Обявените мерки са, за да оцелее България

6123 | 20 юни 2013 | 05:41

Според министър Драгомир Стойнев заради междуфирмена задлъжнялост икономиката на страната се задушава

Автор:Обявените преди ден социални и икономически мерки от програмата му нямат за цел да заглушат протестите, а са нужни на България, за да оцелее в близките месеци. Такова мнение изказа пред bTV икономическият министър Драгомир Стойнев.

Този пакет, който бе представен и гласуван в парламента, основната му цел е не толкова да заглуши протестите или да убедим хората, че не трябва да протестират - каза министър Стойнев. Този пакет е нужен на България и на страната. Защото ако в момента няма правителство, няма как да се вземат конкретни действия за увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години, да се върне „Швейцарското правило”, да се разплати и държавата с бизнеса. Няма как да не се предприемат и конкретни мерки за неувеличаване на цената на електроенергията, защото в първия ден, в който стъпих аз в кабинета, ми бе заявено, че цената на електроенергията за домакинствата трябва да се вдигне с 40%. Това е безумие! Да, може би всеки иска в момента да спечели по веригата, но не е нормално да се печели на гърба на хората. Защото дори да се вдигне – да не е 40, с 20% или с 10% - хората не могат да си позволят тези сметки, защото хората са крайно бедни.

Според него заради междуфирмена задлъжнялост икономиката на страната се задушава. Това можело да доведе и до сериозни проблеми за бита като спиране на тока. "Има голяма вероятност от режим на тока. Всички държавни фирми са задлъжнели – ако започнат едно по едно да фалират предприятията, естествено, че това е възможен сценарий", прогнозира Стойнев.  Той разкри, че от произвеждания в момента ток, 70% представлява потребление на домакинствата, а само 30% е потребление от фирмите. "Това показва че нямаме икономика, че икономиката не работи " - коментира разпалено министър Стойнев. 

По думите му през последните години публичните дружества умишлено са били източвани – с ремонти на хартия и уж закупена техника. Той даде и конкретен пример – Мини Марица изток, където миньорите нямали достатъчно багери, за да работят. 


 


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33