Добрев: Дано не прекалим с мерките за сигурност

8712 | 6 авг. 2012 | 14:44

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев забраната за пушене е ударила най-много казината

Автор:


 


- Министър Добрев преди дни се върнахте от Израел? Смятате ли, че повлияхте на местните и те пак ще идват на почивка в България?
- Посещавам Израел за втори път и съм с много добри впечатление. Имах официална среща с министъра на туризма на Израел Стас Мисежников и с президента на Израел Шимон Перес. Обсъдихме мерките, които българската държава предприема, за да се убедят израелските туристи в сигурността на нашите курорти след атентата. Имах срещи и с Асоциацията на туристическите агенции и туроператорите на Израел, с които сме на мнение, че добрите ни отношения ще се запазят и в бъдеще.

При официалния ми разговор с Перес отново беше подчертано, че оставаме с добри чувства независимо от случилото се в Бургас. Президентът Перес призова израелските граждани да продължат да гледат на България като сигурна и спокойна дестинация. Надявам се посещението ми да даде резултат и израелските туристи да продължат да посещават страната ни. Дадох две интервюта в местни медии, които сигурно са изиграли своята роля. Предвиждаме да проведем кампания, която да популяризира страната ни като туристическа дестинация сред израелските туристи. За тази цел ще поканим техни журналисти и туроператори да посетят България, ще проведем информационна кампания в израелските печатни и онлайн медии.
- Като говорите за сигурността, кажете какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира спокойствието на чуждите туристи у нас?
- Мерките са по летищата, автобусите, хотелите. Засилена охрана, проверки на всеки един автобус, особено тези, натоварени с израелци. В някои случаи, когато пристигат големи групи, има офицер по сигурността, който ги придружава. Дори в известен аспект се опасявам да не прекалим с мерките за сигурност, защото трябва да се намери балансът, така че да се гарантира сигурността, но и да не се нарушава спокойствието на туристите. Със сигурност на един почиващ няма да му е приятно, ако чака тричасови проверки, когато пристигне у нас.

Мисля, че са пресилени идеите на всеки 50 м в курортите да има полицаи. Специално в Слънчев бряг има голямо присъствие на полиция, защото там почиват над 200 000 туристи в момента. След инцидента самите собственици на хотели също увеличиха охраната.
- Усетихте ли укор от страна на обикновените хора в Израел заради това, че България не успя да предотврати атентата?
- За съжаление в последните години терористични атентати се случват на различни места по света и никоя страна не е застрахована от подобен инцидент. Не видях укор от израелските туристи. Веднага след инцидента се срещнах с туристи, които са били в същия самолет. Това, което те ми споделиха, беше, че не се страхуват и няма да променят начина си на живот, няма да спрат да пътуват, няма да спрат да посещават и България.
- Кои са най-платежоспособните туристи, които идват у нас?
- Руските. Те почиват в по-висок клас хотели и идват в страната, за да се запознаят с културни забележителности, да присъстват на фестивали, конгреси, да се възползват от балнео- и СПА програми, да участват в голф и развлекателен туризъм.

От януари до юни  у нас са дошли над 217 000 руснаци. Това е ръст от 28% спрямо м.г. Има ръст и на японски и китайски туристи - съответно 25 и 23%.
- Много са противоречиви данните за ръста на туристите у нас. Защо се получава това разминаване между вашите цифри и тези на бранша?
- Данните, които ние ползваме, са от Националния статистически институт и те са за броя туристи. Туроператорите ползват данни от техни записвания и резервации. Все пак не всички туристи идват у нас чрез туроператори. Нашите данни са официалните, коректните, които отразяват пълната картина. Очаквахме ръст на туристите над 10% до края на летния сезон. Не знам дали тази прогноза ще излезе вярна. Има определен спад на туристите от Израел, но не и на почиващите от други държави. Още е рано да потвърждаваме прогнозите, нека изчакаме до средата на август.
- От Института за анализи и оценки на туризма представиха данни, според които има спад от 2% на туристите у нас за първото шестмесечие на годината. На какво се дължи това? Означава ли, че нещо куца при зимния туризъм?
- За периода януари-юни т.г. у нас са дошли над 2,3 млн. туристи. Това са данни на НСИ и показват, че спрямо 2011 г. има ръст от 1%. По данни на националната статистика през зимния сезон у нас са дошли 983 197 чужди туристи, като ръстът спрямо предходния сезон е 5,5%. Мисля, че данните са красноречиви - зимният туризъм никак не е зле.

И като приходи браншът се представя добре. От декември 2011 до март 2012 г. от зимен туризъм у нас са влезли 397,3 млн. евро. Статистиките и анализите в международен план сочат, че през изминалата година броят на европейците, избрали да почиват в чужбина, е намалял. Спадът е следствие от европейската криза. Напълно естествено е това да се отрази на посещенията на туристите и през т. г.
- Кои страни са най-големите ни конкуренти? Вероятно кризата в Гърция влияе добре на родния туризъм.
- Предполагам, че е така. Нашият продукт е по-добър, защото дори в трудните години на криза ние имаме среден ръст между 5-8% всяка година на броя на туристите. Това е много. При 8,5 млн. туристи на година 7-8% ръст са половин милион почиващи допълнително. Според мен - голям успех.
- Как се отразява забраната за тютюнопушене? Пушачите заобикалят ли ни вече?
- Засега не е повлияло, но не трябва да забравяме, че е летен сезон и повечето заведения имат маси навън. Доколкото знам, негативен е ефектът върху казината. Собственици ми се оплакват, че някои играчи, на които им се допушва, излизат и спират да играят, защото им се разваля ритъмът. Надявам се, че до зимата всички ние ще свикнем с тези промени.
- Сменя ли се модата при курортите? Кои сега са най-харесвани?
- Най-известните курорти и през тази година печелят най-много посетители. Туризмът не е само настаняване и хранене - туристическият продукт е комплексен и неговото качествено развитие е въпрос на осъзната колективна отговорност във всички свързани сфери - инфраструктура, земеделие, здравеопазване, сигурност, образование. Мисля, че правителството се справя добре - не само на думи смятаме туризма за приоритетен сектор в икономиката на страната. Инвестираме в пътна инфраструктура, изграждаме пречиствателни станции, правим инвестиции в култура и природни забележителности. Само в рамките на оперативна програма „Регионално развитие“ за периода 2010-2013 г. вложенията  в развитието на културни и природни атракции трябва да достигнат 200 млн. лв.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15