Ангел Найденов

Ангел Найденов: Авиацията в армията е най-зле

27881 | 4 юли 2013 | 13:41

Интервю на Евгени ГЕНОВ за състоянието на войската и какво завари новият екип в МО


   

Министърът на отбраната Ангел Найденов е роден на 28.09. 1958 г. в Кърджали. Висше образование завършва през 1981 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“-Варна със специалност „Инженер-навигатор“. Сега завършва втора магистратура във Военната академия по специалността „Национална сигурност и отбрана“. Народен представител от 14 МИР-Перник. Член на изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и неин говорител. Владее английски и руски езици.

   


- Г-н министър, защо парламентът не прие доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2012 г.? Това се случва за първи път.
-  Да, наистина това е прецедент. За първи път Народното събрание отхвърли доклад за състоянието на армията, който ежегодно се изготвя от МО. Всъщност актът на парламента е красноречиво  доказателство за оценката  и отношението му към този документ, който не отразява истинското състояние на отбраната. Просто не дава вярна картина на реалното състояние на Въоръжените сили. Това е втори вариант  на доклада. Първият е бил изготвен от ръководството на МО в предишния кабинет. След това дори на служебния министър Тодор Тагарев се е видял доста розов и той се е принудил да изготви втори вариант.

- Какво е истинското състояние на армията, г-н министър?
- Нямам основание да съм доволен. Накратко - истинското състояние е отчайващо. Положението не е оптимистично. Имам предвид състоянието на техниката и въоръжението на армията. А в доклада нямаше и дума за тях. Но веднага искам да добавя, че въпреки това войската ни е способна да защита суверенитета и териториалната цялост на държавата. Това е нейното основно конституционно задължение.

- Какъв процент от бойната техника е неизправна и негодна?
- Процентът е доста висок, но не бих си позволил да се впускам в конкретни цифри по разбираеми причини. Единствено удовлетворително е състоянието на  артилерията и на зенитно-ракетните системи. Всичко останало е близо до критичната граница. В армията недостигат резервни части, консумативи, акумулатори, гориво. Авиацията е най-зле в това отношение. В момента във ВВС лети само един нов хеликоптер „Кугър“ от общо 12. А те бяха използвани много активно от бившия министър за „специални задачи“ или по-точно за протоколни нужди на кабинета. За авиацията не са били осигурени достатъчно средства за купуване на гориво за тренировки на летците и за бойни учения. А те имат норматив, който не може да покрият именно заради липса на финансови средства. Пилотите ни летят средно на година около 30-50 часа при необходими 140 часа. Увеличава се техническата пропаст между нашите ВВС и тези на партньорите ни от НАТО.

- А как е пехотата, най-големият вид въоръжени сили?
- И там парите недостигат драстично. Близо 3% от средствата в Сухопътните войски се харчат за текуща издръжка, около 1,5% са за капиталови разходи и всичко останало - 95%, отива за издръжка на личния състав. Въобще цялата армия е докарана до това положение  заради непрекъснато орязване на военния бюджет.

- Голям ли е недостигът на офицери? Има ли вакантни места за войници?
- Не ни достигат 720 офицери, като от тях 500 са за нуждите на бойните части, а останалите са за структури, подчинени на министъра. Вакантните места за войници  са1500, а за сержанти - около 800. Общият некомплект за цялата армия се движи в границите на 10-11%. Съвсем скоро, още този месец, ще обявим конкурси за набиране на редници.

- Вие искате нов стратегически преглед на отбраната и ревизия на основни постановки в Бялата книга. Ще се промени ли основният параметър в нея за числеността на армията от 26 000 души? Достатъчни ли са, за да ни бранят в случай на външна агресия?
- Не съм се отказал от намерението си за нов стратегически преглед. Но той трябва да обхване не само армията, а цялата система за сигурност и отбрана. Затова ще е необхомо вече решение на държавното ръководство. Към октомври трябва да имаме готовност за работните групи, изходните задания, начина за реализация на прегледа и т.н.

- Толкова ли ни е необходим този преглед?
- Той не е прищявка, а необходимост, защото имаме одобрен пакет от способности за 56 цели, които трябва да постигнем в периода 2014.-2018 г. Това е заложено в плановете на НАТО и е наш ангажимент. За да постигнем тези цели, са нужни 2,3 млрд. лв. Но тези цели не са само за армията, а включват и МВР, икономическото, транспортното министерство и т.н. Но 90% от всички ангажименти са за Въоръжените сили. Например трябва да постигнем по-голяма маневреност на Сухопътните войски, имаме задачи, свързани с наблюдение и разузнаване, защита на летищата и т.н. Всичко това е заложено в плановете на алианса. От всички 56 цели 39 са прехвърлени от предишни години, защото не са изпълнени заради орязване на бюджета за отбрана. Просто са били поемани ангажименти, за които е било ясно, че не можем да изпълним.

- Не отговорихте достатъчна ли е тази численост на армията, за да ни брани?
- Приемам, че след като това е численост, определена от военната експертиза, а и досега никой от военното ръководство не е поставял този въпрос пред мен, че не трябва да се променя този параметър. Тази седмица ще има заседание на Съвета по отбрана, на който ще разгледаме някои промени в плана за развитие на армията през 2014 г.

- Конкретно какво ще се променя?
- Не мога да кажа, преди да е минал съветът. Но аз поставих задача да се докладва дали е възможно да възстановим батальона във Враца. Това беше единственото поделение в цяла Северозападна България и миналата година бе закрито с лека ръка съвсем необосновано. Знаете, че тогава в града възникна сериозно напрежение, срещу ликвидирането му протестираха съпругите на военните. А гарнизонът е крайно необходим и в случай на бедствия и аварии. Хората от Северозапада много разчитат на него особено в тежки зимни условия.

- Ще намерите ли пари, за да започне нов живот казармата във Враца?
- Мисля, че ще се справим. Сумата е поносима. Първоначалните разчети показват, че ще са нужни около 6 млн. лв.

- Защо отстранихте шефовете на дирекция „Инвестиции в отбраната“?
- Те все още не са отстранени, изпълняват си задълженията. Но сега срещу тях се извършва проверка от Военната полиция. Причината за разпоредената проверка са поредица от подадени сигнали, които будят съмнение за корупция и злоупотреба със служебното положение. Има оплаквания от фирми, освен това са подписвани договори в офиси на фирми, което не е редно. А това е дирекция, която борави с много пари. За 2012 г. е сключила договори на обща стойност 200 млн. лв., а тази година - за 126 млн. лв. Военната полиция събира фактите и данните, които ще бъдат изпратени на военната прокуратура. Ако тя образува срещу двамата полковници досъдебно производство, трябва да им се отнеме допускът за работа с класифицирана информация. Което прави невъзможно оставането им на длъжността. Ще бъда удовлетворен, ако проверката покаже, че сигналите са неверни, за да се изчисти петното, лепнато върху МО.

- Махнахте началника на социалната агенция Петър Манолов. Някои изтълкуваха уволнението му като политическо, защото е партиен секретар на ГЕРБ в столичната община „Възраждане“. Говори се, че в тази организация членува бившият министър Аню Ангелов, който го назначи на поста. Затова ли го уволнихте?
- Не знаех, че Манолов е от ГЕРБ. На 10 май по време на служебния  кабинет срещу него е подадено конкретно оплакване от фирма. Проверката на инспектората е разпоредена от служебния министър на отбраната. Констатирани са доста тревожни факти. Става дума за непрозрачни обществени поръчки, субективно отстраняване на фирми без причина, които отговарят на условията, избор на фирми с неясен финансов баланс и репутация, завишаване на стойността на договорите и т.н. При изготвяне на документите за обществени поръчки са били поставяни условия така, че е оставало само да се напише името на победителя. Имало е и тенденциозност в кадровите назначения в агенцията, като някои са били без конкурс. Въз основа на тези констатации съм разпореди комплексна проверка, след което ще преценим дали да пратим материалите на прокуратурата.

- Вярно ли е, че по ваше настояване е променен механизмът за провеждане на  конкурса за нов изтребител - в смисъл на открита и прозрачна процедура, а не чрез пряко договаряне без явен конкурс, както искаше бившето ръководство на МО?
- Вярно е. Но искам преди това да обясня, че не става дума за стартиране на процедура за купуване на нов изтребител. Засега няма средства и не се знае кога страната може да си позволи финансово натоварване от 700 млн. лв. Освен това решението ще ангажира не само сегашното правителство, а и тези след него. От друга страна, е ясно, че не можем да се откажем от проекта, защото ВВС имат нужда от нов тип боен самолет. Кога ще си го позволим, е въпрос на други разчети. Много са важни финансовата част на проекта, индустриалното сътрудничество с компанията победител в конкурса, перспективите за експлоатация на изтребителя, инфраструктурата и т.н. Затова разпоредих работата по проекта да не спира, като се включи елемент на открито състезание между кандидатите - изрично настоях за това.

- Г-н министър, има ли шуробаджанащина в МО?
- Признавам си, сварихте ме неподготвен с този въпрос. Но ме подсещате, че това е обстоятелство, което трябва да проверим. Само искам да ви кажа, че установихме, че в администрацията на МО има 50 държавни служители, назначени без конкурс.


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37