Николай Цонев: Парите за армията отидоха в магистрали

19205 | 1 авг. 2012 | 16:30

Интервю с ексвоенния министър за социалната политика във войската и отговорността на управляващите след атентата- Когато бяхте военен министър, имаше ли сигнали от службите за опасност от атентат, г-н Цонев?
- Не е имало сигнали. Аз редовно четях информацията от спецслужбите. Ако имаше, ние със сигурност щяхме да го приемем сериозно и да предприемем всички възможни превантивни мерки. Това, което се случи в Сарафово, е пробив в националната ни сигурност. Несериозно е твърдението на премиера, че такъв терористичен акт не може да се предотврати. По същия начин преди време той казваше, че такъв въобще не може да се случи, защото у нас на всяко кръстовище има арабски дюнери и те ни пазят. Лошо е, когато един премиер се изказва  безотговорно по сериозни теми като сигурността.
- Да, но след атентата вотът на опозицията не мина, въпреки че Доган преди време заяви, че мирише на предсрочни избори. Министър-председателят пък му отговори, че му мирише на джибри.
- Не е важно дали вотът е минал, или не. Важно е какво се каза в залата. А там бяха отправени много сериозни и аргументирани критики. Целта е тези грешки да не се повтарят и да се поеме политическа и управленска  отговорност за трагедията. Бойко Борисов не уважава особено чуждото мнение. Отсъствието му от залата по време на дебатите е неуважение не просто към депутатите и опозицията, а към българските избиратели, чиито гласове са ги назначили на тази работа. Ние от партия „Нова алтернатива“ смятаме това поведение за арогантно.
- Е, това вече са партийни пристрастия?
- Не са, защото, когато се дискутират проблемите на националната сигурност, трябва да се загърбят дребните партийни сметки. Става дума за спокойствието и сигурността на българските граждани.
- На 27 юли ГЕРБ се отчете за три години във властта. МО посочи много успехи и някои неизпълнени предизборни обещания. Едно от тях е, че не е спрян отливът на личен състав от армията. Доколкото си спомням и при вас имаше голямо текучество?
- Разбирам защо военните бягат. Защото заплатите са замразени от 3 г., социалната политика в армията отново е неглижирана. Всички социални стимули, които вкарахме във военния закон през 2009г., ГЕРБ ги премахна, като преправи закона няколко пъти. Когато поех МО, Генералният щаб ми докладва, че във войските има около 3000 свободни места. Военните масово напускаха, най-много - войниците. С моя екип направихме анализ, за да установим причините за „бягството“ на войската. Оказа се, че бойците напускат заради лоша социална политика. Заварих основна войнишка заплата от 391 лв. Когато си тръгнах, стартовата заплата на войника беше вече 745 лв. Изрично искам да подчертая, че вдигнахме заплатите, без да искаме допълнително пари от бюджета. Като министър разбрах, че пилотите на изтребители МиГ-29, които охраняват небето ни по линия на „Еър полисинг“, получават по 2 лв. и нещо за дежурство. Беше срамно - жълти стотинки за такава изключително отговорна, от национално значение задача. Естествено, че това не можеше да продължава повече. Разработихме социална програма и така успяхме да спрем отлива от армията. Сега това отново е проблем.
- Нали си спомняте, че когато експрезидентът Георги Първанов наложи вето на тези поправки, които ликвидираха социалната политика в армията, депутати от ГЕРБ скочиха, че това било отживелица. Дори един от тях, с няколко имота, заяви от парламентарната трибуна, че безплатните квартири за войниците били тоталитаризъм.
- Ами тогава САЩ, Франция, Германия или Великобритания трябва да са много тоталитарни държави. Въведохме социални стимули за военните, защото те са с ограничени граждански права и затова трябва да бъдат компенсирани. Такива социални програми има във всички армии на НАТО. Така че това не е прищявка или каприз, а реалност. Ако трябва да бъда още по-точен, ще кажа, че е тоталитарно да се отнасяш към професионалната армия като към наборна. Освен че зачеркна социалната програма, ГЕРБ  върна и договорната служба в армията. Сега войникът подписва 3-годишен договор и когато той изтече, обученият боец напуска, защото не вижда перспектива. Обучението през тези 3 години е за сметка на държавата. На всеки 3 години тя обучава нови войници. Това е скъпо и неефективно. Ние бяхме направили службата държавна. Тоест военният се назначава със заповед и служи на държавата без срок. Това на него му даваше сигурност и перспектива, а на държавата - добре подготвени бойци.
- В армията негодуват, че вече 3 г. заплатите са замразени, а цените са скочили в пъти.
- Не само в армията, всички граждани негодуват - пенсионери, лекари, учители, работещите в частния бизнес, в администрацията. Това е резултатът от кризата и разбира се, от лошото управление на ГЕРБ. Специално от заплатите на военнослужещите държавата за 3 години е икономисала 80 млн. лв., тъй като не прилага увеличението с определен коефициент, което го има в закона за отбраната.
- МО отчете още, че не е изпълнено обещанието да се избави от излишните имоти?
- Това е показател за неспособност да се управлява държавното имущество. На 28 април 2008 г. издадох заповед за спиране на земенките. След това до средата на 2009 г. бяха проведени над 400 открити търга за продажба на имоти. Бедата е, че сегашното правителство не решава проблема с излишните терени държавнически. Когато един имот е държавен и се управлява от МО, това означава, че права върху него имат около 7 млн. граждани. Когато този имот се даде на община, в която да речем живеят 15 000 души, той се трансформира в общинска собственост и се ползва от ограничен кръг от хора. Което е крайно несправедливо. Това бе причината като министър да не позволя да се раздават безвъзмездно държавни терени на общините. Смятам, че това е правилната позиция. В Закона за отбраната е предвидено МО да преотстъпва право на строеж върху държавни имоти, като получава определен процент от жилищата. Другият вариант е този процент да се плаща на министерството. Сега тази възможност не се използва и се подаряват юнашки имоти на общини, повечето от които се управляват от ГЕРБ.
- Не сте прав, сега има стагнация на пазара на имоти и е трудно да се продава?
- Когато имаше стагнация, пуснахме военното НДК на търг. Проведохме открита процедура. Яви се купувач, но тогавашният министър Николай Младенов, тъкмо ме беше сменил, прекрати процедурата, въпреки, че купувачът беше готов да плати първоначалната тръжна цена от 100 млн. лв. Да откажеш тези пари в условие на криза, е безумие и признак на некадърност. Обектът вече четвърта година стои, буренясва и генерира загуби.
- Колко лева по-малко получи МО, след като ГЕРБ пое държавното кормило?
- При ГЕРБ за първи път в историята на армията тя е с по-малък бюджет от полицията. За тези три години МО е получило с близо 2 млрд. лв по-малко спрямо 3-годишния бюджет от минали години. Което показва две неща: незачитане на системата за сигурност и че парите за отбрана отидоха в магистрали, опасни за живота на пътуващите.

- Когато Николай Младенов приемаше от вас поста на военен министър, какво си казахте на 4 очи?
- Казах, че му оставям в касата на „Терем“ 50 млн. лв., които може да управлява и използва, ако възникнат тежки финансови проблеми. Питам къде отидоха тези пари? Няколко месеца след като той пое ведомството, в ТЕРЕМ, особено в клона в Търговище, започнаха стачки за неизплатени възнаграждения. Там дори работници блокираха международния път. Средствата се стопиха за няколко месеца. Къде са отишли? Това бяха чисти пари, кеш в сметките на дружеството.
- Справя ли се държавата успешно с щетите от взрива край Петолъчката?
- Армията се справя успешно, макар че МО няма вина за инцидента, при който загинаха трима души. МО върши основната работа по разчистването на поразените земеделски земи. Други структури в държавата не си изпълняват задълженията. Когато стана взривът в Челопечене на 2 юли 2008 г., комисия от земеделското министерство на 5-ия ден оцени щетите, нанесени върху нивите. На 10-ия средствата бяха изплатени на стопаните. След седмица бе платено и за изпочупените прозорци в селата. А сега два месеца след експлозията в Петолъчката още няма оценка на щетите. След инцидента, въпреки жертвите, Бойко Борисов ни призова цинично „да гледаме ведро на нещата“ .
Партия „Нова алтернатива“ иска да спре цинизма на управляващите. Искаме да се даде отговор кой е виновен за 3-те жертви при взрива на Петолъчката, за пожара в резервата „Бистришко бранище“, за 11-те жертви от наводнения в с. Бисер и Хасквоския регион, за терористичния акт на летище Сарафово. В този кабинет няма доблестен мъж, който да се изправи пред хората и да даде честен отговор. Това е признак, че нямаме управление и отговорни държавници. Вместо това министрите обикалят медиите, направлявани от „мъдрата ръка“ на „слънцето“ и зомбират хората с измислени оправдания и лъжливи тези, след което излизат целите в бяло. Няма виновни, трагедиите сякаш са станали по поръчка свише. Това е положението.
- Партия „Нова алтернатива“ ще участва ли в изборите догодина? И с кого?
- Ще участваме. Целта на всяка политическа формация е да влезе в управлението. Това е логично, за да реализира на практика своите идеи и политики. Ние предлагаме патриотично-либерален модел. Искаме да привлечем всички избиратели, които обичат родината си и искат да живеят в нормално общество, в което се стимулира малкият и средният бизнес, влиянието на държавата е ограничено в рамките на разумното, лицензионните режими са опростени и сведени до минимум и има истинска, а не фалшиво декларирана, свобода на личността. Сега още е рано да се каже самостоятелно или в коалиция ще участваме. Ако искахме да сме с някой, нямаше смисъл тогава да учредяваме партията.
- Вярно ли е, че през 2010 г. от това правителство са ви търсили за помощ?
- Вярно е. По това време полицията стачкуваше заради социалните си права. Същото се готвеха да правят и военните - чрез законови средства. Тогава при мен дойдоха представители на вътрешния министър Цветан Цветанов и от негово име ме помолиха да окажа въздействие на офицери от армията да не излизат на улицата. Аз категорично отказах.


 


От категорията

Валерия Велева: Честито! Христо Иванов яхна протеста заедно с мутри и бетонира Борисов

-1448546816.jpg

Среднощният разговор на провъзгласилия се вече за бъдещ премиер Христо Иванов с ...

10 авг. 2020 | 18:27

Кого задкулисно договаря с президента за служебен министър на правосъдието Христо Иванов?

-1597041193.png

Тайните разговори между председателя на “Да, България” и човека на Маджо ...

12 авг. 2020 | 13:21

20 години от трагедията с руската подводница "Курск"

Подводницата "Курск"-1597240456.jpg

През 2018 г. Владимир Путин призна, че причината за гибелта на ...

12 авг. 2020 | 16:47

Джордж Фридман: Геополитиката на изборите в Беларус

-1454251001.jpg

Александър Лукашенко не желае да бъде подчинен нито на Русия, нито на Запада и ...

12 авг. 2020 | 15:29