Египет, протест

Армията пак поема ролята си на герой в Египет

5929 | 2 юли 2013 | 15:20

За една година управление Морси успя да направи генералите привлекателна алтернатива

Автор: 

Египетската армия пое вчера отново ролята си на герой в новото действие на египетската политическа драма - инициатива, приветствана от протестиращите като решителен удар срещу непопулярния президент само две и половина години след като военните свалиха от власт неговия предшественик.

 

На площад "Тахрир" в Кайро сцените на празнуващото множество напомниха нощта, в която Хосни Мубарак през 2011 г. беше принуден да се оттегли от власт. Сега стотици хиляди хора ликуваха заради стъпката на армията, която според тях предвещава началото на края на управлението на президента Мохамед Морси. 
Фойерверки лумнаха над площада, който беше сцена на историческия бунт от 2011 г. Ликуващи протестиращи развяваха знамена, надуваха рогове, биеха барабани и танцуваха от радост заради това, което до голяма степенен беше възприето като ултиматум, даден от армията на ислямисткия държавен глава.

През 2011 г. както и сега протестиращите похвалиха армията, че е отговорила на волята на народа, без да обръщат внимание на по-малобройните ислямистки митинги из други части на града в подкрепа на президента, избран на свободни избори миналата година.
На "Тахрир" никой не говореше за напрежението, което постави генералите във фокуса на гнева на протестиращите през 17-те месеца на военно управление, белязани с кризи. Вместо това се долавяше облекчение, че Морси е на път да си отиде от властта - както хората смятат, че ще стане - благодарение на инициативата на армията, която не посочи каква ще бъде неговата съдба.

"Армията и народът са на една страна"

скандираха демонстрантите - рефрен, който се чуваше и в нощта, когато Мубарак беше свален от власт - докато пет военни хеликоптера, развяващи египетското знаме, обикаляха над центъра на Кайро. Подтикната от масовите протести срещу Морси, армията възприе драматичен стил вчера, като даде на президента и на опонентите му 48 часа, за да вдигнат блокадата, обхванала първата година от мандата на Морси. Както подчертаха военните, резултатът от неспособността на Морси да откликне на исканията на народа, ще бъде, че армията ще представи и приложи своя пътна карта за страната.

Много анализатори се съмнява, че армията иска да се върне отново в ролята на изпълнителен орган на властта. Според дипломати 17-месечното временно управление на армията, изпъстрено от икономически и политически кризи беше достатъчно за генералите. В изявлението си в понеделник армията повтори ангажимента си към зараждащата се демокрация в страната.Според 50-годишния държавен служител Акрам Махмуд едната година на власт на Морси превърна армията в привлекателен вариант. "Предпочитам армията. Искам армията да вземе властта. Няма нищо по-велико от нашите въоръжени сили", казва държавният служител, размахвайки египетското знаме и проклинайки се, че е гласувал за Морси. Той казва, че е дал гласа си за политика от Мюсюлмански братя, защото е смятал, че това е човекът, който "познава Бог". Година по-късно той е стигнал до извода, че това е

човекът, който "злоупотребява с религията"

Думите на Акрам Махмуд са отражение на оплакванията на египтяните, недоволстващи срещу икономическата криза в страната, както и срещу хватката около властта на Мюсюлманските братя, заради която Морси трябва да си отиде.

Участниците в ислямистките митинги в подкрепа на Морси смятат, че протестиращите, които искат той да подаде оставка, вредят на демокрацията. Ако армията е смятана за герой от опонентите на Морси, то ислямистите, събрали се на митинг пред джамия в северната част на Кайро, се чувстват по друг начин. 
"Изявлението на армията е безочлива намеса в президентските дела", казва Мохамед Сабри, ислямист, който присъства на митинга, на който до късно през нощта ислямистки лидери правеха изявления.

Но за опозиционните политически партии, които се опитваха да се обединят, откакто Мубарак беше свален от власт, и които изгубиха поредица от избори, спечелени от Мюсюлмански братя, намесата на армията е добре дошъл, макар и несъвършен, начин за напредък.
"Армията има силната подкрепа на обществото. Армията ще бъде много разумна", казва Мохамед Абулгар, лидер на Египетската социалдемократическа партия. "Ние сме оптимисти, но не и пълни оптимисти", допълва той.

Том Пери, Ройтерс


 


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33