За протестите - без розови очила

34799 | 27 юни 2013 | 12:16

Как търсиш справедливост, щом газиш закона?Не съм от тези, които протестират. Не че адмирирам 100% сегашния кабинет. Той допусна грешки, но безгрешен е само Онзи горе. И ако падне, едва ли на негово място ще дойдат ангели с крилца. Затова си мисля, че трябва все пак да се даде шанс на правителството да работи. Защото иначе стискаш някого за гушата и му търсиш сметка защо мълчи. Няма логика. Такива са разбиранията ми и имам право да ги изразя.

Имат това право и онези, които протестират, тъй като живеем в демократично общество. Нали сме равнопоставени, нищо че мислим различно. Така би следвало да бъде, но май не е. Затова реших да погледна протеста без розови очила.

Онзи ден към 22,30 ч. поисках да се кача с колата си на Цариградско шосе и да се спусна към Орлов мост, защото имах спешна работа. Но ме спря полицай с аргумента, че мостът е блокиран от митингуващи. Посочих му часовника, но той вдигна рамене. Казах му ясно: „В Закона за събранията, митингите и манифестациите в чл. 5 е записано, че не може да има протести във времето  от 22 ч. до 6 ч., и аз като свободен гражданини искам да мина.“ А той пак вдигна безучастно рамене с думите: „Това е положението, братче.“ Оказа се, че положението с моста е същото и на следващия ден, и на по-следващия.

Аз съм жител на столицата, който си плаща данъците редовно, дори с цената на лишения понякога. Щом съм съвестен данъкоплатец, имам права, които никой не бива да ми отнема. Затова искам кметът Йорданка Фандъкова да ги осигури, тъй като тя дава разрешение за митингите. Тя е длъжна да следи как се спазват законите в подопечния й град. Защото е политически абсурд някой да се бори за справедливост, като гази законите.

Та пак питам: редно ли е да  не мога да мина по Орлов мост, защото в късна доба „симпатични митингуващи“, да ме извини Росен Плевнелиев за плагиатството, са решили да пият бира, да танцуват, да карат скейтборд или да седят по парапетите? Ако в „мирно“ време аз  паркирам колата си по средата на моста, веднага ще дотичат общинските паяци, а полицията ще ме закопчае. Сега обаче мълчи и гледа как се гази правовият ред. Но момчетата в униформа не са виновни, защото знаем каква ще е реакцията на техните действия.

Питам се и друго. Всеки следобед в центъра на столицата протестират, да речем, около 5000 души. Нека да са 10 000. Айде да са 20 000. Да помечтаем и да ги  увеличим на 30 000. Но те не са 1,5-милионна София. Или 7-милионна България. Допустимо ли е тогава  малцинството да налага норми на живот, като прекрачва закона? Да се бори срещу властта с нейните методи?

(в. Преса, печатно издание, брой 172 (523) от 27 юни 2013)


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23