Нуредин Мехмед

Нуредин Мехмед: Някой иска да гръмне мира у нас

11666 | 2 авг. 2012 | 17:40

Интервю на Красимир АНГЕЛОВ за тероризма, спящите клетки на „Хизбула“ и за българския парламент


Нуредин Мехмед, депутат от VІІ Велико народно събрание (1990-1991 г.)
Роден през 1934 година в Добрич. Завършил ВИТИЗ, от 1958 г. е изпратен по разпределение като актьор в Турския театър в Кърджали. Уволнен през 1984 г., работил е като пазач в ХЕИ-Кърджали. Един от основателите на ДПС. Избран за депутат в 7-ото велико народно събрание. Основател на фондацията „Истикбал” („Бъдеще“). Издал първите съвременни български учебници за обучение по турски в часовете по майчин език. Заедно с фондация „Отворено общество“ е осигурявал храна в продължение на четири години за децата от над 240 училища в Източните Родопи. Един от най-добрите специалисти по проблемите на ислямската общност в България и на вакъфските имоти.


 

- След атентата на летището край Сарафово може ли да се твърди, че България вече е част от сблъсъка между християнската и ислямската цивилизация?
- Не мисля. Ако едно дете се напикае нощем, обикновено не казва „Аз го направих“, а се опитва да прехвърли вината на братчето или сестричето си, с които спи на една черга. Терористите, които вършат нечовешки деяния, вземат за параван религията. Крият се зад исляма или зад християнството. Това не е сблъсък между религиите и цивилизациите, макар че на поръчителите и извършителите на атентата много им се иска хората да го възприемат точно така.
Атентаторът не може да е нито християнин, нито мюсюлманин. Той е само един болен човек. Но не трябва да сме спокойни. Когато се роди бебе, то няма нищо - нито вяра, нито етнос, нито език. Към която пола се хване, от тази вяра става, от този етнос, от този род. За да дойде този терорист в България, значи не е било, както се казва, на празно поле.
- Какво имате предвид?
- Тук е имало кой да го посрещне, да му помогне и да го насочи. Това трябва да се разбере добре - семето вече е хвърлено и в България. Трябва да търсим и да видим кой надъхва хората, кой ги възпитава в злоба към другите. Това се прави с политически мотиви, прикрити зад религиозните. Нещата опират и до властта. Ние сме като разграден двор - няма държавност, всеки може да влезе отвсякъде.
- България изживя 22 тежки години в демокрация, но въпреки това не се стигна до проливане на кръв, до атентати. Какво ни предпази?
- За да гръмне дори и най-малкият патрон, трябва да има взривател. През тези 22 години ние нямахме взривател, затова сега се опитват да ни пратят отвън.
- А защо нямахме взривател?
- Защото имаме здрава основа - и в културата, и в образованието, и в религията. Една бетонна стена трудно може да се разбие. Вината ни е там, че не можем да опазим това, което сме имали и имаме, и не мислим за бъдещето. Превърнахме златото в слама. Докарахме я дотам да ни управляват хора, които не знаят откъде идва житото. И сега гледат да вбият клин и между хората, да ги разделят. Ще дам един пример - когато Турция се закани и влезе в Кипър, на Америка не й хареса турската дейност. И какво направи - насъска християнската част от населението, използва различията в религиите. Това сега се опитват чужди на България сили да направят и у нас.
- Ще успеят ли терористите да се окопаят на наша територия?
- Тук тероризмът няма почва, не може да вирее, защото основата ни е здрава. Навремето в едно училище в Кърджали направихме проект и три години учихме децата на различните религии - християнчетата да научат какво е това ислям, а пък мюсюлманчетата - какво е християнство. С тези деца вече трудно някой може да злоупотреби. Такова е и възпитанието в България - хората се отнасят с уважение към другата религия, признават правото всеки да се моли на Бог по своя си начин. Но, за съжаление, политиците винаги са се опитвали и продължават да се опитват да насъскат младите поколения едни срещу други, дори и на базата на религиозните различия.
- Вие сте един от хората, които изработиха и гласуваха основния закон на страната - конституцията. Така ли си представяхте тогава България , каквато е сега?
- Когато подготвяхме конституцията, в член първи беше записано, че България е един народ и една нация. Абе, тука има турци, татари, евреи, арменци, гагаузи, гърци и така нататък. Ти можеш ли всичките да ги сложиш под един знаменател? Ако бяхме приели именно тази точка, тогава в България щеше да има истинска почва за тероризъм и не една, а 15 такива групи щяха да действат в страната. В знак на протест напуснахме парламента за един месец и ни сложиха в 56-и параграф със следния текст: „Всеки етнос има право да упражнява своя език, култура, образование и религия.“ Това вече събра нещата накуп и никой не може да го развали. Всеки етнос си гледа работата, културата, езика, религията, но в името на една държава, на обединената държава. Ето с този Волен Сидеров. Неговото не е ли смешна работа. Да търсиш дупка да сложиш клин. И неговото не се възприема от народа, нали? Не се възприема, защото народът не желае конфронтация, защото имаме здрава основа и мислещи хора. Но, за съжаление, умните, мислещите хора не могат да се издигнат и да седнат на столовете, на които са сегашните политици. И затова казвам, че сегашните ни политици са по-опасни от терористите. Аз така го чувствам.
- Защо политиците са по-опасни от терористите?
- Защото започнахме с лявата ръка да си чешем дясното ухо и с дясната - лявото ухо. Защо трябваше да ликвидираме направеното, защо трябваше да обезценяваме парите? Питате ме как си представях България, като гласувах конституцията. Не такава. Не съм си мислил дори, че може да я докараме до такава бедност. Държавата трябва да се развива плавно, с равномерно разпределение на всички компоненти. Не може да вземеш от образованието, от културата, от сигурността и да очакваш, че България ще върви добре. Не може да имаш здрава сграда без здрави основи. А ние копаем в основите, къртим камъни от тях.
Ще ви разкажа една притча. Попитали Мохамед кога ще дойде потопът. А той знаете ли какво казал? „Потопът ще дойде, когато всеки започне да се занимава с работа, от която не разбира.“ Не виждате ли министрите? Защо всяко ново правителство скача срещу старото, отрича направеното и започва отново. Вижте ги и в парламента - един направи нещо хубаво, десет скачат да го наплюят. Ето, значи, тезата на Мохамед действа в България.
- И сега какво, потопът ли дойде?
- Не още, обаче е на чалъм. Щом хлябът гони два лева, щом месото стига до 20 лева, а народът мълчи, значи рибата вече се е вмирисала.
- Вие сте религиозен човек. Смятате ли, че ислямът в България дава възможност за развитие на радикални течения, за тероризъм?
- Допустимо е. Защото политиците злоупотребяват с религията. Ти назначаваш един мюфтия, който няма нищо общо с религията, мюсюлманите протестират, ти пак назначаваш същия, защото искаш да е твоя политическа маша в религиозните работи. Така разбиваш религиозната общност, правиш я слаба и тя самата не може да се защитава от тези вредни радикални течения и проповедници. В исляма няма тероризъм, той е недопустим. Ако мюсюлманската общност в страната е спокойна, обединена, тя няма да допусне терористите да се скрият между вярващите.
- В деня след атентата се заговори за спящи клетки на „Хизбула“ у нас, за подготовката на терористи в Родопите. Вярвате ли в това?
- Спящите клетки на „Хизбула“ са в парламента. Там ги виждам. Не ги търсете нито в Родопите, нито в Стара планина.
- Според вас разбити ли са българските системи за сигурност?
- Не, но просто някой иска да вкара клин в общото единение при нас. Ние имаме това единение и сега, тенденциозно, хората търсят полог, за да пуснат запъртък - яйце. Нали под кокошката слагат яйце, за да може да снася. Чуждите страни, чиито очи са вперени в нас, виждайки, че българите сме единни, искат да вкарат клин. Сега какво стана - след атентата всички се вдигнаха на крак, народът живее в тревога, защото такова нещо при нас не се беше случвало. Икономически може да не сме добре, но поне живеехме спокойно. Терористите искат и това да ни отнемат - спокойствието. Но аз вярвам, че няма да успеят. Нашият народ е мъдър, ще мине време и нещата пак ще си дойдат на мястото. Но трябва да се държат здраво основите на държавата, на обществото и преди всичко от изпълнителната власт.
- Казвате, че българските мюсюлмани няма да допуснат сред себе си хора на радикалния ислям. Но преди време ДАНС проведе акции в района на Гоце Делчев, арестува имам, иззе книги. Това не е ли сигнал, че тук наистина може да има привърженици на „Ал Кайда“, на „Хизбула“ или на други радикални организации?
- Това е сигнал, че опитите да се разбие единството на народа не са от днес, а много по-преди.
- Какво коментират хората в джамията след атентата?
- А, не сме спорили изобщо за това, което стана в Бургас. Много от посещаващите джамията са далеч от политиката и не се интересуват от нея. За атентата казват, че е станало нещо, което не е редно да става. Защото ние не сме виждали, не сме чували и дори не сме мислили, че подобно нещо може да стане в България.
- Какво ни пазеше досега от подобни инциденти?
- Една от най-сериозните защити срещу тероризма са българските мюсюлмани. Те няма да разрешат, няма да допуснат да навлязат тук радикални ислямисти и хора, които работят срещу държавата и народа. Защото ние сега сме в едно нормално състояние, без сериозни вътрешни конфликти, и всеки опит да ни разцепят е обречен. Ето, Недим Генджев нали се опита и не успя. Защото основата ни е здрава, основната религия си е основна религия и хората не допускат някой да дойде и да я използва срещу тях самите. Те знаят, че и една буквичка от Корана не може да се промени. Но Недим Генджев, изхождайки, че има политическа подкрепа, се опита да обърне нещата на 180 градуса. Е, успя ли? Но трябва да се знае, че самите политици заради личните си интереси се опитват да разединяват хората, без да си дават сметка, че по този начин разрушават основите на обществото и отварят вратите за много опасни процеси. В България трябва да се работи спокойно, умно, по принципа „Думам ти, дъще, сещай се, снахо“. И преди всичко да има единение и на най-високите етажи на властта.


 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15