Йордан Войнов

Йордан Войнов: Хапването на шезлонга е като руска рулетка

12323 | 2 авг. 2012 | 18:12

Крадат палачинки от хотелите и ги продават на плажа

Автор:


Д-р Йордан Войнов е шеф на Българската агенция по безопасност на храните.


 

 

Д-р Войнов, за година и половина инспекторите на агенцията извършиха хиляди проверки на предприятия, магазини, пазари, хотели и ресторанти. Какъв е ефектът от тях? Какви храни ядем?
Нередностите са намалели в пъти. Ще дам пример с проверките по Черноморието от миналото лято. Тогава конфискувахме над 100 тона храна без документи или с изтекъл срок на годност. Сега на седмица хващаме не повече от 10-15 кг. Това може само да ме радва. Хотелиерите и ресторантьорите се оплакват от засилените проверки. Това обаче е пътят, по който може да се гарантира безопасността на храната на потребителите.

Могат ли туристите да се спокойни, че храната, която ядат, е безопасна?
Определено. Това показват не само нашите проверки. Масово мнението на хората, с които разговарям, е, че качеството на услугата се е подобрила в пъти в сравнение с миналата година. Няма какво да се заблуждаваме - ако искаме да градим имидж на България като атрактивна туристическа дестинация, това е пътят.

Тогава защо поискахте да забраните ол инклузив услугата за тризвездните хотели? Все пак чужденците ги харесват.
Тази моя идея беше актуална преди началото на настоящия летен сезон. Тя се базираше на проверките, които направихме миналата година. Тогава установихме, че по-евтините тризвездни хотели най-често злоупотребяват с доверието и парите на туристите. Разкрихме фрапиращи случаи, свързани с качеството на пакета „ол инклузив“. Хванахме огромни пропуски по отношение на безопасността и здравето на хората - използваха се продукти със занижено качество, без документи, без ясен произход, с изтекъл срок на годност. Само през лятото на 2011 г. над 300 хотела, пак казвам - основно тризвездни, бяха глобени, понеже сервират опасна храна с ниско качество. Друг проблем беше липсата на достатъчен капацитет на ресторантите. Например имаше хотели с 1000 легла, а ресторантите им можеха да обслужат едва 30 души. Не може вечно да лъжем туристите. Затова исках да се забрани ол инклузив в евтините хотели. 

Говорите в минало време. Това означава ли, че проблемите вече са решени?
Имахме доста спорове с хотелиерите за това какво представлява ол инклузив. По принцип услугата включва всички атракциони, които се предлагат в хотела  - от плажен футбол и волейбол  до слушане на класическа музика например. Но ако попитате потребителите какво представлява ол инклузив, всеки ще отговори, че това е платена нощувка, към която има осигурена безплатна храна и напитки сутрин, обед и вечер. Затова сигурността на туристите за мен е от особено значение.

Защо забранихте разносната търговия по плажовете, при положение че в страни с развит туризъм като Гърция, Италия и Испания това е разрешено? Не ставаме ли пак по-католици от папата с тази забрана?
Не сме по-католици от папата, защото в България храната по плажовете крие рискове за разлика от това, което се предлага в другите страни. Имаме доказани случаи на стафилококови инфекции заради храната по плажовете. Масова практика у нас е хора без здравни книжки да предлагат на туристите сладкиши и сандвичи без документи за произход. Хапването на плажа е равностойно на руска рулетка - никога не знаеш какво заболяване може да те повали.

Хванахте ли търговци, които въпреки забраната продават сладолед, царевица и слънчоглед на плажа?
Борбата с тях никак не е лесна, защото са изключително мобилни и бързо стават невидими. Като усети проверяващи, чичото хвърля настрани чантата с храната и твърди, че няма нищо общо с нея. Въпреки че концесионерите на плажовете са уведомени за забраната, вече сме съставили над 20 акта.

Какви са най-честите нарушения?
Обикновено разносната търговия се случва по плажовете, на които се събират повече хора през деня. Там тарикатите реализират по-бързи продажби, а и сред по-голямото множество от хора могат по-бързо да избягат. Залавяме и такива, които предлагат храна нощно време. Съвместно с полицията хванахме нарушители, които зареждат със съмнителни сандвичи барчетата по плажа, които са регистрирани само като питейни заведения. Собствениците им нямат право да предлагат храна. Клиентите обаче са огладнели и искат да хапнат нещо. От барчето се обаждат по телефона на разносните търговци и те веднага доставят поръчката. Така нищо неподозиращите туристи ядат сандвичи, сдиплени по къщите при неясно какви хигиенни условия и без документи за произход.

Наясно ли сте как действа системата за разносна търговия?
Преди време хванахме как от ресторантите, които предлагат услугата ол инклузив, се изнасят палачинки и сандвичи. Продуктите бяха скрити в храстите до хотела като в партизанското движение. Оттам други поемат храната, слагат я в чантите и тръгват да я продават по плажа. В Европа е немислимо да се случи подобно нещо. Мисленето на хората там е различно.

Какво ще посъветвате клиентите? Какво трябва да знаят, за да не бъдат подведени?
Първо, регистрацията на заведението трябва да е сложена на видно място. И второ - да искат менюто. В него е записан целият асортимент, който барчето или ресторантът има право до предлага.

Какви глоби налагате на нарушителите?
Санкциите за търговците са от 100 до 1000 лева. Проверките се извършат съвместно с полицията, защото нашите служители нямат право да изискват лични документи.

Докъде стигна идеята ви да внесете корекции в Наказателния кодекс за криминализиране действията на некоректните търговци?
За съжаление до никъде. Оказа се, че това няма как да стане, защото юристите дадоха становище, че такива деяния не следва да се криминализират. Въпреки това съм убеден, че само така може да се пресече незаконната търговия с храни с изтекъл срок на годност.

Стана ясно, че българинът в желанието си да приема витамини и хранителни добавки всъщност често посяга към отрови. Случаят с хванатите  „Цитрогард“ и „Цитросепт джуниър плюс“...
Проблемите са сериозни и не са от вчера. Не мога да кажа, че досега не е имало проверки, но те са били повърхности и не са стигали до дълбочината на казуса. Здравните претенции, изписани на етикетите, често заблуждават хората за уникалното отражение на добавките върху човешкия организъм. И ги представят като панацея за безсмъртие. Много са подведените, които са попаднали в капана на т. нар. вълшебното хапче. Скандалът с добавката „Цитросепт“ е показателна. Забранихме двата препарата „Цитрогард“ и „Цитросепт джуниър плюс“. Според етикета те представляват извлек от грейпфрут и са сред най-продаваните на пазара през последните 10 г. Но заключението на немската лаборатория, в която изпратихме пробите, потвърди наличието на вложен отровен дезинфектант бензетониум хлорид, който е токсичен и забранен в Европа и Америка. Случаят вече е в прокуратурата, добавките са изтеглени от търговската мрежа, а производителят „Цитросепт“ ЕООД е с наложена максимална глоба от 10 000 лева и затворени предприятия. Точно заради такива случаи внесохме промени в Закона за храните, където максималните санкции скачат 10 пъти - от 10 000 лева на 100 000 лева.

Как смятате да се справите, при положение че всевъзможни препарати от цял свят заливат пазара? Ако решим да изброим имената им, няма да ни стигне цял ден?
Имахме няколко срещи с Асоциацията на производителите на хранителни добавки, на които набелязахме общи мерки за слагане на ред в сектора. В целия ЕС за тези продукти действа т. нар. уведомителен режим. Това означава, че всеки, който иска да разпространява добавките, е длъжен единствено да уведоми съответната областна служба по безопасност на храните. За целта е достатъчно да изпрати информация за тях, напечатана на брошури, или самите етикети на продуктите, с които работи. Независимо дали е търговец или производител. Няма регистрация, каквато е задължителна за останалите предприятия или търговски обекти, няма становища по проектната им разработка, нито разрешение за продажби. Инспекторите на агенцията като следователи трябва да издирват къде се произвежда стоката, къде са складовете, как става дистрибуцията, къде се предлагат и т. н. Това допълнително ни затруднява. Затова по предложение на министъра на земеделието ще променим режима от уведомителен към регистрационен. За да се случи, е необходимо да се променят куп закони и наредби. Но преди това ЕК трябва ни разреши.

Това означава, че маса хранителни добавки със съмнително качество се търгуват свободно в целия ЕС?
Да, така е. Затова проверяваме всичко, което можем. Трудно е, защото хаосът в бранша съществува с години. Много производители и търговци вкарват и лекарства под облекчения режим на хранителните добавки. Това се прави, защото процедурата по регистрацията на лекарствата е тромава и тежка. И не става ден за ден. Вярвам, че няма да е далеч денят, в който на пазара с хранителни добавки ще се сложи ред.

Да приемем, че даден потребител иска да провери какво съдържа хранителната добавка, която е решил да приема. Къде може даде проба и колко ще му струва?
Може да се обърне към всяка една областна структура на Агенцията по безопасност на храните. Цените са различни и се формират в зависимост от това какви субстанции ще се изследват. Пробите се анализират не само в наши лаборатории, към агенцията, но и в тези, които са към Изпълнителната агенция по лекарствата. При нужда се ползват и услугите на европейски лаборатории.  


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15