Цветозар Томов

Боклуците в политиката далеч не са само червени

11583 | 3 юли 2013 | 11:55

Хартата не е срещу богатите, а срещу незаконната им привилегия да контролират живота ни    Цветозар Томов е роден през 1954 г. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Със социология се занимава от 1986 г., когато работи в Националния институт за младежта. От 1991 г. е директор на Центъра за изследване на демокрацията. През периода 1992-1996 г. управлява частната агенция „Маркетинг консулт“. От 2000 до 2002 г. е директор по изследванията в „Сова Харис“, след което оглавява социологическата агенция „Скала“.  

- Управляващите се извиниха за кадровите си грешки. Защо протестите не спират, дори се радикализират, г-н Томов?

- Защото извинението не е адекватната политическа реакция на сътвореното безобразие. Адекватната политическа реакция е оставката на правителството. А безобразието е двойно - първо, чрез промените в Закона за ДАНС беше сътворена потенциално опасна за обществото репресивна машина, а след това силово и без дебат тя беше поверена на медиен магнат със съмнителна репутация. Подразбиращата се цел - политически реванш и бърз разгром на основния политически противник чрез селективно разследване и правораздаване. Това не може да бъде изкупено с едно извинение. Аз едва ли мога да бъда упрекнат в особени симпатии към партия ГЕРБ и нейните водачи и съм вътрешно убеден, че те има за какво да бъдат разследвани и наказани. Но това не може да бъде извинение за опита да се създаде инструментариум за политически репресии. В тази връзка ми се струва, че е време протестиращите да се сетят, че Законът за ДАНС е в сила и той може да изкуши всяка власт към такива действия.

- В първите дни сред недоволните можеха да бъдат забелязани и много леви симпатизанти. Но след възгласите „Червени боклуци“ се оттеглиха. Това прави ли протестите общонационални?

- Политическите протести не са момински вечеринки от XIX век и избликът на подобни емоции е естествен. Общонационален е проблемът, заради който те възникнаха, а това, че има хора, които не искат да протестират заради своите политически разбирания, не намалява значението им. В интерес на истината според мен боклуците в политиката далеч не са само червени.

Опитите на ГЕРБ да яхне протестите ще стават все по-настойчиви

- Каква е ползата от предсрочни избори през септември, ако десните партии още не са готови за тях. Според някои наблюдатели поредните предсрочни избори връщат Бойко Борисов във властта. Убедителна цел ли е това?

- Не мога да прогнозирам какво ще се случи на евентуални предсрочни избори. Зависи как ще се стигне до тях, по какво изборно законодателство ще се проведат и кога ще бъдат. Вариантът чрез предсрочни избори Борисов да се върне във властта е възможен, но не е толкова вероятен, колкото изглежда на някои хора. Със сигурност обаче опитите на партия ГЕРБ да яхне протестите ще стават все по-настойчиви. По-настойчиви ще стават и опитите на сегашните управляващи да ги омаловажават и да ги представят като екстремистки прояви. На това се дължат и възмутителните изказвания на председателя на парламента Михаил Миков, както и истеричните акции на „Атака“ и Волен Сидеров. Но не вярвам властите да имат неблагоразумието да тръгнат със силов полицейски натиск срещу протестиращите, това окончателно би взривило страната.

- Представяте ли си някак конфигурацията на следващата власт?

- Към момента никак. Но ще кажа нещо друго - за гражданина на една добре функционираща демокрация не е от особено значение кой управлява, а как управлява. У нас за повечето хора все още е обратното и в това ни е проблемът. Извън това именно първосигналността на политическите предпочитания на техните привърженици прави партиите по същество еднакви.

- Вие сте един от специалистите, подкрепили съдържанието на Харта 2013, в която се включиха десетки именити юристи, социолози, журналисти и др. Те се обявиха за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона с работа на доброволни начала. Протестите ли родиха тази инициатива, г-н Томов?

- По-скоро е обратното. Състоянието на българското общество, което е описано в Харта 2013, е причината в България постепенно да се оформя протестна гражданска култура. Надявам се, че протестът като инструмент за въздействие на гражданите върху властта ще продължи да се развива не само поради екстремни причини, каквито са сегашните, а като гражданска реакция на всяко властово безобразие.

По-важно е не кой управлява, а как управлява

- Вярно ли е, както писаха някои медии, че доброволческото намерение да се изтеглим сами от блатото е поръчано и платено отвъд границата?

- Този проект няма никакво финансиране, което да ми е известно. Знам, че много хора не биха ми повярвали, защото сме свикнали да мислим, че никой в България не върши нищо без изгода. Но бих посъветвал хората първо да прочетат документа и да си отговорят съгласни ли са или не със съдържанието му. Основният проблем, поставен в хартата, изисква обединяването на усилията на хора и с леви, и с десни политически разбирания. Той е как да съхраним демократичната политическа система, като в същото време създадем имунна система на обществото срещу болестите на демокрацията, най-големите от които са масовите злоупотреби с власт и зависимостта на институциите от олигархични кръгове.

- Според заглавието хартата е за разграждане на плутократичния модел на държавата. Хората научиха какво е олигархия, но на мнозина от площадите (и не само) ще е нужен и речник, за да схванат и понятието „плутокрация“. Не трябва ли по-ясно да се озаглави замисълът, че например властта не бива да работи само за кръга на богатите.

- „Плутокрация“ е дума, която точно описва проблема. По-добре да популяризираме нейното съдържание. Когато в едно общество богатите прослойки получат крайно доминиращо влияние върху държавата и публичната власт, демократичните ценности и правила се превръщат в гола фасада. До голяма степен е такава днешната ситуация в България. Даже бих казал, че вече навлизаме в период на рязко изостряне на социалните и политическите конфликти именно поради обстоятелството, че живеем в плутократично общество. Борбата срещу плутокрацията в никакъв случай не трябва да се схваща като борба срещу богатите прослойки и имущественото неравенство. Тя е борба срещу незаконната привилегия чрез богатство да контролираш публичния живот в обществото. Това обезсмисля основните принципи, върху които са изградени добре функциониращите демократични общества - равенството пред закона и защитата на човешките права и правата на малцинствата.

- Съдебната система е посочена като ключов фактор за стабилността на държавата в хартата. Но в условия на радикализация на протестите въз- можно ли е да се извършат полезни реформи в нея?

- Не се чувствам специалист по толкова специфичен въпрос, но все пак ще кажа, че реформирането на съдебната система е и нужно, и възможно. Без да имаме съдебна система, която да прави еднакво отговорни пред закона всички български граждани, няма да можем да ликвидираме заплахата от социална катастрофа в България. Мисля обаче, че по-тежкият проблем е реформирането на МВР и службите за сигурност, които също имат важно значение за функционирането на съдебната власт. В сегашния си вид и при сегашната липса на обществен контрол те могат да бъдат използвани за икономически шантаж и политически репресии, да генерират престъпност и да представляват заплаха за националната сигурност.

(в. Преса, печатно издание, брой 178 (529) от 3 юли 2013)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37