КОХИНОР* ЗА ПСЕТО

40406 | 6 авг. 2012 | 11:36

Коитус със словото от Кеворк КеворкянПонякога сме несправедливи към езика на днешната ни дипломация.

Смятаме го за небрежен и немарлив, за неуместен и дори грубиянски. Приемаме, че това се дължи на скрити комплекси, които чрез дървообработващия език се стремят да преодолеят. Не бива обаче да сме крайни.

Понякога има и чудесни попадения в същия този език, които направо ни озадачават с полета на въображението си. И дори ни правят горди. Е, последното беше твърде възторжено от моя страна: не ни правят горди, но ни отвеждат някъде там, доколкото забавлението граничи от време на време и с гордостта. Макар че в момента не мога да се сетя за нито един пример в това отношение. Но както и да е, ще продължавам да ровя из паметта си. Все нещо може да изскочи.

Тази седмица външният министър Младенов пак оформи една очарователна фраза, която сама по себе си опровергава убеждението, че новата ни дипломация е нещо като огърлица от перли на глупостта; един наниз от крайности, преувеличения и откровени намигания. Нищо подобно.

Младенов бил в Египет, дал поредица от ценни съвети на тамошния президент и накрая казал следното: „Надявам се преходът в Северна Африка да е поне толкова успешен, колкото беше в страните от Централна и Източна Европа.“

Колкото и дълго да прониквате в тази фраза - дори толкова, че този коитус със словото да бъде записан в книгата „Рекордите на Гинес“ - тя все ще ви изглежда тъкмо такава, каквато е.

Ефектът ще бъде същият - колкото и да се въргаляте из тази проникновеност. Можете да я четете отпред-назад, както обичайно се прави, но можете да я прочетете и отзад-напред. Може коитусът да засегне дори подтекстовия пласт - а той несъмнено е многопланов - там вие ще се натъкнете не на едно, а на цяла серия от значения, на стряскаща символика, която рядко спохожда дори опитните дипломати от старата школа - но те, разбира се, гледаха главно да мълчат, за да не изръсят някоя красива глупост.

Фразата „Мълчанието е злато“ е измислена от дипломатите, не от някой друг, това ви е добре известно. Чърчил би казал: „Мълчете си, по дяволите, още не сме стигнали до това как да си разменяме курви, все още не!“ Сигурен съм, че би изговорил нещо подобно, може би дори още по-изящно. От друга страна обаче, кой пък е Чърчил, че изобщо да го намесваме в нашия брилянтен случай, извинявам се, ехе.

Да се върнем към въпросната директива на Младенов.

Вижте само какво въображение трябва да притежава човек, за да направи това сравнение между сегашния хаос на измислената от някой несъмнен глупак Арабска пролет и режима, властващ близо пет десетилетия в Източния блок. Онзи наистина е глупак - имаше Пражка пролет в соца, пък сега - Арабска пролет - как пък този господин не можа да измисли нещо по-свежо. Нещо друго, също взето назаем от историята или литературата, обаче по-оригинално и ефикасно, например „Арабска Кланица 5“, или пък „Волният ездач Колячът“ и пр.

Ами какво ще кажете за един от подтекстите в подмолите на тази фраза, който ни отвежда толкова далеч, та на пръв поглед може да ни се стори дори и налуден - но това е само на пръв поглед. Сетне разбираме, че става въпрос за нещо още по-натам. И това е сравнението, до което интуитивно се домогваме, между режима на Фараона Мубарак и нашия правешки Каскет - тъкмо това сравнение незабавно изниква в съзнанието ни и направо ще остави без дъх дори най-въздържания читател, дори и най-големия сухар. Защото това несъмнено е оригинално прозрение, макар и да лежи в сложен символен пласт - магистрално проникване, на което съперничи единствено кулминацията в тази кратка, но иначе космически съдържателна фраза. И тази кулминация се изразява в пожеланието поданиците на Фараона да имат радостните бъднини на поданиците на нашия Преход - макар за тукашните скептици той да изглежда като мърляво и озлобено улично псе, раздразнено от вонята на близката кебапчийница, и затова още по-немилостиво и несъстрадателно към околните. Великият наш Преход.

Няма да се начудя как понякога изникват подобни исторически фрази, на чие рамо - наглед уж съвсем стандартно - кацва проникновението, колко неочакван е понякога полетът на въображението. Дори си казвам - прости ми, Боже! - че то може да осени дори и последния глупак на планетата стига да се е озовал на точното място, нали?

Какво ли си е казал в онзи момент щастливият Мохамед Мусри, египетският президент? Като съдя по благата му усмивка, сигурно и той си помислил същото, което написах по-горе. Вън от всякакво основателно съмнение, това пожелание е окрилило поне за следващите няколко месеца волята му: „Ех, да имаме късмета на българския Преход, поне този късмет!“

А и усмивката на Младенов! Тя е толкова вдъхновяваща, толкова нежна, и в същото време убедителна, та коректният наблюдател не може да не си каже, че думите му са почти като Божията промисъл, не по-малко. Дори Мохамед би му повярвал.

Отново и отново оглеждам въпросната фраза. И всеки път нямам никакво, дори микроскопично съмнение в нейната фундаментална историчност. Бързо отхвърлям подозрението, че това е някакво безволево клише, от ония, които дипломатите имат навика да си разменят. Не, това не е някакъв увехнал словесен букет, като тия, дето циганите отмъкват от гробищата в „Орландовци“ веднага след поредното погребение и го продават на абитуриенти, дипломати и прочие наивници. Не. Това е нещо дълго мислено, преди да бъде казано.

Тук имаме работа с дълбок, макар и лаконичен анализ на ролята на Псето/Преход: как бе отгледано то от нашия Каскет и после пуснато на воля.

Сетне са прозрени дори и някои експортни възможности на Псето. Възможно е даже, при следващи разговори, да бъде обсъден един от най-симпатичните аспекти на Прехода - циганският. Например може да се договори износ на наши цигани към праотечеството им, към Земята на фараоните, където малките ни фараончета ще се чувстват в свои пясъци Този експорт ще бъде доказателството, че нашето Псе се е справило успешно дори и с тях, та сега може и да ги преотстъпи на свещената им земя.

Не искам да прекалявам, възможно е, разбира се, директивите на Младенов да не са стигнали чак дотам, поне засега. Възможно е да е очертал само ангелския бяг във Времето на Псето - което колкото повече се отдалечава напред, толкова повече се/ни натриса на блестящи образци на идиотизъм, във всяко отношение.

Във въпросната фраза, която оглеждам с несекващ интерес, всяка буква е дълбоко промислена. Ако не беше така, Младенов щеше да пожелае на египетския президент да постигне преход като този в Ирак или Афганистан, може би дори и като онзи в Либия. Но не - буквичките са огледани с най-мощна лупа и са изковани - всяка поотделно- с най-фино златарско чукче, каквито притежават само евреите бижутери от 37-а улица в Ню Йорк.

Разбира се, бруталният скептик би се замислил върху някои синхронизации, следващи дипломатическите совалки на нашия министър - например дърпа ушите на сирийския диктатор, сетне следва атентат в Бургас. Но това са случайни съвпадения, каквито се случват с хиляди всеки ден. Някой ревнивец иска да се самоубие и скача от балкона на дома си. Обаче пада върху жена си и я убива на място - понеже тя пък решила по изключение да се върне от работа един час по-рано. А в нашият случай ние не се движим с един час по-рано, да не говорим за другите разлики.

Докато се наслаждавах на онази фраза, се сетих и за една мистерия, която напоследък е завладяла Мрежата.

Там можете да прочетете отзад-напред някои фрази от песни на прочути изпълнители и те звучат доста тягостно. Дори и Мария Илиева са набъркали в тази конспирация: тя пее „Нещо - нищо“, а се чува „Плачи! - Мълчи!“ Брех!

Има подобни песни на Риана, на Бионсе, Алиа, Мадона, Еминем, „Пинк Флойд“ и на когото друг се сетите от продукцията на „Колумбия Рекърдс“. В тях човек може да се натъкне на възхвала на Сатаната, стига да прочете обратно някои фрази. В Мрежата твърдят, че това са послания на илюминатите, които нямам честта да познавам - и мнозина го вярват.

Смятам обаче, че дори да се обърне фразата на Младенов, едва ли ще прозвучи някакъв комплимент към Сатаната, или най-малкото няма да е много натрапчив, по-скоро ще е нещо като „Мълчи - за да не плачеш“.

Възхвалата, в неговия случай, е чисто и просто на Псето, нищо повече. И ще сбърка онзи, който реши, че тя се е родила в мързеливия ум на някой дребен чиновник, който подготвя разговорите на министъра си - и който доста често си е жертва на делничната халтура, знаете какви глупости съчинява дребната номенклатура. Нищо подобно, никаква халтура - това си е старателно премислено говорене, което е родило въпросният брилянтен проблясък на дипломатическа изобретателност.

И той е особено отчетлив на фона на днешния публичен език, в който има много неартистичност и дори грубост; в него липсва едновремешната иносказателност, някои дипломати дори се изразяват вече като кочияши, докато защитават интересите на опекуните си. И Младенов наскоро нарече един депутат „кретен“. И тъкмо се чудех кога ще награди така и някой чуждестранен държавен глава - и, о, чудо, вижте колко странно нещо е политиката! - вместо това той роди един диамант на публичното говорене. Пръкна се Кохинорът на Прехода.

В крайна сметка ние за първи път получихме, и то наготово, толкова ясно познание за постиженията на Псето.

Сега спокойно Кохинорът може да бъде закачен на неговия врат.


* Кохинор (смята се, че означава „планина от светлина“) е името на прочут диамант, който е в украсата на британската корона. Приписва му се история от над 2000 години. Думата кохинор е свързана не само с изключителна красота, но и с многобройни загадъчни легенди.


От категорията

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!

Карбовски към Караянчева: Госпожо, вие сте самозабравил се човек с диагноза!-1601208355.jpg

След като станете от стола, бъдете любезна да върнете служебния Мерцедес - него ...

27 септ. 2020 | 15:05

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59