверка в инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП) беше изготвен доклад от тримата проверяващи прокурори. Изводите им са, че доколкото са налице данни за престъпление, то е само по чл. 339а от НК, а именно, че записът, направен в дома на бившия премиер в Банкя, е незаконен.

Докладът заедно с материалите от проверката беше изпратен в СГП, която също не намери основание да започне наказателно производство за престъпления против правосъдието и за търговия с влияние и изпрати преписката на Софийската районна прокуратура да разследва незаконния запис.

Вие доволен ли сте от това решение?
Държа да отбележа, че главният прокурор и неговите заместници не решават всяко дело в страната - всъщност ние изобщо не решаваме дела. Правният анализ и решаването по същество на всяко дело и преписка се извършва от определения наблюдаващ прокурор. И това става съобразно неговото вътрешно убеждение и събраните доказателства.

Това е така. Но да се върнем към неподражаемия разговор в Банкя. Нима съветите, които се дават на един обвиняем (бившия земеделски министър Мирослав Найденов) от един вече екс градски прокурор (Николай Кокинов) и доскорошния премиер Борисов как да избегне едно обвинение, не са възпрепятстване на правосъдието? Изчерпи ли се хъсът на прокуратурата законът да е над всичко?
Ще ви отговоря с въпрос: А да не би делото срещу бившия земеделски министър да е пре- кратено? Не, не е. (б.р. делото е за корупционни схеми във фонд „Земеделие”, свързани с проекти, финансирани с европейски средства. По него Найденов има обвинение и за натиск върху свидетели). Аз разбирам интереса към високопоставените личности в случая. Не бих отрекъл, че поведението им е укоримо. Но именно защото законът е над всичко, приемам, че преписката е решена законосъобразно. Не мога да не се доверя на преценката на трима колеги от ВКП, както и на тези от градската прокуратура. Ние не трябва да се поддаваме на изкушението да повдигаме обвинения просто за да задоволим обществения или медийния интерес. Образно казано, не очаквайте шумни арести и гръмки обвинителни актове по всяко дело.

Прокуратурата не е длъжна да обяснява мотивите си защо в записа от Банкя няма престъпление, но с мълчанието си рискува да загуби обществената подкрепа. Не е ли време да се разбере, че прокурорите дължат повече обяснения на хората най-малко за да не бъдат подозирани в задкулисни договорки?
Що се отнася до обосноваването на нашите действия, аз мисля, че го правим. От 20 години работя в прокуратурата и никога досега нейната работа не е била толкова публична и прозрачна. Неслучайно по дела като това с бюлетините в Костинброд сложихме всички доказателства на масата, за да може самите граждани да направят изводи за смисъла на нашите действия.

В публичното пространство битува мнението, че между ръководството на прокуратурата и бившия премиер има негласна договорка - Борисов да не бъде пипан за сметка на Цветан Цветанов. Как ще коментирате това?
Каквото и да отговоря на подобен въпрос, струва ми се, че трудно ще разколебая подобно мислене. В правото има максима - отрицателни факти не се доказват. Но като заместник главен прокурор съм длъжен да заявя, че подобни договорки прокуратурата не прави с никого. Нито закриля, нито преследва когото и да било тенденциозно и безпричинно.

Ще предприеме ли прокуратурата най-после сериозни действия по шумния скандал за осуетената митническа проверка от Бойко Борисов във фабриката на покойния вече Мишо Бирата след разговора му с шефа на митниците Ваньо Танов?
В момента не мога да ви отговоря. Изчакайте 2-3 седмици.

Вече обвиненият за неупражнен контрол над спецсредствата бивш вътрешен министър Цветан Цветанов е категоричен, че обвинението му е политическо и той е невинен. Адвокатът му твърди, че няма доказателства за вината му. Има ли вероятност един скандал за подслушване от такъв огромен мащаб да остане недоказан и ненаказан?
Напоследък стана изключително модерно обвиняеми за всякакви престъпления да твърдят, че са жертва на политическа репресия. В този контекст г-н Цветанов не е много оригинален. А що се отнася до твърденията на адвоката му, вие бихте ли ми припомнили дори един случай, в който защитник на обвиняем или подсъдим да излезе пред медиите и да каже: клиентът ми е виновен?

А ще стане ли ясно кои политици, бизнесмени, президенти и др. са били подслушвани?
Имайте предвид, че с повдигането на обвинение на Цветан Цветанов работата по делото съвсем не е приключила. Напротив, тепърва предстоят активни действия по разследването. Същевременно не трябва да се забравя, че очакваме резултати от назначените по делото експертизи - ключът за нерегламентираното подслушване е именно там.

Разчу се, че Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на доходите на бившия вътрешен министър по нареждане на прокуратурата, но не стана ясно защо. Има ли това нещо общо с нашумелите му шест апартамента? Нови обвинения ли му готвите?
Още преди десетина дни с постановление на зам. градския прокурор Роман Василев е отменен отказът за образуване на наказателно производство по случая. И е възложено на органите на НАП да извършат пълна данъчна ревизия на имущественото състояние и доходите на Цветан Цветанов. Основание за това са постъпилите в прокуратурата нови данни, които са от изключително съществено значение за решаването на този въпрос.

Кажете нещо по-конкретно.
На този етап от разследването това е изключено.

До „Преса“ стигна информация, че зам. главният прокурор Ася Петрова е въздействала върху прокурорите да не са активни по делото за подслушването срещу Цветан Цветанов. Онзи ден главният прокурор я командирова да следи във Варна делото за „Килърите“. Това означава ли, че ръководството на прокуратурата не е останало безучастно към съобщенията в медиите за г-жа Петрова?
Въпросът е деликатен. По никакъв начин не бих желал да коментирам колегите си от екипа на главния прокурор. Самата Ася Петрова дава доста пространни интервюта напоследък. Всеки би могъл да си направи изводите.

Г-н Сарафов, напредвате ли по проверката за „фалшивите“ бюлетини в Костинброд? Да не се окаже, че и там няма помен от престъпление?
По това дело работят двама от най-добрите професионалисти в прокуратурата и не се съмнявам, че те ще решат делото бързо, законосъобразно и на базата на събраните доказателства. Аз не бих се опитал да влияя върху тяхното вътрешно убеждение, но съм сигурен, че каквото и решение да вземат, те ще успеят да го аргументират.

Кога?
Не изключвам в скоро време по делото да бъдат повдигнати обвинения на съответните виновни лица.

Какво донесохте в прокурорската кошница от Германия, г-н Сарафов?
С колегите от Европа трябва да свалим всички бюрократични бариери, за да може ефективно да противодействаме на новите видове престъпност. Именно затова по време на нашите срещи с главния прокурор и колегите от Бавария обменихме мисли и идеи за създаването и статута на бъдещата европейска прокуратура, както и за започването на съвместно обучение по теми, добиващи все по-актуално звучене - противодействието на скиминга (б.р. - източване на банкови карти), компютърните престъпления, както и тези в стопанския сектор и обществените поръчки.

(в. Преса, печатно издание, брой 164 (515) от 19 юни 2013)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37