Четем ли Клаузевиц?

8694 | 20 юли 2013 | 00:18

В отбраната 2 + 2 не е 4 Евгени Генов

Изкуството да водиш война е най-сложното изкуство в обществените отношения. Съмнява ли се някой, че гениалната мисъл на генерал Карл фон Клаузевиц важи и днес. Изучавал съм феноменалния теоретик във военното училище и в академията. Сетих се за него тези дни, когато президентът Росен Плевнелиев  скочи срещу военната политика на кабинета. Той не е доволен, че спират съкращенията в армията, защото няма пари за превъоръжаване. Че връщат във Враца закрития батальон, за който били нужни 13 млн. лв. (не са толкова). Че отмяната на допълнителното изискване за възраст при пенсионеране във войската ще глътне 30 млн. лв. (и това не е вярно).

Не знам дали върховният главнокомандващ е чел Клаузевиц. Но съм учил, че системата за сигурност е сложна управленска философия. Тя отчита всички фактори, които  правят държавата устойчива - икономически, социални, политически, духовни и военни. Отбрана не е да строиш ротите край границата и да посочиш врага. Нито да пресмяташ като счетоводител колко ще изяде един батальон.
В тази сфера бакалските сметки не са приложими. В сигурността 2+2 не е 4. Тук, ако губиш едно, печелиш друго. Затова ми се иска нашият президент да борави по-малко с числа, които подвеждат, а повече с понятия, показващи разбиране на проблема.

От  зората на демокрацията управниците ни само  режат войници, за да има пари за оръжия. Днес сме и без едното, и без другото. Числеността на армията е на санитарния минимум и има риск тя да се разпадне като система. Но ето че президентът съживи стара мантра. Тревожно е днес да се поднасят забравени соцклишета. Една от тях беше, че в армията по-важна е техниката. Човекът беше само винтче. Войската спеше в казарми и се грееше на кюмбета, а парковете с бойните машини се подгряваха с парно. Сега и самолети „Стелт“ да купим, кой ще лети на тях?

Сбърканата реформа пак запази основните сили на армията в Южна България. Пита се - срещу кого?  София, най-големият град в държавата, остана без непосредствено изтребително прикритие и без нито един боен батальон. Без непосредствено въздушно и сухопътно прикритие е и  АЕЦ „Козлодуй“. А една от задачите на батальона във Враца е да защитава и най-стратегическия ни обект. Другата е да внушава държавност в този забравен край, защото в Северозапада няма и един  войник. И да помага на местните в беда.

Не дай боже на север да се случи трагедия в сурова зима като в хасковското с. Бисер. Тогава най-много да пратим няколко хеликоптера, ако могат да прелетят Балкана, натоварили дузина войници с... кирки и лопати. Иначе ни остава да разчитаме на милост свише. А за да не се стига дотам - държавниците да прелистват по-често класиците. В това срам няма. 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23

Тодор Живков – Човекът от народа, си отиде на днешния ден преди 22 години

-1510298944.jpg

Човекът, който 33 години управлява страната и провежда ударна индустриализация, ...

5 авг. 2020 | 18:27