Доларът може да стигне и 2 лева

20061 | 21 юни 2013 | 08:58

Боледува ли американската икономика от „социализъм“


Добре известен факт е, че глобалните икономически процеси почти изцяло зависят от случващото се в САЩ. Поради тази причина финансовите пазари очакваха със затаен дъх изказването на шефа на Федералния резерв по отношение на държавните стимули, известни до този момент като „количествени облекчения“. Има едно погрешно разбиране, че в прав текст това означава печатане на американски долари. Ако това беше така, зелената валута отдавна трябваше да се обезцени спрямо основните валути и, то многократно. На практика става дума за счетоводна операция между централната банка и Министерството на финансите. Де факто централната банка изкупува  американски държавни облигации с пари, които няма. В резултат на това изкуствено повишено търсене на облигации лихвите по държавния дълг падат. Тъй като ипотечният пазар на САЩ е държавно спонсориран, чрез тази форма на непазарни методи по формиране на ипотечните лихви се получава изкривяване на цената на паричния ресурс като цяло.

 

Намесата на държавата в реалната икономика и във финансовия сектор е изключително спорна тема и по нея няма еднозначно становище. В момента финансовите пазари са силно пристрастени към тази форма на държавна намеса. Основният акцент в коментара на финансистите е дали Федералният резерв ще продължава да изкупува държавни облигации. Почти никой от тях не прави задълбочен фундаментален анализ на състоянието на американската икономика, защото последното се явява от второстепенно значение.

 

И така, защо това е важно и за България?

 

Както се знае, близо една четвърт от българския държавен дълг е деноминиран в американски долари. При това положение цената му зависи както от риска на страната, така и от ценовите равнища на американските държавни облигации, които се считат за базови. Само в рамките на няколко дни българските облигации, деноминирани в долари, паднаха от цена 111,20 долара за номинал от 100 на 110,20. Такива ценови движения на краткосрочни държавни облигации са необичайни според експертите и те показват единствено увеличена несигурност.

Шефът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке излъчва голяма доза обърканост в стремежа си да задоволи разнопосочните интереси, която се предава и върху движението на финансовите пазари. Той намекна, че през второто полугодие  централната банка ще се оттегли постепенно от участието си при изкупуване на държавни облигации. На седмична база Федералният пазар изкупува държавни облигации номинално в размер на 85 млрд. долара. Това изкуствено поддържане на ниски лихви може да изиграе изключително лоша шега на американското правителство. Според бившия шеф на резерва Алан Грийнспен, наливането на средства във финансовата система практически не облекчава достъпа до паричен ресурс за фирмите. Напрежението се повишава още повече, като се има предвид, че мандатът на Бернанке като шеф на централната банка изтича. Все още не се знае кой ще го замести и нервите на дилърите са опънати до скъсване. Това, което може да се каже със сигурност, е, че безработицата в САЩ спада. Според прогнозите до 2015 г. тя ще е под 6%. До голяма степен

 

евтините ипотеки подобриха и конюнктурата на

 

 

пазара на недвижими имоти.

 

Големият въпрос - дали без държавна намеса американската икономика ще може да запази темповете си на възстановяване - остава. Според повечето анализатори вероятността да се повиши основната лихва в САЩ през тази година клони към нула. Инфлацията в най-голямото световно стопанство ще се задържи около 2%. Разбира се, че от най-съществено значение е визията на новия шеф на Федералния резерв. И най-малък намек в посока затягане на паричната политика ще взриви финансовите пазари. Икономическото възстановяване в Европа зависи изключително много от процесите отвъд Океана. Има мощно лоби сред видни европейски финансисти, които пледират за отрицателни лихви на Стария континент. Това, разбира се, ще има силно стимулиращо въздействие за боледуващата европейска икономика като цяло, но катастрофални последствия за стойността на еврото. Твърде вероятно е при този сценарий единната валута да се обезцени до един долар. Съотношението лев - долар в този случай може да достигне и два лева при около 1,46 лева сега. Трябва да подчертая, че този сценарий е малко вероятен, но се коментира сред финансистите. Като цяло макроикономистите от Федералния резерв остават оптимисти за развитието на американската икономика. Те прогнозират ръст на брутния продукт от 3,5% за 2014 година. Това е в контраст с прогнозата на икономистите от „Уолстрийт джърнал“, които прогнозират 2,4%. По-опитните играчи си спомнят сходни ситуации на финансовите пазари през 1993-1994 и 2005-2006 година. През тези два периода Федералният резер премина към политика на парично затягане, което доведе буквално до срутването първо на финансовите пазари, а впоследствие и на реалната икономика. Няма да бъде пресилено да се каже, че и светът ще навлезе в нова рецесия. Може би в момента последното е малко пресилено.

 

Бернанке недвусмислено каза, че оттеглянето на централната банка от покупка на държавни облигации не означава, че това неминуемо ще доведе и до повишаване на основната лихва. Отговорността на Бернанке ще продължи още два месеца, след което е трудно да се прогнозира новата политика на американската централна банка. Безспорно той успя да овладее хаоса на финансовите пазари, но цената на това овладяване още е спорна. Американската икономика никога не е била

 

по-зависима от държавната подкрепа,

 

 

колкото е в момента. Повдига се и въпросът дали изобщо е възможно оттеглянето на държавата. Ако това е така, то означава, че американското общество открито трябва да признае, че е прихванало форма на „социалистическо заболяване“. Последното, разбира се, е в кръга на шегата. Инвеститорите понастоящем предпазливо се оттеглят от вложения както в акции, така и в облигации. Това е възможно най-лошият сценарий и за бизнеса, и за държавата. Всички фондови борси от няколко дни се потопиха под водата. Основният парадокс при така създалата се ситуация е, че американските частни капитали търсят форма на държавна подкрепа. Засега драматично развитие не се предвижда, но настроението на инвеститорите определено е минорно. Кешът май отново идва на мода.

 


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33