Без консенсус нищо няма да постигнем

7185 | 25 юни 2013 | 05:55

Хартата за разграждане на плутократичния модел на България е дълбоко полезна като стартова точка за дискусия, твърди социологът Кънчо Сто

Автор:Отнякъде трябва да се тръгне. Хубаво е, че такава харта се появява - каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев.. По-добре за всички е да има една, две, три харти, за да започне сериозна дискусия. Ние не можем да дискутираме по всичко. Първо, трябва да определим приоритетите си, нещата, които ще се дискутират. Безспорно едно от тези неща е изборният закон, възстановяването на правовия ред, на върховенството на закона. Дори да проведем няколко месечна сериозна дискусия, това ще е по-добре, да се направи подробен анализ, за да стигнем до текстовите промени в съответните закони, които да ни гарантират, че няма да протестираме през целия си живот, заяви Стойчев.

Не можем да променим страната си към по-добре и да бутаме парламента в този момент, каза Стойчев. Той е категоричен, че ако сега правителството даде оставка и парламентът се разпусне и има избори през септември, ще има избори отново през февруари, после през май - и всичко това е непродуктивно и статуквото се запазва, убеден е социологът. Трябва да има дискусии и диалог, отговорно обмисляне на всичко, което трябва да се промени. Не просто дайте да направим промяна, а да се обмисли, призова Стойчев. Той подчерта, че диалогът изисква стъпки назад и от двете страни.

И политическите партии да подадат ръка, и протестиращите, също, без да свалят готовността си за протест. Ние трябва да поддържаме висока готовност за протест, за да могат политиците във всеки момент да знаят, че обществото е будно и много бързо ще се организира, за да заяви своите искания. От 11 дни е ясно, че обществото е будно. Постигната е една цел – общото предупреждение към управляващите, оттук нататък трябва да се води пътят на диалог, каза Стойчев. Той добави, че по пътя на диалога само за няколко месеца може да се стигне до национално съгласие за приоритетите.

"България е била успешна само в онези проекти, които са били с национално съгласие. В момента имаме такъв проблем, какъвто е установяване на правова държава, който не може да се реши без национално съгласие. Без консенсус в нацията нищо няма да постигнем. Струва ми се, че в дясното предимно старото дясно, отново поставят каруцата пред коня и започват с организационната дейност, а не каква е идеята на дадена политическа партия. Тези хора преди да се обединяват и разединяват ясно да си дадат сметка около какво се обединяват. С какво се обръщат към симпатизантите и оттам нататък да търсят организационната форма. Една партия започва не със създаването на структура, а с идея. Ама дайте да се обединим, ама за какво се обединявате, вие не знаете, каза Стойчев. Той подчерта, че България има нужда от сериозна десница.

"Хората искат някакви десни мерки, да станат и да кажат: тези са десните мерки, или да кажат ние не сме леви и десни, а ние искаме да сме стожери на политическия морал в страната. Нищо нямате заедно, защото без идеята, която да събере хората, нищо нямате. Страшно ми се иска дясното да възкръсне като феникс, защото значителна част от интелигентните българи нямат представителство в сегашния парламент, но не виждам тези хора да направят ясен анализ защо нямат представители в НС. Да направят анализ кои ще са водещите принципи, идеи и тогава да се организират. Иначе ще се случи същото, каквото се случва с партии като ГЕРБ", подчерта социологът.

Според него, не е задължително всичко да бъде публично. "Ако искаме да напреднем не е необходимо да поставяме политиците в стаята на "Биг брадър" и камерата да снима, така нищо полезно няма да свършим. Борисов направи открити заседанията на МС и получихме неработещ МС. Всички знаем, че стенограмата се публикува на следващия ден, 120 точки се приемаха за час и половина. Не ни трябва такъв МС. Подкрепям президента в смелостта му да започне диалог и в това, че трябва да се обясни на хората, че не може всеки един диалог от началото да бъде под прожекторите. Една политика се договаря публично и открито на партийни форуми, в парламента, но има купища неща, които не могат да се договорят публично, накрая резултатът трябва да е открит. Ние не искаме постоянно да ви гледаме, вас политиците, заяви още Стойчев. 


 


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33