Милост за генералите

16854 | 25 юли 2013 | 06:19

Нали „Атака“ не иска да прилича на ГЕРБИскам да бъда  ясен - адмирирам с две ръце работата на парламентарната комисия, която разследва полетите на властта с Авиоотряд 28 и с военните хеликоптери и самолети. Председателят й, депутатът от „Атака“ Венцислав Лаков е мой много добър приятел. Нещо повече - той беше и първият ми шеф, при който стартирах като репортер в цивилните медии. Правя подобно отклонение, за да се разбере, че с Венци мога да си позволя да бъда пределно откровен. Да, нерегламентираните полети на властта, когато я упражняваше ГЕРБ, с правителствените и военните самолети и хеликоптери са - меко казано - безобразие. Да оставим моралната страна на казуса, защото управниците, които летяха на крилете на арогантното си самочувствие, са имунизирани срещу етичните норми. Но с тези полети бившата власт сътвори немалко безобразия, които плачат да станат клиент на Темида.

Затова съм убеден, че парламентарната комисия заслужава адмирации заради усилията й да извади на показ всички срамни „тайни“, старателно прикривани досега. С привикването на генерали и полковници от ВВС за изясняване на обстоятелствата обаче ми се струва, че шефът на комисияата в известна степен се престара. Няма лошо и те да дадат разяснения, но защо трябваше публично да се унижават. И то няколко пъти. Получи се тъжна картина -  командващ авиация и командир на авиобаза да се обясняват притеснително като ученички под иронизиращите погледи на журналисти и гости на заседанието за нещо, за което едва ли имат вина. Какво пречеше комисията да ги изслуша, но да им спести неудобството да се червят незаслужено заради други? Защото така се уронва не авторитетът на ген. Константин Попов и на полк. Димитър Данев, а на армията като институция. Ако сринем и нейните морални устои - остава ли ни друго, освен да ударим ключа на държавата.

Интересно защо на заседанието на комисията не се яви бившият премиер Бойко Борисов, заради чиито среднощни и предизборни прищевки армейските хеликоптери и самолети хвърчаха като линейки, след като беше редовно призован? И то няколко пъти. Той какво - над законите  и конституцията ли е? Защо не уважи поканата на депутатите да даде обяснения и бившият политически началник на армията - министър Аню Ангелов? Човекът, който безропотно пригласяше на самодържеца. Който нито веднъж не му каза, че армейските въздухоплавателни средства не са бащиния на никого, дори и на министър-председателя.  Иначе е много лесно - пращаш призовка на военните и те като изпълнителни хора веднага идват и докладват. А тези, които им нареждаха, сега се  крият като шушумиги. Знам немалко случаи, когато партийци от ГЕРБ унижаваха хора в армейски униформи. Нали Венци не иска „Атака“ да прилича на тях.

(в. Преса, печатно издание, брой 199 (550) от 24 юли 2013)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37